un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Deja apare Firefox 5

20 Jun 2011  ·

TEHNOLOGIE  ·

10 comentarii

Doar eu încă n-am văzut Firefox 4 şi deja apare numărul 5? Cei de la Mozilla cred că sunt geloşi pe Chrome, care a ajuns la versiunea 12(!), şi au decis să scoată Firefox-uri pe bandă rulantă. Pe 22 martie s-a lansat numărul 4, pe 21 iunie va apărea deja Firefox 5.

Sunt şi eu curios: ce rost are graba aceasta în dezvoltare? De ce nu stai întâi mai multe luni să aduni feedback despre FF4, să vezi dacă place sau nu noua interfaţă, să vezi ce zic userii că ar trebui îmbunătăţit sau neatins, să te uiţi ce buguri apar şi în ce direcţie evoluează browserele? Când faci split testing, când faci sondaje?

Să fim serioşi, poţi spune că astfel de teste s-au făcut deja în paralel cu lansarea lui FF4. Din păcate, testele sunt relevante înainte lansării unui produs, dar post-lansare te bazezi pe feedback-ul mult mai mare ce poate fi oferit de numărul imens de utilizatori care adopt[ nouă versiunea. Şi eu normal să aştepţi acest feedback şi să înveţi din el, dar în condiţiile în care o mare parte a internauţilor nici măcar n-au trecut la versiunea 4, mi se pare o exagerare să scoţi 5-ul pe piaţă. Că exemplificare, doar 27% din cititorii acestui blog folosesc Firefox 4.

Bonus: Firefox 5 will not bring any GUI changes instead the design interface will be almost same as Firefox 4. Most of the plugins will not compatible now with Firefox 5.

via technobolt.com

    10 comentarii

  1. incearca sa intre pe drumul deschis de chrome cu update-uri rapide si automate. dar, din pacate, dau chix daca la fiecare update strica plugin-urile

      (Citează)

  2. Acusi apare Chrome 13 care vine cu niste imbunatatiri precum Instant Pages http://www.youtube.com/watch?v=_Jn93FDx9oI , bara de navigare care va disparea si o multime de alte lucrurii foarte faine care pe Firefox nu par sa vina prea curand.

      (Citează)

  3. Au preluat ciclul de dezvoltare al chrome cu cate o versiune majora la cateva luni (la chrome e la 6 saptamani) … eu cred ca e mai bine asa … numerele nu au nicio valoare … dar dezvoltarea e mult mai flexibila … utilizatorul final are acces la noile dezvoltari mult mai repede …

    va trebui sa ne invatam cu aceasta noua paradigma de dezvoltare a software (bazata pe principiul SCRUM) pt ca in aceasta lume extrem de concurentionala a Browserelor WEB da cele mai bune rezultate

      (Citează)

  4. In dev channel e deja chrome 14.

      (Citează)

  5. Eu inca folosesc Firefox 2.0.

      (Citează)

  6. @nexxus – e bazat pe agile, nu pe scrum. scrum face parte din agile ca si metoda de management a proiectului

      (Citează)

    • Pai din partea mea sa scoata un Firefox pe luna, dar sunt niste reguli generale despre cum faci versiunile. Nu ai ceva major de schimbat, nu bagi alt numar. Vad insa ca asta devine o metoda de marketing, de crescut awareness-ul doar pentru ca suna mai bine sa scoti Firefox 5 decat Firefox 4.2.3

        (Citează)

  7. Folosesc de cateva luni FF4 la servici, si inca nu m-am obisnuit cu inversarea meniurilor de Open Link in New Tab/ New Window (in FF3 New Window e primul, in FF4, New Tab e primul). E drept ca acasa folosesc in continuare FF3, si poate de aici confuzia. Dar ma intreb oare ce le mai trazneste sa schimbe in FF5 ?

      (Citează)

  8. Eu nu mai folosesc firefox de cativa ani de zile, m-am mutat pe Chrome, e mult mai rapid

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus