un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Ma faci de râs!

10 Aug 2011  ·

GÂNDURI  ·

10 comentarii

Scenă văzută ieri la Mega Image-ul din cartier. Pe stradă, în faţa magazinului, am mers în paralel cu o bunică şi nepoţica ei, o fetiţă de vreo 5-6 ani. Când le-am depăşit, eu mergând mai repede, bunica tocmai îi spunea fetiţei “gata, nu mai vorbesc deloc cu tine”, semn că aia mică fusese obraznică. Din ce mi-am dat seama, folosea un cuvânt stâlcit ca poreclă pentru un om sau o maşină de pe stradă.

Intrăm în Mega Image. Bunica ia discretă un coş şi se mişcă fără zgomot printre rafturi. Fetiţa intră în spatele ei şi o strigă de mai multe ori, ceva gen “Eva! Eva! Eva!”, fără oprire. Bunica o urechează imediat şi îi spune pe un ton ameninţător “taci din gură, nu mă mai face de râs!”

Nu reuşesc să descriu bine ce s-a întâmplat. N-a fost o simplă urecheală. Bunica s-a aruncat asupra copilei ca un vultur asupra vreunui biet iepure. Într-o clipă a parcurs doi paşi, de zici că era ninja în misiune, şi şi-a înfipt cu sălbăticie mâna în urechea fetiţei, trăgând-o şi răsucindu-i-o de zici că urma să o smulgă. Fetiţa făcuse ochii mari de spaimă, neştiind ce se va întâmpla. Când a simţit durerea s-a înroşit toată şi a început să plângă pe muteşte, abţinându-se să nu ţipe.

“Nu mă mai face de râs!”

Am vrut să o întreb pe respectiva femeie cum anume se răsfrânge asupra ei comportamentul unui copil atât de mic. E cumva suită pe vreun pedestal şi acum o dă jos acest copilaş? Da, poţi spune că n-a educat-o bine, dar hai să fim realişti, e vorba de un copil de 5 ani. Aşa sunt copiii! Neastâmpăraţi, vorbesc tare, fac urât, se dau în spectacol, dar aşa am fost toţi, aşa vor fi mereu copiii şi nu e vina părinţilor aici. Mă enervează copilaşii atunci când fac gălăgie şi mă deranjează şi pe mine, de exemplu la film sau în vreun restaurant, dar n-am dat vina pe părinţii lor nici în acele cazuri. E doar natura umană.

    10 comentarii

  1. Si natura umana sa corecteaza si se adapteaza regulilor sociale prin educatie. Inclusiv prin urecheala, cand e cazul.

      (Citează)

  2. Eu abordez problema cu totul altfel. O las sa urle pana se invineteste, dupa care ii spun calm: doar atat poti?

    Nu ma jenez niciodata de gura publicului.

      (Citează)

  3. E vina parintilor si faptul ca unii ignora faptul ca copilul lor deranjeaza e dovada de nesimtire. Cat timp nu esti in stare sa-ti controlezi copiii (da, preferabil prin alte metode decat corectia fizica) e de datoria ta sa nu-i iei cu tine in locuri unde pot deranja. Restaurante, filme, magazine etc. Du-i in parc si educa-i intre timp.

      (Citează)

  4. E caracterul românesc atotştiutor. Aici oamenii prea de la premisa că toate lucrurile pe care le ştim noi, le ştiu şi ceilalţi. Când cineva greşeşte noi nu ştim să comunicăm (Andreea, când suntem în magazin să mă strigi mai încet, că nu e frumos să facem gălăgie aici), ci ne purtăm de parcă respectivul ar fi comis faptea rea CU INTENŢIE. Şi eu am auzit placa asta “mă faci de ruşine” foarte des, şi mie mi-o spuneau părinţii.
    E foarte enervant mersul cu metroul prin Germania. Bebeluşi urlând, copii ţipând, alergând prin metrou etc. Şi pe mine mă enervează la culme asta, dar e parcă mai bine decât să auzi părinţi şi bunici urlând într-una “mă faci de ruşine, mă faci de ruşine”.

      (Citează)

  5. Chaika, subscriu la partea cu mersul prin metrou in Germania. Cand m-am intors in tara ai nostri parca erau zombie fata de cei de acolo :))

      (Citează)

  6. @Octavian in felul asta tot timpu ai frigiderul plin nu?

      (Citează)

  7. Bunicile ca bunicile, dat de Octavian ce zici?

      (Citează)

  8. @Octavian, “doar atat poti?” Radu, pana la urma a fost doar o urecheala (si a avut efect, nu?).. sau preferi medoda “Octavian”?

      (Citează)

    • Urecheala sau nu, a mers sau nu, pe mine ma socheaza motivatia “ma faci de ras”. Ce sunt astea, amintiri din ulita satului, unde toata lumea stia pe toata lumea si daca te faceai “de ras” te tineau minte 30 de ani, eventual iti dadeau si o porecla?
      La oras e mai greu sa aplici aceleasi principii. In plus, respectiva fetita, la 5 ani, nu intelege conceptul de “a se face de ras”. Asta apare mult mai tarziu.

      Metoda lui Octavian merge la o varsta sau la anumiti copii. Depinde de motivul pentru care fac urat copiii, majoritatea vor doar sa fie bagati in seama si asta e tertipul lor. Multi se potolesc daca le arati ca nu-i bagi in seama nici asa.

      @Sid: pai sunt deranjanti si in parc :P Asta e usor de zis, cu nu-i lua cu tine daca nu-i poti controla, dar in practica nu toti au unde sa-i lase. Imi inchipui ca majoritatea nu tin mortis sa-si care si copilul prin Carrefour sau alte zone, dar o fac pentru ca n-au alternativa.

        (Citează)

  9. Grow some balls .. data viitoare cand vezi acelasi scenariu intri in vorba … sunt zeci de bunici ramoliti ce din pacate sunt singura optiune pentru unii pariti , dar vai de educatia si mustrarile ce le primesc bietii copii

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus