un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Lipsa tragerii la raspundere

23 Jun 2011  ·

GÂNDURI  ·

4 comentarii

Prea multe lucruri scapă nepedepsite, deşi în mod evident cineva greşeşte. Practic zilnic sunt ştiri despre un astfel de subiect, când ţi se spune ce şi cum se făcea greşit, dar niciodată că persoana care a făcut greşeala a fost măcar trasă de urechi, numită oficial “idiot” sau măcar că a primit o penalizare din salariu.

Exemple concrete?

  • Un topograf a greșit planurile unui întreg cartier de vile, terenul oamenilor intrând cu 7 metri peste al altuia. Acum li se cer 100.000 de euro sau mutarea întregului cartier cu 7 metri mai departe. Se gândesc cum să o rezolve, dar despre ce se face cu funcționarul care a greșit nu se amintește nimic.
  • Un bloc de 12 etaje este oprit de la construcţie în instanţă, deoarece planul zonal permite maxim 3 etaje. Foarte bine, dar atunci n-ar trebui găsite persoanele care au dat autorizările necesare pentru o construcţie clar ilegală, apoi verificate la sânge pentru ce șpagă au luat şi acuzaţi de ceva, dacă sunt vinovați? Sau dacă doar au fost proşti, măcar să le dea cineva o palmă după ceafă şi o mustrare scrisă.
  • Custodia micuţei Columbeanu se schimbă de la Monica la Irinel şi înapoi mai repede decât schimbă ziariştii titlul știrii. Treaba lor, dar dacă o instanţă mai mare hotărăşte că X trebuie să crească fata, atunci nu tot ei ar trebui să spună instanţei mai mici, care anterior hotărâse că Y creşte fata, vreo două vorbe de genul “voi cum pm aţi gândit-o mă pe asta?”.
  • Ieri un membru CNA a venit la o şedinţă în Parlament cu un pistol la el. A fost o jucărie, a fost o glumă, dar cert este că cineva nu l-a verificat la intrare şi nu l-a scanat aşa cum trebuia. Cine era paznicul de serviciu atunci?
  • Mor nişte oameni prin spitale, aproape zilnic, din cauza infecţiilor şi a lipsei de igienă. N-ar trebui găsiţi şi nişte vinovaţi pentru aceste lipsuri şi eventual băgaţi la închisoare un pic?

Sunt multe astfel de cazuri, puteţi spune cu toţii nişte exemple. Mie mi se pare că acolo unde se analizează nişte fapte sau cifre clare nu există mai multe adevăruri şi mai multe posibilităţi, ci doar o singură cale este cea bună. Cu alte cuvinte, de câte ori auziţi că cineva a întors o decizie, că cineva a blocat o operaţiune în desfăşurare pentru că era ilegală, că s-a întâmplat ceva rău deşi cineva trebuia să vegheze în mod direct ca acel lucru să nu se întâmple, înseamnă că undeva s-a greşit şi deci există şi nişte vinovaţi.

Poate nu mereu, poate se mai întâmplă şi accidente, poate uneori e vorba de un cumul de factori care duc împreună la o problemă mare, dar în majoritatea cazurilor cineva este vinovat. Să nu-mi spuneți că acolo unde lucrați nu vi s-a întâmplat ca din cauză că cineva a gândit greșit o chestie sau a lucrat prea încet sau a ignorat o problemă până în ultimul moment n-a fost nevoie ca voi să munciți mai mult și să stați stresați de ce se va întâmpla, fără ca persoana responsabilă să pățească ceva, ba chiar să doarmă liniștită în timp ce voi trageți tare pentru a recupera timpul pierdut.

Tocmai pentru că acel vinovat este rareori tras la răspundere oamenii fac în continuare treabă proastă şi îi doare în fund de rezultate.

    4 comentarii

  1. Legat de custodia fetei columbenilor, judecatorii a caror sentinte sunt casate nu prea mai au multe sanse de promovare in viitorul apropiat.
    La restul nu stiu cum e.

      (Citează)

  2. Ar trebui sa tii cont si de reversul medaliei: deseori unui om cu pregatire redusa in domeniu/ nou in firma i sa dau sarcini cu mare raspundere financiara si e lasat sa faca ‘ce vrea’, fara sa fie supervizat/instruit. Pai nu merita atunci firma sa piarda bani?

      (Citează)

  3. Doctori la puscarie nu o sa vezi prea curand, dintr-un motiv foarte simplu: daca apare vreo problema responsabilul va fi anchetat, judecat si condamnat ca de cativa din colegii sai (alti doctori), in prima faza (e greu de pornit o investigatie penala daca cei de la colegiul medicilor l-au declarat de inculpat nevinovat)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus