un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Espressor e un cuvant greu

3 Sep 2011  ·

GÂNDURI  ·

8 comentarii

Espressorul sau maşina de espresso este aparatul care face cafea, dar una mai tare decât cea “filtru”. Termenul vine de la “espresso”, cuvânt folosit peste tot în lume şi adaptat şi în ţara noastră. Mai există şi varianta “expresso”, dar e considerată incorectă.

Şi atunci, de ce majoritatea magazinelor online vând “expresoare” sau “esspresoare”? Chiar trebuie să caut intenţionat termenul scris greşit ca să găsesc produsele în site?

  • electrofun.ro – expresor
  • marketonline.ro – expresor
  • cel.ro – esspresor
  • emag.ro – esspresor
  • magazinultau.ro – expresor
  • oktal.ro – expresor

Unele dintre cele de mai sus sunt chiar în top 10 după cifra de afaceri, aşa că e vorba de magazine mari, care ar apărea în fruntea rezultatelor de pe google… dacă ar scrie corect denumirea produsului. Am găsit şi magazine cu espressor scris cum trebuie, anume debo.ro, koyos.ro – espressor şi clickshop.ro. Mai departe de ele n-au căutat.

    8 comentarii

  1. Nu-i nimic Radu, poate le vor “şchimba” dupa ce iti citesc articolul. Romanii se supara cand sunt corectati. :P

      (Citează)

  2. Pai e in firea noastra sa adaptam cuvintele complicate. Daca si in pliantele supermarketurilor scutecele sunt trecute drept pampersi…

      (Citează)

  3. E si vorba de mentalitatea cetateanului, care are impresia ca bautura espresso este una ce se face rapid, eXpress si care este foarte tare [complet gresit]. Macar sa cumpere lumea masini din astea, indiferent de cum le numesc, si mai important decat masina, cel putin la nivelul sub 1000 euro, sa cumpere rasnite bune [ceea ce nu ofera magazinele enumerate]

      (Citează)

    • @Netul Liber: dar ce-i cu rasnitele, ca nu m-am prins? E vreo smecherie pentru espresso? Stiu ca trebuie sa fie macinata mai fin cafeaua decat pentru filtru sau ibric, dar ce trebuie special la rasnita?

        (Citează)

  4. Radu Apostolescu

    03/09/2011 la 2:19 PM

    Busted :). Mai gresim si noi, multam pentru semnalare, corectam. Cat priveste cautarile, iti dai seama in cate feluri e pocit cuvantul asta :).

      (Citează)

  5. Nu e o smecherie. Extractia cafelei in metoda espresso se face prin trecerea apei sub presiune [de 9 bari, nu 15 cum se lauda ce e pe piata-desi presiunea aia nu e constanta oricum]. Daca gradul de rasnire este grosier, apa trece mult prea rapid si cafeaua este subextrasa. Cel mai usor se vede cu un portafiltru naked [adica taiata partea de jos, lasand sa se vada sita interioara] cand/cum tasneste apa printre cafea. Un astfel de portafiltru e recomandat oricum pentru a te asigura ca extragi corect cafeaua.
    Ca idee de gradul de macinare si de ce o rasnita este mai importanta decat aparatul [pana la o limita dupa cum am mai spus] ar trebui ca, cafeaua rasnita sa blocheze espressorul. Apoi, se merge inapoi cu setarea pana se obtin cei 50ml de lichid in 20-25 secunde pt un shot simplu de 7 gr.
    Ca sfat, daca vrei sa intri cum trebuie in lumea asta a cafelei, ti-as recomada un espressor gaggia clasic [13 mil] -dar pe care nu il gasesti la magazinele cunoscute generale din online si o rasnita mm steel [3 mil-desi nu e foarte stralucita, se poate ‘moda’ ca sa rasneasca mai fin]. Poti obtine si unele reduceri daca ai cont pe softpedia si folosesti codurile de reducere din topicul cu espressoare.

      (Citează)

  6. Am cautat si eu zilele astea sa cumpar un espressor si site-ul klient.ro (nu am nici o legatura cu propietarii ste-ului) mi s-a parut cel mai indicat pentru asa ceva…

      (Citează)

  7. am gasit un site unde este scris corect…
    http://www.mocambo.ro/promotii
    dar ce mai conteaza…?!

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus