un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Canon Ixus 310HS review

16 Aug 2011  ·

TEHNOLOGIE  ·

1 comentariu

Canon Ixus 310HS este cel mai tare aparat foto din gama Ixus, adică o gamă high-end de compacte. Şi chiar este high-end, după cum veţi vedea mai jos, fiind un aparat care mi-a plăcut prin calitatea deosebită a filmelor şi fotografiilor, împreună cu dimensiunea sa compactă. Dar să o luăm cu începutul.

Specificaţii 310 HS: senzor de 12,1 megapixeli, de tipul HS (calitate bună în scenele slab iluminate); zoom optic 4,4x, obiectiv încorporat cu f/2.0, 24mm şi stabilizare de imagine; carcasă metalică din oţel inoxidabil; filmează full HD 1920 x 1080 la 24 fps, cu sunet stereo şi stabilizare de imagine, plus filmare slow-motion la 320 x 240 pixeli şi 240 fps; ecran tactil de 3,2 inci, de rezoluţie foarte bună, care înlocuieşte majoritatea butoanelor fizice prin meniuri inteligente; dimensiuni 100 x 55 x 25 milimetri; acumulator special, durată de viaţă aproximativ 180 de cadre.

Preţul: este cel mai tare model din gama compactă a producătorului Canon, aşa că şi preţul este pe măsură.

  • 1.399 lei la eMAG în varianta argintie, există și alte culori.
  • 1.341 lei la Evomag
  • 1.290 lei la ClickShop.ro (magazinul Romtelecomului)


CONSTRUCŢIE

310 HS este un aparat foarte solid şi bine construit. În primul rând, aşa cum scriam mai sus, are carcasă metalică şi acest lucru se cunoaşte imediat. Pune mâna pe el şi pe alt aparat similar, dar din plastic, şi vei simţi imediat diferenţa în favoarea acestui model.

Totul este foarte bine închegat. Butoanele sunt exact cum trebuie. Cel de declanşare are o cursă mică, dar “sigură” la deget. În jurul său se afla inelul deja clasic de zoom, foarte mic dar, din nou, uşor de utilizat chiar şi cu degetele mele mari. În partea de sus mai există un singur alt buton, un comutator cu două poziţii, Auto şi Selectabil, care pare la fel de solid şi bine fixat mecanic ca şi celelalte. Lângă ecran, pe partea din spate, se află un buton mare de Play, prin care comuţi de pe modul fotografiere pe cel de redare a cadrelor anterioare; acesta este şi ultimul buton din listă, altele nemaifiind pe aparat.

Aşa cum probabil aţi observat, lipseşte rotița de selectarea a modului de fotografiere. Aceasta, ca şi alte butoane uzuale ale aparatelor, sunt înlocuite de ecranul tactil gigantic, pe care veţi configura opţiunile şi modurile aproape la fel cum aţi face pe un smartphone. Spun aproape deoarece este nevoie de o apăsare mai dură decât sunteţi obişnuiţi pe telefoanele mobile, aşa că la început s-ar putea să rămâneţi cu impresia că nu reacţionează prompt, dar după un timp vă obişnuiţi cu sensibilitatea display-ului şi nu mai este o problemă.

În faţă se află obiectivul de tip retractabil în corpul aparatului atunci când acesta este închis. Sticla lentilei este protejată de un căpăcel ce se închide și deschide automat. Un mic flash se află într-un colţ al aparatului.

Pe laterala dreaptă am găsit un capac ce se poate da la o parte pentru acces la un port HDMI şi la o mufă micro-USB, pentru transferul imaginilor. Tot aici este şi locul de fixare al unui şnur de securizare a aparatului.

În partea de jos a aparatului este filetul pentru fixarea pe un trepied standard fotografic, iar sub un capac culisabil am găsit acumulatorul şi slotul pentru carduri SD. Capacul culisează bine şi nu este nevoie să-l apeşi cu fermitate sau să-l tensionezi ca la alte aparate (inclusiv Canon), un alt semn al calităţii pe care o obţii pentru aceşti bani.

UTILIZARE

Ca să fiu sincer, nu mă asteaptam să mă descurc bine doar cu ecranul tactil. Eu folosesc un DSLR, sunt obişnuit să-l butonez des, să umblu la setări, să trec de pe un mod pe altul în funcţie de situaţie. Din rotiță aş fi rezolvat simplu şi rapid toate acestea, dar pe ecranul tactil e nevoie de vreo 2-3 apăsări pentru a schimba setările.

Totuşi, în practică aparatul mi-a demonstrat că m-am îngrijorat degeaba. Da, e mai dificil să schimbi setările şi modurile. Avantajul principal este că procesorul DIGIC 4 din aparat este atât de deştept încât modul Auto face fotografii foarte bine şi recunoaşte foarte bine ceea ce încerci tu să faci şi ce fel de scenă vrei să fotografiezi. M-am găsit comutând foarte rar de pe Auto pe alte moduri, iar atunci mai mult de test pentru acest review.

E uşor să fotografiezi, aparatul focalizează foarte rapid şi de obicei foarte bine. În plus, pe ecranul tactil poţi apăsa direct pe zona care te interesează şi aparatul pune accent pe ea în viitoarea fotografie. Dacă-l apeşi de prea multe ori procesorul ştie că îl atingi din greşeală şi opreşte de tot focalizarea tactilă, un alt lucru deştept.

Zoom-ul se manevrează ferm şi cursa obiectivului este rapidă.

Filmarea se poate lansa în orice moment apăsând butonul de Record de pe ecranul tactil şi se opreşte tot de acolo. În timpul filmării zoom-ul se face mult mai lent, astfel încât zgomotul motoraşului să nu se înregistreze în clip.

Am zis că aparatul este mic şi foarte portabil. Este. Nu-l simt în buzunarul de la blugi, iar o femeie îl poate purta lejer în poşetă, chiar şi una plic pentru cazurile în care merge la vreo nuntă sau alt eveniment şi vrea să facă şi fotografii. Am văzut că există compacte şi mai subţiri decât Ixus 310HS, dar sunt de plastic şi nu au calitatea acestui model. Fiecare alege ce vrea, până la urmă.

Bateria este singura problemă pe care am găsit-o în utilizarea aparatului. Ţine prea puţin. Cifrele oficiale o pun la 180 de cadre şi cam atât scoate, dar mi se pare puţin. Pe filmare ține cam 30 de minute, apoi trebuie încărcată. Încărcătorul oferit de Canon este destul de rapid pentru această sarcină, dar dacă sunteţi într-o excursie sau nu aveţi cum şi unde să încărcaţi acumulatorul atunci trebuie să cumpăraţi şi să purtaţi la voi unul de rezervă.

Pe total însă am rămas cu impresia că aparatul stă foarte bine în mână. E mic, butoanele sunt mici, dar poziţia lor este bine gândită şi sunt foarte uşor de utilizat. De exemplu butonul de declanşare nu este pus chiar pe colţul aparatului, ci este posibil să-l ţii cu o singură mână şi totuşi cu arătătorul să apeşi şi declanşatorul. La nevoie, poţi să-l ţii ascuns în mână şi să faci fotografii fără să te observe lumea.

Ca un bonus, softul este şi în română, făcându-l astfel accesibil părinţilor sau celor care nu cunosc bine limba engleză. Aici e o piaţă serioasă în România.

Iată și o prezentare video:

FOTOGRAFIERE şi FILMARE

Canon 310 HS dispune de următoarele moduri de fotografiere:

  • AUTO: complet automatizat, poţi schimba doar timpul de declanşare, formatul imaginii (4:3, 1:1, 3:2, 16:9), calitatea, compresia imaginii şi calitatea filmului. Flash-ul poate fi oprit forţat sau lăsat pe automatic.
  • P Program: modul program, în care poţi configura mult mai multe opţiuni, precum ISO, nivelul de alb, tipul de măsurare a luminii (ştie Center, Total sau Spot), focalizarea (normală, Macro sau Infinit), compensarea expunerii.
  • Av în care alegi tu deschiderea diafragmei.
  • Tv în care alegi tu timpul de expunere.
  • Film rezumat
  • Portret
  • Copii şi animale
  • Declanşare inteligentă: aparatul face singur 3 fotografii atunci când detectează un zâmbet. O alegi tu ulterior pe cea mai bună.
  • Rafală viteză ridicată: pentru imagini rapide
  • Selectare cea mai bună imagine: face multe fotografii, o alegi ulterior pe cea mai bună.
  • Scenă noapte manuală
  • Lumină scăzută
  • Efect ochi de pește: adică simulează un obiectiv fisheye
  • Efect miniatură
  • Efect aparat de jucărie
  • Efect lumină creativă
  • Monocrom
  • Super-viu
  • Efect poster
  • Accentuare culoare
  • Schimbare culori
  • Plajă
  • Frunziş
  • Zăpadă
  • Artificii
  • Film iFrame
  • Film cu viteză super scăzută: acel mod de filmare cu 240 de cadre pe secundă, dar la rezoluţie 320 x 240.

După cum vedeţi, toate acele efecte se regăsesc în meniul principal, nu în vreo opţiune de “Efecte speciale”, tocmai pentru a le face cât mai accesibile din 2 timpi şi 3 apăsări.

Fotografiile realizate în format 4:3 au rezoluţia maximă de 4000 x 3000 pixeli, fişierele au o mărime medie între 2 şi 3 MB, iar numele este de forma img_####.jpg.

Filmele se înregistrează în format MOV de Quicktime, iar codecul din spatele lor este MPEG-4 AVC. Rezoluţia este de 1920 x 1080 la 23,97 fps, iar rata de bit este variabilă şi pe la 34 Mbps în medie. Sunetul este stereo PCM. Un clip de 25 de secunde ocupa 108 MB pe disc.

PERFORMANŢA

Să încep cu filmarea, care este excelentă. Filmele sunt de o calitate şi o claritate incredibilă, indiferent dacă sunt făcute afară sau înăuntru. Calitatea lor, plus rezoluţia Full HD, sunt principalele motive pentru care îmi doresc acest aparat, fiind unul ideal pentru bloggeri: filmează bine, este suficient de mic ca să-l poţi purta oriunde, la nevoie îl ţii în palmă şi filmezi sau fotografiezi pe ascuns, iar dacă ai de făcut fotografii cu siguranţă ies mult mai bine decât cele făcute cu un telefon mobil.

Fotografiile ies bine… pentru un compact. Cum spuneam, odată ce-am trecut la DSLR sunt obişnuit cu acel nivel de calitate, iar 310HS are un senzor mult mai mic şi asta se cunoaşte. Între compacte însă, la clasa lui de point-and-shoot, stă foarte bine. Imaginile sunt clare, culorile sunt puternice, dar realiste, calitatea este bună. La întuneric, ca orice compact, începe să scârţâie şi să scoată la iveală zgomotul pe imagine, dar aşa fac toate aparatele.

Flash-ul este cam prea puternic pentru unele situaţii, de exemplu în camere de 3-4 metri. Îşi face însă onorabil treaba, dar nu uitaţi că este micuţ şi că descarcă bateria dacă este folosit foarte des.

Iată mai jos imagini de test. Sunt rescalate la 1600 pixeli, originalele fiind prea mari. Am pus şi aşa numitele crop-uri 100% pentru a vedea nivelul de zgomot din câteva imagini. Pentru un compact calitatea este foarte bună şi cu siguranţă senzorii şi procesoarele au evoluat mult de când am cumpărat eu ultimul point-and-shoot, acum ceva ani.

Pentru video vă invit să priviţi clipul de mai jos. Este o compilaţie făcută de mine din diverse clipuri filmate cu 310HS, apoi recodate la rezoluţia şi rata de cadre originală, dar la doar 10 Mbps în loc de 34 Mbps.

CONCLUZIE

Un compact bun. De top. E un aparat ideal pentru bloggeri, dacă vi-l permiteţi. E ideal pentru părinţi, bunici şi alte rude ce vor să facă fotografii, eventual în excursii în care greutatea şi mărimea contează, dacă vi-l permiteţi. Canon 310 HS ste probabil unul dintre cele mai bune aparate point-and-shoot, dacă vi-l permiteţi.

Aţi înţeles unde bat. Singurul său dezavantaj major este preţul. Dacă nu este o problemă, atunci veţi fi mulţumiţi de acest aparat.

  • 1.399 lei la eMAG în varianta argintie, există s,i alte culori.
  • 1.341 lei la Evomag
  • 1.290 lei la ClickShop.ro (magazinul Romtelecomului)

    1 comentariu

  1. Offtopic, dar am si eu o intrebare… exista vreun compact mai nou care sa aiba swivel screen? Al meu (Canon A630) are o varsta si incepe sa-si dea duhul, dar din cateva cautari pare printre cele mai recente care indeplinesc ambele conditii. Nu vreau sa dau banii pe ceva semi-profi de la care o sa folosesc doar modul auto… si imi place al naibii de mult ecranul asta!

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus