un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

La sfarsit de A Dance with Dragons (mega-spoilere)

26 Jul 2011  ·

GÂNDURI  ·

6 comentarii

Pe 12 iulie a apărut volumul 5 din seria A Song of Ice and Fire şi l-am cumpărat direct de pe Amazon pe Kindle-ul meu. Duminica trecută l-am terminat, aşa că iată nişte gânduri la final de volum.

ATENŢIE! Postul conţine multe spoilere, discuţia fiind adresată celor care au citit deja cartea. Dacă nu aţi terminat-o, atunci NU citiţi în continuare, ci reveniţi mai târziu. Voi fi aici, promit.

Per total, aş spune că volumul acesta este unul de tranziţie. Nu se întâmplă aşa multe lucruri, acţiunea nu progresează prea mult, iar tabla de şah a lumii lui Martin (“jocul tronurilor”) rămâne cam la fel. De exemplue pe Daenerys o găsim înconjurată de trupe inamice şi o lăsăm la fel, deşi personajul ei are cele mai multe capitole în acest volum. OK, se căsătoreşte şi călăreşte un dragon, dar nu e ceva semnificativ, multe din primele capitole părându-mi a fi doar de umplutură.

De exemplu eu tot aştept momentul în care Daenerys revine în Westeros pentru a-şi lua înapoi tronul. Mă aştept ca dragonii şi focul lor să fie instrumentali în lupta împotriva celor numiţi “The Others”, dar dacă într-un volum întreg nici măcar nu-şi eliberează oraşul, când mai trece marea, când mai cucereşte Westeros şi când mai ajunge tocmai în nord, la Zid? Mai sunt două volume, nu e chiar aşa mult timp, având în vedere că spaţiile sunt mari, iar vitezele de deplasare destul de mici.

În acelaşi timp, tânărul Aegon, un Targaryen crezut mort de toată lumea, apare oarecum prin surprindere. Pare un personaj urzit doar pentru că Martin s-a răzgândit cu privire la intriga globală sau are nevoie să rezolve astfel vreun fir epic.

Victarion, cel care urmează să o contacteze pe Daenerys din partea celor din Iron Islands, încă este pe mare. Cât durează voiajul de pe un continent pe altul, 5 ani? Pentru că în acelaşi timp Tyrion trece marea, se alătura unor mercenari, este răpit de la ei, vândut ca sclav, ajunge în Meereen şi apoi la alţi mercenari. Piticul pare de două ori mai rapid. Până şi prinţul Quentyn trece marea şi ajunge la Daenerys şi moare ca un prost, în timp ce Victarion încă e pe apă. Are cu el acel horn care ar putea controla dragonii, dar încă nu are ocazia să-l utilizeze.

Cele mai multe lucruri se întâmplă în nord, la Zid. Jon Snow joacă riscant, dar planul său pare bun. Salvează acum cât mai mulţi oameni sălbatici, decât să-i aibă apoi ca duşmani zombie, când apar The Others. Pare să-i şi meargă. Până moare. A fost un moment la care chiar nu mă aşteptam, mai ales că Jon părea singurul Stark rămas pe lume. E o mică şansă să nu fi murit, dar parcă nu e stilul lui Martin să-l facă să supravieţuiască la 4 lovituri de cuţit sau să-l învie prin magie.

Personajele mele preferate, după moartea lui Jon, devin Tyrion şi Jaime. Amândoi sunt Lannister, dar două personaje foarte plăcute.

Capitolele despre Bran încep tare, cu acesta ajungând adânc în nord şi descoperind multe mistere de-ale lumii, dar apoi nu mai este amintit. Ce face în nord, ce află, la ce va fi util în continuare… e un mister.

Asha Greyjoy nu mă interesează, iar Theon mi se pare un laş. Li s-a dat prea multă atenţie.

Stannis şi-a luat-o la mare artă. Mă întreb dacă Melissandre se înşela complet să aibă încredere în el sau doar a citit greşit semnele şi altul va fi marele erou care să apere omenirea de Ceilalţi.

Partea proastă este următoarea: mai sunt două volume, iar acestea au foarte-foarte multe lucruri de rezolvat şi clarificat. În mod sigur nu se pot rezolva rapid din cauza distanţelor imense dintre locuri, după cum dădeam exemplu şi mai sus în cazul traversării mării. Poate descoperă George Martin că de fapt nu-i ajung două volume, ci trebuie să mai scoată trei.

O altă chestie super-nasoală este că acest volum 5 trebuia să apară în 2006, iar până la urmă a fost lansat în 2011, cu cinci ani de întârziere! Când să mă aştept la următoarele, mai ales acum că Martin este implicat şi în serialul pe care-l face HBO? Volumul 6 în 2015, iar ultimul în 2020? Aş vrea să le citesc înainte să ies la pensie!

    6 comentarii

  1. nu m’am putut abține și am citit! :)
    deși sunt la mijlocul iureșului săbiilor
    dar nu mi’a modificat cu nimic pofta de a o citi când o să ajung la ea.

      (Citează)

  2. cronologia e incalcita, te anunta de la inceput de asta. cred ca de aici si faza cu traversatul marii :).

    iar despre Jon, vezi cum a supravietuit Catelyn dupa ce i-au taiat gatul :D. eu sper ca nu il scoate de tot din peisaj.

      (Citează)

    • @CostelM: manevra aia nu merge de prea multe ori, ar fi nasol sa o foloseasca.

        (Citează)

    • @Schizoid: mersi, am citit articolele indicate de tine. Vad ca am fost pe aceeasi lungime de unda cu multi altii atunci cand m-am plans de anumite lucruri.

      De ce nu ma plang: lungimea cartii, descrierile detaliate, toate istoria din spate. Apreciez o lume bine conturata si astfel de detalii imi arata ca autorul a avut bine in cap ceea ce face. Poate unii ar vrea doar actiunea si cine pe cine omoara, cum si unde, insa adevarata magie a cartii este in descrierile de pe alaturi. Imi aduce aminte de Tolkien cand am descoperit cu surprindere anexele la LoTR si cata istorie isi imaginase in ele, ca sa nu mai zic de Silmarillion.

      Cat priveste moartea unor personaje, cred ca Martin le omoara si aia e tot. A si declarat ca o face special, inclusiv cu personaje principale, pentru a te tine mereu in suspans, ca sa dai pagina cu teama, stiind ca pana si cei preferati de tine pot sa moara. Problema este ca nu prea mai sunt personaje, familia Stark pare dusa de tot. Sansa e enervanta si plangacioasa, iar Arya nu vad cum ar putea reveni in poveste de unde este acum. Ah, poate ramane ala mic, Rickon, pentru viitor, dar cu siguranta nu va participa la actiune.

      Cineva era scandalizat ca despre moartea lui Stannis aflam dintr-o scrisoare, desi este un personaj foarte important. Acesta e stilul lui Martin, care n-a excelat niciodata la descrierea unor batalii asa cum au facut-o alti scriitori. Adu-ti aminte de Red Wedding, unde la fel a prezentat daor ca urma sa se intample ceva rau, dar faptul ca Robb a fost omorat afli cand un personaj ii povesteste altuia ce s-a intamplat, parca tot printr-o scrisoare.

      Faptul ca, pe de alta parte, exista si personaje ce par importante si care apoi o sfarsesc intr-un mod foarte idiot (gen Quentyn din Dorne) face totul sa para mai real. Unii chiar o mierlesc prosteste.

      Regret ca n-au fost spune mai multe despre Jaime. Dintr-un personaj detestabil a ajuns sa para chiar ok in ultimele volume, odata ce vezi ce gandeste si ce-l motiveaza. Poate in cartea urmatoare, desi nu m-ar mira sa si-o ia (Catelyn vroia sa o omoare pe Brianne, daramite pe Jaime…).

      Incerc sa-mi imaginez ce se va intampla in volumul 6: capitole nesfarsite despre cum Daenerys trateaza cu Khal Jhaqo, se intoarce in oras, il cunoaste pe Tyrion, pe Victarion, se elibereaza de atacatori, se freaca in dragoni cu ala cu hornul magic, isi rezolva problemele cu sotul si tot asa. Poate in volumul 7 trece si marea in Westeros. De aia din Winterfell parca nu-mi mai pasa. Orasul e ars, familia e moarta, i-a ingropat zapada… Trebuie candva sa apara si The Others si sa invadeze aceste tinuturi, ca doar nu o fi toata actiunea cu ei doar la Zid. In volumul 6 sunt cateva capitole din perspectiva lui Aeron, preotul mare al celor din Iron Islands (sau cum il chema)… ce-o mai avea si ala de zis? Cand se termina totul?

        (Citează)

  3. cam la fel mi s-au parut şi mie majoritatea ‘evenimentelor’. aegon ala e aparut din aer, cred ca ii dadea cu minus lui martin. sunt convinsa ca jon nu e mort… poate n-au nimerit loviturile alea de cutit. iar din viziunile lui melisandre mi se pare ca dany e ‘the one’. e o discutie la un moment dat cum ca stannis n-a fost nascut la dragonstone… dupa care revenim la dany care, ce chestie, fix acolo s-a nascut.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus