un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Sa renunt la gadget-uri?

6 Apr 2011  ·

TEHNOLOGIE  ·

24 comentarii

Mă uitam la un post scris de Acsel şi intitulat De care gadget-uri ar trebui să scapi. Cu tristeţe constant că nu prea sunt de acord cu lista lui. Să le luăm pe rând:

1. Desktop-ul, pentru că laptopurile pot fi la fel de performante. Asta nu e adevărat. Întâi pentru că mă joc şi fac şi editare video. Apoi pentru că un procesor mobil, fie el şi Core i5 sau i7, nu se compară cu varianta de desktop, nici hard-diskurile, nici placa video şi nici arhitectura generală a sistemului. În al treilea rând, prefer o tastatură mare şi comodă, un ecran gigantic şi un mouse pe care să-mi stea bine mâna. Nu-mi spuneţi că aş putea conecta un ecran extern şi o tastatură chiar şi la un laptop, că atunci nu mai are rost să iau laptop-ul, un desktop fiind mult mai ieftin şi mai performant.

2. Cablu TV. Nu, nu pot fără ştiri. Nu mă mai uit la filme, dar la ştiri, seriale şi documentare da.

3. Camera foto, pentru că telefoanele mobile fac poze bune. Telefoanele mobile nu au însă zoom, iar senzorul este mult mai mic chiar şi decât la un point-and-shoot, lipsind detaliile fine la un crop 100%. De lumină slabă și lipsa de flash nici nu mai zic.

Wow, deja nu pot renunţa la nimic din top 3. Nasol.

4. Camera video. Acsel spune că poţi renunţa la una normală, dar nu şi la una micuţă gen Camileo. Ca posesor de fix camera Camileo S10, voi spune că vreau să renunţ tocmai la ea şi să-mi iau una normală, handycam. Motivul e în principal zoom-ul, absent pe modelele de buzunar/youtube, şi apoi unghiul de captură, care la un Camileo este extrem de mic. Mai degrabă aş renunţa la Camileo şi m-aş baza doar pe filmarea cu telefonul mobil, că tot aia e.

5. Stick-ul USB merită păstrat, zice Acsel, pentru că au devenit ieftine. De acord, zic şi eu, deşi am pe telefon 8 GB de stocare mereu în buzunar şi eu aşa îmi transport informaţia.

6. MP3 player, deoarece poţi asculta muzica de pe telefon. De acord, zic şi eu. Întâmplător eu fac parte dintre cei care nu ascultă muzică de pe telefon, ci în schimb am un iPod pentru asta, dar sunt eu mai “special”. Ajută şi faptul că iPod-ul are 80 GB de memorie şi pot adăuga orice muzică vreau fără să-mi pese că rămân fără spaţiu, deoarece 80 GB sunt greu de consumat. Totuşi, acesta nu e un motiv real. Cred că pur şi simplu prefer să las telefonul să-şi facă treaba lui şi atât.

7. Sistem de navigaţie GPS, deoarece ai tot ce-ţi trebuie pe smartphone. Corect, dacă ai smartphone. iGO rulează cam pe orice, mai adaugi Google sau Bing Maps și te-ai rezolvat. Eu în ultimii trei ani n-am mai avut nevoie de navigatoare.

Mă voi gândi dacă pot adăuga eu alte gadget-uri la listă, dar momentan nu-mi vine nimic în minte.

    24 comentarii

  1. In primul rand, mersi fain de link!

    Dar sa te contrazic. :)

    Da, desktopul inca e bun pentru cei care se joaca sau editeaza video. In rest, ocupa spatiu inutil, iar pentru gameri mereu exista varianta consolei. Pana si tu ai un PS3! :D

    La cablul TV depinde, dar daca e vorba numai de stiri, mediafax, evz si compania te asteapta pe internet. Ai un program anume ce vrei sa-l urmaresti? Sa stii ca se face streaming bun pe net!

    Sapunierele nu mai sunt bune! Cand ai facut ultima data o poza cu o sapuniera?

    Legat de camere video, treci pe un DSLR cu filmare HD. Mai toti creatorii de continut pentru YouTube fac asta.

      (Citează)

  2. Deci articolul ala este de o tampenie infioratoare. Zice sa scapi de aparetele foto, iar alea video sunt inutile ca ai deja un slr care poate filma?

    Laptop vs desk, e o discutie mai generala, unde nu ma mai bag.

    sa folosesti telefonul in loc de mp3? asta numai daca il folosesti pentru 10 minute. Daca pleci pe munte/drum lung sa vad eu cum iti folosesti telefonul pentru muzica dar ramai fara baterie in caz de urgente.

    Asa si cu gps-ul. Cele dedicate au senzor mai bun, ecran mai mare. In cazul meu, pentru bicla, am un gps mai mic, alb negru, care tine 18 ore. sa vad eu smartphoneul care tine 18 ore

      (Citează)

  3. Uite aici un link cu un editorial mai complet pe care l-am citit in martie, probabil nici o legatura, al NYT mi-a parut mai complet, pentru cei care vor sa sape mai adanc.

    http://finance.yahoo.com/news/Gadgets-You-Should-Get-Rid-Of-nytimes-1557697455.html?x=0

      (Citează)

  4. @acsel
    sapunierele sunt mai bune decat orice senzor foto de pe un telefon. Uite, am facut eu acum 2 zile o poza cu o sapuniera ;)

    @nwradu
    cam asa gandesc si eu, mai putin in legatura cu cablul TV (de … 5 ani nu m-am mai uitat la TV, desi simt lipsa unor posturi Discovery) si mp3. Da, cand aveam Nokia si tinea bateria destul, puteam sa ascult linistit muzica, dar pe un smartphone se termina cam repede bateria. Daca as fi nevoit sa calatoresc … 4 ore cu trenul parca nu m-as incumeta sa ascult muzica la telefon, mi-e frica sa raman fara baterie.

    @animaloo
    mai, Motonav pe Milestone mi se pare perfect. Ecran suficient de mare incat sa nu te chinui sa vezi ce e acolo, dar in acelasi timp suficient de mic incat sa nu te deranjeze daca e lipit de parbriz sau daca te plimbi pe jos si-l tii in mana. Iar senzorul e perfect, nu mi se pare mai prost (nici mai bun) decat cel dintr-un aparat GPS dedicat. Si cum mai toate smartphone-urile au display-uri cam la fel de mari/mici as zice ca asta se aplica la toate smartphone-urile. Iar bateria cam tot atat tine, nu cred ca ar fi indicat sa pleci de acasa fara incarcator de masina pentru un aparat GPS. In plus, cu telefonul am cateva avantaje. Pot sa-l conectez la cd-playerul masinii, asa ca voi auzi totul in boxele masinii. Daca cumva ascult si muzica de pe telefon (evident, in timp ce e pus la incarcat :D) e perfect. Iar daca folosesc ceva soft care tine cont si de trafic, avand in vedere ca oricum am optiunea de date pe smartphone, imi ofera rute mult mai bune, fara blocaje de trafic, fara sa platesc in plus. In concluzie, eu cred ca e mai avantajos un smartphone cu GPS decat un GPS dedicat ;)

      (Citează)

    • @Bogdan: busted!

      Sa filmezi cu un DSLR e chin mare si inca nu e practic. Eu am filmare 720p pe Pentax-ul meu, am vazut 1080p pe Canon 600D. E ok, dar nu face focalizare in timp real, ceea ce inseamna ca trebuie sa fii cameraman cu experienta ca sa invarti simultan si de zoom si de focus din obiectiv si sa te uiti pe un ecran mic cum iese. Canon-ul avea focalizare in timpul filmarii, dar o face foarte incet si intai face inainte si inapoi, ceea ce inseamna ca pret de cateva secunde nu vezi nimic.

      @Sabotor: si eu sunt multumit de iGO pe Android, dar discutia e mai ampla. Ma miram cu alta ocazie de ce strainilor nu le pasa de navigarea de pe mobil, de ce nu vor iGO, Garmin, din astea. Daca ai suficienti bani, ideea e sa mergi pe dispoziive specializate, nu pe ceva ce le face mediocru pe toate. Nu m-ar deranja sa am navigator normal si probabi ca as lua unul daca as merge mult prin tara.

        (Citează)

  5. n-are nici o legatura. Doar e copy paste. Si vad ca si comentatorii de la articolul american sunt la fel de simpatici ca si mine :
    – This article is the biggest pile of rubbish.
    – This has got to be one of the most moronic articles I’ve read so far this year
    – one word: loaded. another one word: subjective. yet another one word: contextual. put the three together, it forms another one word: ridiculous.

      (Citează)

  6. @acsel: bre, nu compara streamingul cu cablul ca pierzi. Te-ai uitat vreodata la un meci de pe digiTV retransmis pe net?

    Oricum, foarte buna traducerea! Te-ai gandit sa o si legalizezi la notar?

      (Citează)

  7. Daca mergi mult prin tara, GPS-ul in parbriz e greu de utilizat.Gandeste-te doar ca e ceva in plus ce trebuie demontat din parbriz de frica hotilor. :P

      (Citează)

  8. Nu cred ca se pune problema de bani, pana la urma cat de scump e un GPS dedicat? 200 de euro? Nu-i o avere. Insa – cel putin pentru mine – un smartphone cu GPS e mai potivit decat un GPS normal. Nici pe mine nu m-ar deranja sa am un GPS normal, insa nu l-as folosi :).

      (Citează)

  9. @ nwradu

    In legatura cu dslr, cum ti-am scris si la review-ul 600d, arunca-ti un ochi la Sony a33/a55. Cu noua solutie de oglinda translucida face autofocus continuu la 1080p, acceptabil de rapid.
    Pentru exemplificare, uite un clip pe care l-am filmat cu el, cu mentiunea ca e in interior (lumina slaba) si obiectivul de kit (care nu are cel mai rapid motor de focus, limitarea fiind facuta doar de catre viteza acestuia, citirea senzorului si comanda catre motor e super rapida datorita oglinzii care nu se misca):

    http://www.youtube.com/watch?v=2itJE2fFpvo&feature=related

      (Citează)

  10. Eu la cablul TV as renunta oricand. Mi se pare la fel de demodat ca radioul, pe care nu-l mai ascult decat in masina. De ce sa primesc ce vor televiziunile, cand imi pot gasi acelasi lucru sau asemanator pe net, sa ma uit cand vreau, sa-l revad sau sa-l intrerup etc?

      (Citează)

  11. @Bogdan: Da, aia e una dintre sursele din care m-am documentat, dar mai jos mai ai si alte linkuri la ce am mai scris pe subiect.

    Sa nu uitam ca e un articol subiectiv si ca fiecare isi cumpara gadgeturi in functie de nevoi.

    http://www.acsel.ro/2011/03/16/ne-salvam-pozele-in-cloud/
    http://www.acsel.ro/2010/12/13/camere-video-cat-mai-mici/
    http://www.acsel.ro/2010/12/08/disparitia-camerelor-de-tip-point-and-shoot/

      (Citează)

    • @Bogdan: m-am uitat pe specificatii si am vorbit de principiu la Sony ca poate testez si eu unul. Intre timp au oprit productia la A33 si n-au zis de ce, cica ar fi probleme cu incalzirea senzorului.

        (Citează)

  12. @sabotor: am folosit numai smartphone (nu chiar destept) pe post de gps. Dar tot mi se par mai “prietenoase” gps-uril dedicate. Pentru masina.
    Pentru drumetii/bicla daca ai nevoie de mai mult de 5 minute de navigare, iti trebuie gps dedicat. Mic. Baterie mare.

    cablul la fel de demodat ca si radioul? ce-i drept, sa vezi un meci in full hd vs streaming e demodat.

      (Citează)

  13. @acsel – Cum iti merge Google Maps Navigation pe Android? Root sau nu stiu eu ceva?

    La desktop nu renunt, e ideal pentru scris documente lungi, monitor mare, mult mai puternic in jocuri decat orice consola, i7 quad core desktop mult mai rapid decat i7 quad core mobile etc. Le consider necesare pe amandoua.

    Un navigator GPS dedicat este util numai daca are 7-10″ sau e deja inclus in bordul masinii (caz in care hartile sunt proaste, daca sunt). Altfel iGO pe mobil e suficient.

    Camera dedicata, cu zoom mare, folosesc numai in vacante planificate, in rest fac poze numai cu telefonul – e mereu in buzunar.

    La TV ma uit la stiri (ramane pornit in fundal, in timp ce fac altceva). Aici as putea folosi streaming. Dar nu cred ca exista streaming live pentru cursele de Formula 1 in format HD. Deci pastrez cablul. :)

      (Citează)

    • Nici eu nu renunt la TV tocmai pentru ca il las sa ruleze pe un program si eu fac altceva la calculator. Cu streaming-ul nu pot face multitasking si oricum nu e aceeasi calitate.

        (Citează)

  14. Cablul TV e un gadget ? Nu știam…

      (Citează)

  15. @ nwradu

    Folosesc a33 de cam 5 luni. Cand l-am luat am studiat foarte bine plaja lui de pret si in final l-am ales avand ca alternative Nikon 3100 si Canon 550. Specificatiile lui a33 erau superioare celorlalte doua, tehnologia cu oglinda translucida m-a fascinat din prima prin potentialul pe care il deschide, foarte important pentru mine fiind printre altele burst-ul aparatului de 7 fps. Pe a33 l-am gasit la oferta, altfel l-as fi luat pe a55 cu specificatii si mai bune.

    Cat despre recenta retragere din fabricatie a lui a33, Sony vad ca procedeaza ca si acum doua luni cand a retras Nex 3, fara sa spuna oficial motivul, deschizand astfel poarta speculatiilor. Nu cred ca adevaratul motiv este incalzirea senzorului, este stiut ca orice senzor dslr cu stabilizare de imagine pe senzor se incalzeste, din teste rezultand ca senzorii concurentei se incalzesc chiar mai repede, oricum diferentele fiind insesizabile. Mie in 5 luni de folosinta mi-a intrat in standby o singura data din cauza supraincalzirii dupa ce trasesem indoor ca 800 de cadre raw+jpeg intercalat cu vreo 40 de minute de filmare, toate fara pauza. Adevaratul motiv al retragerii, ca si in cazul nex3, cred ca este acela ca diferenta de pret la vanzare intre a33-a55 devenise relativ mica, costurile de productie similare, deci pastrarea lui a33 in productie nu-si mai avea sensul. Daca ar fi existat o problema de supraincalzire, aceasta ar fi trebuit sa apara mai pregnant la a55, carcasa lor e la fel, deci in a55 cu sezorul gps in plus este mai aglomerat inauntru, deci racirea mai grea, iar senzorul lui a55, aceleasi dimensiuni aps-c dar cu 16,2 mpix, mai multe fotodiode, mai multa caldura generata.

    Sper sa ajungi sa faci review-ul acestor aparate, vei vedea ca sunt un pas mare inainte in tehnologia fotografica, iar cand il vei face, daca doresti, iti voi transmite si cateva puncte slabe care sunt mai greu de descoperit daca il utilizezi doar o perioada scurta.

    Sper ca nu v-am plictisit foarte tare, multa bafta.

      (Citează)

    • Probabil ca ai dreptate in ce zici, mai putin la modulul GPS, care n-are cum sa aiba treaba cu incalzirea. In mod sigur nu e pus langa senzorul optic ca sa-l influenteze, iar racirea aici nu se bazeaza pe ventilatie si spatiu in carcasa.

        (Citează)

  16. @animaloo: “cablul la fel de demodat ca si radioul? ce-i drept, sa vezi un meci in full hd vs streaming e demodat.” Are importanta si la ce te uiti pe TV. Pe mine nu ma pasioneaza sportul, deci argumentul asta nu e valabil pentru mine. La fel de bine tu poate nu te uiti la filme, deci nu te deranjeaza faptul ca nu poti opri, derula inapoi, trebuie sa suporti eventuale pauze publicitare. Banuiesc ca din cauza ca exista oameni diferiti cu nevoi diferite se mai vand ghidurile TV.

      (Citează)

  17. Se mai tipăresc ghiduri tv? Odată cu HD-ul îţi vine şi programul tv automat.

      (Citează)

  18. E din cauza schimbării de oră. Verifică şi ora televizorului! Am impresia că e din cauză că nu e setat pe România. Am rezolvat prin reglarea manuală a offset ului faţă de gmt.

      (Citează)

  19. ipo: pai tocmai acesta este motivul pentru care acel ghid este tampit. Numa faptul ca in pasul 3 iti zice sa renunti la camera foto ca in pasul 4 sa iti spuna ca oricum camerele foto DSLR filmeaza, ar trebui sa doara.

    orice fel de gadget are o anumita nisa, multifunctionalele incercand sa dea un pic de praf din fiecare. Tot vad “renunta la aia aia aia aia” ca ai un telefon de 20 de mil. wtf?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus