un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Viata e fragila si lumea plina de nebuni

23 Jul 2011  ·

GÂNDURI  ·

8 comentarii

Tragedia din Norvegia, unde un nebun a omorât 84 de tineri adunaţi la un fel de tabără politică de vară, este ca un şoc brusc ce îmi aduce aminte de o realitate crudă: viaţa e foarte fragilă şi poţi să o pierzi oricum și oricând.

Încă nu pot să înţeleg cum un singur om a putut să omoare atâţia alţii cu doar o armă de foc. Mitralieră să ai şi tot mi se pare că nu poţi face atâtea victime în jurul tău, fără ca cineva să te oprească. Însă iată că se poate şi, oricât aş zice că cineva trebuia să sară pe el, să-l atace din toate direcţiile, să îi dea cu ceva în cap în timp ce-şi reîncarca arma, că e clar că nu poţi omorî atâţia oameni cu doar un încărcător, adevărul este că n-am fost acolo şi nici n-a tras cineva în mine vreodată, aşa că astfel de întrebări nu-şi au rostul.

Am văzut însă la ştiri două aspecte ale lumii moderne în care trăim. Prima, că Internetul este peste tot şi nimic nu scapă neobservat. Au fost mesaje pe Twitter scrise de acolo, unul dintre ele aparţinând lui Adrian Pracon, un tânăr care este acum în interviurile tuturor posturilor mari de ştiri, mesaj prin care anunţă că a fost împuşcat şi că sunt mulţi morţi. Am văzut imagini de pe acolo, tremurate şi la rezoluţia proastă, trimise tot prin Internet.

Al doilea aspect pe care l-am observat este viteza mică de intervenţie a autorităţilor, a oricui, în această lume în care ştirile şi informaţiile se propagă instantaneu. Acelaşi Adrian Pracon spune, într-un interviu pe care l-am ascultat pe site-ul CNN, că asasinul a strâns mai mulţi oameni într-un loc, a plecat cine ştie pe unde pe micuţa insulă pe care erau, s-a întors după o oră şi i-a omorât pe cei strânşi anterior. O oră! Câţi puteau fi salvaţi în acea oră? Ar mai fi fost acum numărătoarea la 84 de cadavre? Pracon a supravieţuit doar pentru că s-a prefăcut a fi mort.

Cum s-a întâmplat pe insula Utoya – asasinul a venit îmbrăcat în poliţist, i-a găsit pe toţi tinerii strânşi la un loc, a început să tragă.
Interviul lui Pracon.
Un om povesteşte cum s-a suit în barcă şi a mers pe insulă şi a transportat supravieţuitori de acolo, când criminalul încă era în libertate.

În acelaşi timp o bombă a explodat în Oslo în faţa unei clădiri guvernamentale. 7 morţi, piaţa arată că după război. Acelasi asasin se pare că a pus și această bombă. Mai multe fotografii aici.

Aveam impresia că ţările nordice şi Norvegia în special sunt în lumea lor acolo, liniştite, ordonate, nederanjate de nimic şi neluând parte la scandalurile economice, politice şi militare despre care auzi în restul zilelor. Toată povestea asta dovedeşte că nici o ţară nu este 100% sigură. Nebuni sunt peste tot. Acum se pune şi întrebarea: nebuni sunt peste tot, dar ar putea să facă atâta rău dacă n-ar avea acces liber la arme de foc?

    8 comentarii

  1. Probabil e un caz cu care norvegienii nu s-au mai confruntat.
    Asa sunt sigur ca s-ar intampla si la noi, deoarece singurul atac de tip terorist in care au fost implicati romani stiu ca a fost acela cu rapirea celor trei jurnalisti.

      (Citează)

  2. sunt multi nebuni prin norvegia: nazisti, satanisti etc.
    remember burzum, care ardea biserici prin norvegia si si-a omorat colegul din trupa ?

      (Citează)

  3. In Romania se gasea unu mai “colorat” care sa ii faca felul. Sau ii furau mitraliera inainte sa se apuce el de omorat oameni.

      (Citează)

  4. Răspunsul la ultima întrebare este da, pentru că oricum accesul nu este chiar atât de liber (asta îmi aduce aminte de filmul Lord of War). Mă îndoiesc că a cumpărat mitraliera de la vreun magazin, a făcut rost de ea de pe piața neagră. Dacă ești suficient de motivat să vrei să faci rău (a se citi nebun) găsești mereu o cale.

      (Citează)

  5. Aparent, totul are o motivatie politica interna. La noi, oare cati nu gasesc normal sa bage cate un “Boc” in orice moment al conversatei si sa dea vina pe diversi lideri (Udrea, careva?) pentru toate insuccesele (sau insuccesurile) lor? Ii stim, ii vedem pe strada, intre cunostinte, pe internet… Daca se intampla sa ai alta parere decat a lor, unii dintre astia te injura si se jura ca te-ar bate. Aia care isi deschid conturi de twitter doar ca sa injure anumiti politicieni…

    Cati dintre astia sunt normali la cap? Oare ce procent din astia, ar deschide focul la scoala de vara al partidului care nu le place sau ar pune o bomba la sediul acestuia? Pana la urma, e suficent doar unul… Unul care sa stie cum se da search pe google pentru “bomba cu azotat”.

      (Citează)

  6. Intr-o tara in care criminalitatea este aproape 0 nici politia nu sta de paza la orice colt si cand mai apare un nebun de genul asta se pot intampla situatii ca cele de acum cateva zile. Vezi ca denumirea corecta este Utøya sau Utoeya si nu cum au tritat ziarele. (http://en.wikipedia.org/wiki/Ut%C3%B8ya )

      (Citează)

  7. Daca te uiti pe Discovery, poti sa iti faci o idee despre armele de foc si puterea pe care o au.
    Daca ai ocazia sa tragi cu pusca in realitate iti dai seama ca pagubele pot fi mult mai mari.Imagineaza-ti ca un AK47 te poate omora de la 1 km jumate – eftin si foarte usor de procurat. Daca stau 3 oameni, aliniati si glontul nu ricoseaza din ceva os, ii omoara pe toti fara probleme.
    Eu cred ca a facut putine victime in atata timp si cu o arma automata.

      (Citează)

  8. Omul era inscris intr-un club de tir, de acolo avea permis sa-si cumpere arme automate si bineinteles sa se antreneze!
    Deasemenea avea ferma ca sa-si acopere necesarul de ingrasaminte pentru bomba.
    O arma automata are ~30 boabe,inmultit cu 3-4 incarcatoare da exact suma de acolo. Plus ca nu se zice ce gloante a folosit pentru ca daca a folost explozive sau FMJ atunci cate unul pentru fiecare sau mai multi!

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus