un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Sunetele noptii

30 Aug 2011  ·

GÂNDURI  ·

10 comentarii

Nu ştiu în ce măsură aveţi ocazia să vă treziţi în toiul nopţii şi să ieşiţi pe afară. Dacă o faceţi, ascultaţi cu atenţie zgomotele nopţii. Parcă e altă lume.

Cândva pe la miezul nopţii se răreşte traficul şi sunetul maşinilor devine o raritate. Cine ajunge şi parchează după acea oră face un zgomot ce poate trezi 3 blocuri, auzindu-se foarte limpede cum deschide portbagajul, cum îl trânteşte sau cum se declanşează închiderea centralizată a maşinii pentru a-i bloca portierele. Aud toate acestea din casă, doar pentru că am fereastra deschisă. Chiar şi liftul din bloc parcă face un zgomot infernal noaptea, iar ziua abia-l remarc.

Pe la 1 am noaptea devine teritoriul câinilor. Unii dorm, dar alţii parcă stau de strajă ca să nu le cucerească altcineva teritoriul, pe furiş în beznă. Din când în când latră sălbatic la ceva, îi trezesc şi pe ceilalţi şi împreună fac o mare hărmălaie. M-am uitat de câteva ori de la balcon, dar n-am reuşit să văd la ce latră. Uneori la o maşină, alteori la Lună sau la câte un vagabond sau, cel mai des, la câte un ghinionist proprietar de patruped care în toiul nopţii trebuie să-l scoată afară şi să-l plimbe, că deh, are vezica mică sau bătrână patrupedul; de cele mai multe ori însă câinii vagabonzi latră la nimic, de parcă ar fi avut un coşmar şi s-au trezit speriaţi din el şi-şi fac curaj lătrând în neant.

Acum câteva zile, pe la 4 dimineaţa suna o sirenă de securitate undeva în zonă. Probabil că ziua nu s-ar fi auzit, dar în noapte sunetele se aud mai bine şi eu auzeam o alarmă care a sunat aproape 30 de minute. Sunt curios dacă în astfel de cazuri vine vreun vecin să vadă ce se întâmplă sau anunţă cineva Poliţia sau toţi se fac că nu o aud, îşi spun că probabil e o defecţiune, nu o spargere, şi îşi pun perna mai bine peste ureche. Să ştiţi că sirenele sunt montate tocmai pentru a atrage atenţia celor din jur că acolo se întâmplă ceva rău. Dacă nimeni nu reacţionează, e ca şi cum n-ar fi.

La 5 dimineaţa se trezesc în mod oficial păsările sau atunci au program obligatoriu de zbor, croncănit şi dezmorţeală, dar e ditamai hărmălaia. Sute de păsări în aer, sunete, ciripituri, guguștiuceli şi ce se mai aude. E ora păsărilor, îşi dezmorţesc aripile, cântă de bucurie că… nu ştiu, le merge bine sau ceva aşa. Le las în pace, că apoi vine iarna şi au mii de kilometri de zburat doar pentru că, având aripi şi nu mâini, nu sunt în stare să-şi tricoteze haine groase pentru iarnă şi să rămână în aceeaşi zonă.

Tot pe la ora asta apar şi gunoierii în turul lor de patrulare. Se aude maşina cu bip-bip-bip, zgomot de tomberoane date peste cap în benă, buşeli, bocăneli, miros de carburant care strică aerul curat al nopţii atunci când camionul de gunoi este o rablă tip euro -4. Gunoierii sunt ca un ceas deşteptător pentru cei cu somnul iepuresc, dar asta e meseria lor şi bine că o face cineva.

Deja la 6 dimineaţa începe să plece lumea la muncă, aşa că începe şi concertul de claxoane al celor ce-şi găsesc maşina blocată în parcare. Din nou poţi auzi fiecare zgomot al portierei şi demarorul fiecărei maşini, dar de data aceasta complementate de claxoane şi eventual înjurături.

O noapte la oraş. Doar acest oraș, că în altele sunt convins că se aude complet altfel.

    10 comentarii

  1. e genial sa stai noaptea afara…sa asculti greierele, sa fie liniste…

      (Citează)

    • @Yamasha: da, am uitat de greieri. Doar noaptea mai auzi greierii si in Bucuresti, iar asta doar in anumite zone.

      Am uitat sa zic si de motanii care se lupta in mieunaturi care de care mai fioroase, atunci cand le vine cheful. Uneori o tin cu orele, de-ti vine sa arunci cu apa dupa ei.

        (Citează)

  2. Exact asa “suna” si Hunedoara.

      (Citează)

  3. Ai primit niste cafea la review?

      (Citează)

    • Nu, dar ca veni vorba trebuie sa caut un espressor bun si ieftin.

      Si ar fi misto o lista de locatii unde fac cafea buna. Nu doar Gloria Jean, ci asa… unde au espressor bun si stiu sa-l foloseasca si pun si cafea de calitate.

        (Citează)

  4. Baga benzina de la OMV!

      (Citează)

  5. Daca vrei iti dau eu cuponul de la OMV complettat cu puncte si iti poti lua un espressor Nesspreso Dolce Gusto . la 299 lei in loc de 550 lei.

    Daca te intereseaza da un mail:) si asa nu am ce face cu el …

      (Citează)

    • Nu, ca sunt scumpe pastilele. Vreau un espressor normal, ca sa pot incerca si diverse cafele, inclusiv ce se mai vinde pe la Gloria Jean sau Starbucks.

        (Citează)

  6. Ce folosesc eu acuma ca si espressor este un Expresor BOSCH TCA4101, 1.2l, 1260W, 15 bar, selector aroma, negru. Il am cam de 1 an si jumatate si face cafeaua si acuma ca prima.

    469 lei la mediagalaxy

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus