un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Daca doua judete sunt lasate pe dinafara, nu inseamna ca deja au statut special?

24 Jun 2011  ·

GÂNDURI  ·

6 comentarii

Mă uitam pe marea schemă de reorganizare a României. Se vorbeşte despre 8 regiuni grupate geografic şi, întrucât pentru Covasna şi Harghita nu s-a găsit nici o soluţie, iar UDMR-ul tot solicită pentru cei de acolo autonomie, le lasă ca şi până acum, neschimbate. 8 regiuni şi două judeţe, ceea ce sună idiotic.

Lăsând cele două judeţe pe dinafara reorganizării se recunoaşte tacit faptul că au un statut special, că acea zonă este “altfel”. Nu le dai autonomie faţă de puterea centrală, dar exerciţi puterea centrală peste tot, mai puţin în acele două judeţe, ceea ce înseamnă de fapt acelaşi lucru. De asta cred că UDMR-ul va fi de acord cu reorganizarea, deoarece e un pas înainte în direcţia dorită de ei.

Ca o paranteză, nu mă interesează că acele judeţe vor autonomie. Să fim serioşi, şi eu aş vrea autonomie, decât să fim conduşi de guvernul aceasta de incapabili. Nu cred însă că, dând autonomie acelor judeţe, le-ar alipi cumva la Ungaria. Au şi ungurii suficiente probleme în ţara lor, nu vor una mai mare şi nici cetăţeni în plus, nu înseamnă că cei din Covasna şi Harghita nu vor mai merge tot la Marea Neagră, tot la Sinaia, tot pe drumurile noastre proaste şi nu tot din Carrefour-ul românesc îşi vor cumpăra suc şi bere. Unii vorbesc de autonomie de parcă ar tăia cu ferăstrăul acele judeţe, le-ar lua în spate şi le-ar duce să le alipească la alte ţări.

Cât despre reorganizare, bring it on! Susțin reducerea birocrației, susțin și eliminarea sectoarelor capitalei, tot ce este nevoie pentru ca lucrurile să se miște mai repede și mai simplu. N-am înțeles de ce ne trebuie 42 de județe în România, de parcă am avea o țară cât a americanilor sau a chinezilor ca să o fragmentăm atât de mult.

Aștia din USL, în goana lor de a fi anti-Băsescu, nu pot accepta că uneori apar și idei bune. Ei sunt contra la orice, din principiu. Face PDL-ul reorganizare? Stați fără grijă, vom reface noi județele așa cum erau la început, dupa ce venim la putere, a zis recent Ponta. Uite ca eu nu le vreau refăcute. Când te pui contra la orice începi să pierzi voturi, pentru că nu-i totul doar în alb și negru.

    6 comentarii

  1. nu cred ca cineva e contra doar pentru ca vrea sa fie anti-basist. tu chiar crezi ca ei s au gandit la asta ca sa reduca birocratia si sa “usureze” obtinerea imprumuturilor europene? fii serios!

      (Citează)

  2. Nu m-ar deranja daca scopul ar fi reducerea biroctratiei. Si eu sunt pentru reorganizare, dar din pacare, iubitul dictator urmareste alte interese. Prima varianta propusa era chiar una benefica.
    Totusi, in ceea ce priveste concesia acordata ungurilor asta este primul pas catre separaratism si distrugrerea Romaniei asa cum este ea astazi.Pacat ca poporul asta s-a luptat in trecut pentru idealul national, caci acum este o gasca de prosti din moment ce a ales in frunte distrugatorul de neam.

      (Citează)

  3. Nu e chiar distrugator de neam, judetele alea vor ramane separate intre ele si in forma actuala, adica cu bani de la ‘bujetu’ de stat – de la Bucuresti. Dat fiind faptul ca sunt niste zone sarace la mila Bucurestiului nu cred ca e o idee prea rea.
    La ce alternative au fost la alegeri nu cred ca e cazul sa ne faci “o gasca de prosti”. Oricum dupa declaratiile alea despre rege si Antonescu si-a spalat mare parte din pacate.

      (Citează)

    • @alex @Oli: scopul actual nu e asa important. Reduce birocratia? Da. Reduce cheltuielile? Da. Atunci din partea mea e ok. Basescu pleaca peste cativa ani, PDL-ul se mai schimba de la putere, vin altii, alte interese, alte furturi. Dar birocratia si cheltuielile administrative raman reduse.

      Pana la separatism e cale lunga. Nu-l considera de parca odata separati (sau autonomi) inchid granitele cu noi si ne ataca sa ne cucereasca. Tot aici cotizeaza, tot la fel ramane sistemul, chit ca le pui taxe la iesirea din Tinutul Secuiesc si intrarea in Romania.

        (Citează)

  4. @nwradu: Unde ai vazut tu un studiu care sa zica ca reduce cheltuielile ? sau birocratia ? Imi si imaginez cand i-o trebui lui tanti cu chioscul din Vascauti, Buzau o hartie de la anaf care o sa fie la Constanta. O frumusete. Ca ANAF are un birou la Buzau, dar trebe stampila pe timbru de la sediu. Birocratia si cheltuielile le poti scade si acum, doar sa vrei.

      (Citează)

  5. E simplu, le lasa pe dinafara sa se inece ungurii cu ele. Au pe de o parte populatie prea mica pentru a accesa anumite fonduri si, pe de alta parte, sunt unele dintre cele mai sarace judete din tara si, in cazul unei autonomii mai mari, vor prmi bani mai putini de la buget.

    De aia o scalda acum UDMR-ul ca,vai, nu e si Muresul in zona… Muresul e mult mai activ din punct de vedere economic decat Harghita si Covasna.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus