un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Tradarea de la 23 august

24 Aug 2011  ·

GÂNDURI  ·

26 comentarii

Am rămas surprins ieri să văd câteva voci zicând că este 23 august, dată la care Regele Mihai a vândut țara ruşilor, arză-l focul! Dacă a vândut-o sau a fost forţat să o cedeze nu ştiu şi nu mă pronunţ, dar alternativa care era?

Adică, ce-ar fi trebuit să facem? Să mergem mai departe ca aliaţi ai naziştilor? Ştiind acum în ce mod s-a terminat războiul, eu unul mă bucur că la finalul său n-am fost de partea Germaniei.

Să nu uităm că noi am întors armele împotriva nemţilor pe 23 august 1944, adică la aproape două luni după invazia din Normandia, la un an şi jumătate după ce ruşii câştigaseră bătălia de la Stalingrad şi întorseseră cursul războiului în est şi la un an şi 3 luni după ce nemţii pierduseră nordul Africii. Germania pierdea pe toate fronturile şi se retrăgea atunci când şi România s-a întors împotriva lor. Ruşii erau deja pe teritoriul nostru (vezi Operaţiunea Iași-Chișinău) şi le-o trăgeau nemţilor când am trecut şi noi de partea lor.

Care era alternativa? Dacă nu ne vindeam ruşilor, ne luau ei cu japca în drumul lor spre Berlin. În loc să fim trataţi ca aliaţi, ăia fraieri, fără soldaţi şi armată, dar cu nişte resurse naturale, am fi fost ocupaţi şi violaţi în fund. Rezultatul ar fi fost acelaşi, am fi intrat în blocul comunist şi am fi fost sub umbrela URSS pentru decenii. Măcar în realitatea noastră nu am făcut-o ca simpatizanţi ai naziştilor.

De URSS şi comunism nu scăpam, că până la Zidul Berlinului s-a întins. Dar măcar am intrat în el pe calea uşoară, nu pe cea grea.

    26 comentarii

  1. Republica Socialista Sovietica Romania scria pe noi.

      (Citează)

  2. Chiar si asa am fost ocupati si violati. Crezi ca pentru rusi a contat faptul ca am intors armele in al 12-lea ceas?

    Tot pe calea cea grea am intrat in comunism.

      (Citează)

  3. Problema a fost ca americanii si-au bagat nasul in Europa, fara ei Germania batea la fund toata Europa si castiga razboiul.

      (Citează)

  4. inteligentii care comenteaza pe bloguri si care habar nu au de istorie sa puna mana, inainte de a pronunta cuvantul tradare, sa caute pe goagal combinatia de cuvinte “Yalta” si”1943″. Daca nu sunt in stare sa faca chestia asta simpla, ii ajut eu cu un link:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Yalta_Conference
    Daca cineva are impresia ca noi, ca popor, am contat in coltul asta de Europa vreun moment se inseala. CU sau FARA momentul 23 August istoria era hotarata DEJA. De luni bune.
    S-a facut afirmatia ca “tradarea” regelui ar fi dus in gulag ~ 150.000 soldati romani. Ok, daca nu s-ar fi intors armele si s-ar fi continuat lupta ce s-ar fi intamplat efectiv ?
    N-ar fi fost dusi in Siberia, ar fi pisati de avioane si T34 in luptele care ar fi inceput in Moldova si s-ar fi terminat probabil pe aliniamentul Severin-Timisoara-Carei. Deci o tara intreaga ca un teatru de razboi.
    De comentatorii astia de peste zeci de ani, din fata calculatorului si vehiculand principii morale pe care le stiu numai din dictionare sunt satul.

      (Citează)

  5. Exact la asta mă gândeam și eu de dimineață. Ce alternative ai fi avut?
    Adică una e să îți trădezi aliații, alta este să știi când să te retragi. Iar România în acel moment am impresia că a făcut cea mai bună alegere.

    Dar na, sunt destui care preferă să își înjure țara, conaționalii, conducătorii și să ne amenințe cu emigrarea evocând în schimb momentele și memoriile rușinoase când România a pierdut războaie sau bătălii.

      (Citează)

    • Soldatii romani au atacat Rusia impreuna cu nemtii. Au murit pe la Stalingrad si in retragerea de acolo.

      @Sabotor: n-a fost chiar asa, in timp Ceausescu s-a distantat de URSS, a lasat-o mai moale cu Lenin si Stalin si a facut cultul propriei personalitati, s-a impotrivit invaziei in Cehoslovacia si tot asa. Cred ca se putea si mai rau. Uita-te la Moldova si cum este astazi ca influenta si grad de implicare rusesc.

      @miluch: corect, era deja decis.

        (Citează)

  6. ca niste curve, ce plm. ah si ai ratat momentul in care unii s-au gabit ca mireasa la p*la cind Antonescu negocia un armistitiu cu niste conditii mai bune.

      (Citează)

  7. Ete na, Ceausescu s-a opus invaziei in Cehoslovacia? E ca si cum eu ti-as spune tie “ba, esti gay, bulangiule!”. Tu ma crezi si sari la bataie?

      (Citează)

  8. @nwradu
    Ma refer la perioada imediat urmatoare, adica primii ~ 20 de ani. Batranii mai povesteau de ce faceau soldatii rusi prin Romania, in conditiile in care teoretic eram aliati – violuri, crime, furturi. Iar dupa razboi au aparut faimoasele SOVROM-uri care nu faceau altceva decat sa ia din resurse si sa le trimita la rusi, cu toate ca le plateam despagubiri de razboi.

    Practic rusii au venit, au batut, au violat, au omorat si au luat ce au vrut – Constantin Tanase avea o poezioara mica pe tema asta. Tot timpul imi aduc aminte de o intreaga fabrica de autoturisme (Malaxa parca) pentru ca nu stiu carui diplomat rus i-a placut masina.

    Pana in 1958 noi am fost de fapt sub ocupatie ruseasca, spre deosebire de Yugoslavia (sau Cehoslovacia), care desi tot in sfera de influenta a rusilor a fost, a avut o soarta mai buna.

      (Citează)

  9. pfff…

    “batranii isi mai amintesc ce faceau soldatii rusi prin Romania”

    “cand discutam de situatia de dupa razboi a Romaniei, tot timpul imi aduc aminte de o intreaga fabrica de autoturisme ce a fost mutata in Rusia cu totul pentru ca unui diplomat rus i-a placut masina”

      (Citează)

  10. e o chestie de principiu, nu contează dacă pierdeam sau nu… ne schimbăm după cum bate vântul…

    eu as fi ales oricând solutia care omora cati mai multi tigani…

      (Citează)

    • @nashu: in istorie apare ca s-a opus, ca de aia s-a plimbat apoi cu Regina Elisabeta in trasura si s-a intalnit prin America cu Nixon sau cine ma-sa era la putere.

      @Sabotor: la razboi asa fac toti. Crezi ca e vreo parte care nu violeaza, nu fura si nu omoara? Si americanii au facut la fel si in Vietnam si in Afganistan si Irak. Cauta despre masacrul de la My Lai pe net, iar despre razboaiele moderne ai vazut imaginile din inchisori.

      @logical: pe vremea aceea tiganii nu erau o problema, ci unii pe care-i tineau bogatii pe langa case ca sa le faca ordine si mancare.

        (Citează)

  11. Sunt unii d-astia care stiu istorie cica, nu-i asa @milush? Faptul ca aia au “decis” la Yalta nu inseamna ca s-ar fi intamplat fix cum planuiau ei. de unde stiti voi ca nemtii nu aveau un as in maneca? S-a tot zis ca nu ar fi putut fabrica in veci bomba atomica dar oare putem crede ca toate faptele sunt prezentate acum corect de invingatori?
    @radu, sa stii ca @sabotor are mare dreptate, rusii au fost intotdeauna mai rai ca altii..
    De la nemti au furat toti, si rusii si americanii. Asa au ajuns sa faca bomba atomica si sa zboare in spatiu

      (Citează)

  12. Despre WW2 mai bine cititi/ascultati dezvaluirea asta impresionanta !
    http://www.keepthetruthalive.com/2006/08/benjamin-h-freedman-1961-speech.html

      (Citează)

  13. @nwradu
    da, asa fac toti. eu vroiam numai sa evidentiez ca pentru rusi n-a contat faptul ca in 23 august ne-am dat de partea lor. Pentru ei n-a contat. Noi am fost inamicul.

      (Citează)

  14. @gabitza: Stim ca nu aveau nici un as in maneca pentru ca au cam pierdut razboiul. Sau poate au pastrat as-ul pentru WW III :).
    Sa nu uitam ca “aliatul nostru” Germania ne cam lasase fara Basarabia, Bucovina si Ardeal. Cum Basarabia si Bucovina erau la rusi, sansele sa le recuperam erau 0 oricum, iar 23 august ne-a adus inapoi Ardealul si parerea mea ca si existenta Romaniei vs. RSS Romana.

      (Citează)

  15. A dat Basescu o basina si o miros toti…

      (Citează)

  16. Problema nu a fost intoarcerea armelor ci arestarea maresalului Antonescu. Nimeni nu a stat la negocieri cu ‘le roi’ un copil inca. Ce oameni politici de valoare si in functii care sa le permita sa negocieze am mai avut dupa aceea? Niste lichele, camarila regala. Cel putin Antonescu era un militar de valoare dedicat tarii, va invit sa vedeti executia lui, ce alt om politic din acea vreme ar fi avut o asemenea demnitate in fata plutonului de executie?
    Rusii au recunoscut ca l-au mituit pe rege si ca au negociat(au cumparat de la el) predarea Romaniei in conditii dezastruoase pentru noi, excelente pentru ei.
    Tradarea, dupa parerea mea, a fost fata de maresal, ca de obicei… cel caruia probabil ii pasa cel mai mult de tara a fost eliminat.

      (Citează)

  17. Am zis-o si o mai zic: daca nu esti informat cat de cat despre un anumit lucru/eveniment mai bine nu iti da cu parerea.
    Istoria care s-a predat prin scoli nu e chiar ok, plus ca mai nou se prescriu termenele de ‘clasificat’ la o droaie de documente din acea perioada si incep sa apara incet incet tot felul de informatii ‘noi’.
    Uite un exemplu: http://www.historia.ro/exclusiv_web/general/articol/marturiile-socante-ale-sefului-spionilor-sovietici
    Negocierea s-a facut acolo adevarat, dar in linii generale, restul amanuntelor s-au negociat ulterior cu fiecare tara in parte.

      (Citează)

  18. @enzo: Poate i-a pasat de tara cum probabil si lui ceausescu i-a pasat, si lui dej si mai stiu eu carui idiot. Dar modul in care a actionat a fost complet idiot cu urmari dezastruoase. Bunele intentii nu scuza nu nimic ca a trimis la moarte 600.000 de tineri romani la Stalingrad, Don si mai stiu eu unde mama dracu prin Rusia intr-o cauza care nu era a noastra si care a dus la pierderi importante de teritoriu si suveranitate. Dupa logica ta si Hitler e un erou german, ca i-a pasat de tara lui, de ce sa ne impiedicam de amanunte din astea insignifiante cum ca prin actiunile sale a facut Germania scrum.

      (Citează)

  19. @Combo – your argument is invalid.

      (Citează)

    • @enzo: pare interesanta cartea, ofera o varianta, dar nu neaparat cea corecta. Adevarul nu-l va sti nimeni niciodata, dar pentru dragul discutiei hai sa discutam pe cel stiut in carti.

      Iata un citat interesant, un comentariu la articolul despre acea carte:

      /Romania trebuia sa aiba beneficii imense in urma rasboiului (al II-lea) fiind tara care a inclinat balanta victoriei – cea mai mare parte a rasboiului s-a purtat cu petrolul romanesc, iar pozitionarea noastra a facut sa avem pierderi considerabile/

      Dovada cum gandeste lumea. Trebuia sa avem beneficii imense pentru ca am contribuit cu petrol… de parca daca nu contribuiam nu ni l-ar fi luat cu forta. Lumea nu pare sa inteleaga asta, ca era razboi acolo si daca nu dadeai cu frumosul erai invadat si ocupat. Am avut pierderi considerabile – de parca s-ar putea compara asta cu cele ale rusilor (20 de milioane de morti) si ale celorlalte state.

        (Citează)

  20. Mda… partea proasta e ca noi am tot platit pentru razboiul ala decenii la rand, repet, din cauza conditiilor catastrofale de capitulare.
    Ca o idee – Romania apare in top 5 ca efort in al doilea razboi mondial:

    “Contribuţia românească la victoria Naţiunilor Unite în al doilea război mondial a fost apreciată de înalte oficialităţi ale marilor puteri aliate, de analisti politici si militari, unii dintre ei neezitând să afirme că România se situa în ianuarie 1945 „în al patrulea rând în ceea ce priveste numărul de soldaţi care participau la bătălia pentru distrugerea nazismului”.”

    Sunt un pasionat de istorie si ma crizez cand vad judecati jurnalicesti cu iz senzational sau preluate de pe cine stie ce saituri de stiri. Nu am auzit nici un istoric serios pana acuma sa discute despre acest subiect ca fiind ditamai tradare etc…
    Hai sa fim seriosi, o parere pertinenta nu se poate trage citind 2-3 articole pe net.

      (Citează)

  21. @enzo
    Romania se situa „în al patrulea rând în ceea ce priveste numărul de soldaţi care participau la bătălia pentru distrugerea nazismului” din 2 motive: pe primele locuri se situau America, Imperiul Britanic, Rusia si poate Franta, daca le-au mai ramas armata. In rest, mai toate tarile din Europa sunt destul de mici, sau erau aliate ale Germaniei. Deci nu era o scofala sa fi in top.

    In al 2-lea rand, dupa ce am intors armele si am ajuns sub ocupatie ruseasca de fapt, rusii au profitat si au trimis pe front tot ce se putea din armata romana.

      (Citează)

  22. Istoria e scrisa de ala care castiga razboiul.
    Ce am pierdut prin 23 august si Yalta? Planul Marshall.
    Am lasat ciuma neagra de cativa ani pentru ciuma rosie 50.
    A fost greu cu Was ist das, dar mai greu cu Davai ceas. Sau, pentru fete, “De la Nistru pan’ la Don davai ceas, davai palton”.

    Nota personala: ura mea pentru jaful sovietic [read:rusesc] o depaseste pe aia a nazismului. Commenter discretion advised.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus