un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Redirectioneaza 2% catre Salveaza Vieti

27 Apr 2011  ·

GÂNDURI  ·

2 comentarii

Probabil că treaba cu 2% deja devine agasantă pentru mulţi dintre voi, dar pentru cei care nu ştiu despre ce e vorba iată mecanismul: tu plăteşti nişte impozite la stat, în funcţie de salariul pe care-l ai; statul îţi permite ca tu să alegi ca 2% din impozitele tale să ajungă la un ONG sau altă asociaţia de ajutorare, dar trebuie să soliciţi asta. Dacă nu soliciţi, atunci ţine statul şi acei bani şi îi dă pe prostiile obişnuite ale statului, deşi nişte oameni ar avea nevoie mare de ei. Important e că nu dai bani în plus, ci doar redirecţionezi o parte din taxele tale către alţii.

Mesajul acesta vine de la asociaţia Salvează Vieţi, care strânge bani pentru tratarea cancerului la copii. Au o campanie cu diverse vedete implicate în ea şi filmele de prezentare le puteţi vedea prin linkurile de mai jos. Sunt deosebit de triste şi n-am rezistat mai mult de câteva secunde. Când auzi un copil zicând, de pe patul de spital, “sunt Bogdan şi am 5 ani… sunt bolnav de leucemie” nu vrei să asculţi mai departe. Copilul este real, nu un actor, cazurile sunt reale şi au mare nevoie de bani, dar momentan doar 20% dintre români fac efortul de a redirecţiona cei 2%.

Ştiţi despre ce efort e vorba? Vreo 5 minute, cât îţi ia să-ţi completezi numele pe un formular şi să-l trimiţi prin poştă la ANAF. Ei zic 30 de secunde, dar na… or fi două persoane la coadă la poştă. Ştiţi despre ce bani vorbim? Peste 41,5 milioane de euro care ar putea ajunge de la stat la aceste asociaţii, dacă 50% dintre români ar aloca nişte minute pentru completarea unui formular.

Pentru a redirecţiona cei 2% asociaţiei Salvează Vieţi trebuie să faci următoarele:

  1. intri pe salveazavieti.ro, descarci formularul 230 care deja e completat cu datele lor;
  2. îl printezi şi îl completezi cu datele tale;
  3. îl trimiţi prin poştă sau curier la ANAF, adresa agenţiei de care aparţii găsind-o aici.

Asta e tot. În alţi ani se solicita şi fișa fiscală şi asta trebuia cerută la contabilii firmei, dar acum mi s-a spus că nu mai este nevoie. Nu trebuie nici să precizezi vreo sumă, că știe statul cât să dea.

După cum spuneam, mesajul acesta mi-a fost trimis de cineva de la Salvează Vieţi. Poţi direcţiona cei 2% şi către alte asociaţii sau organizaţii non-profit, gen SMURD, aia de salvează câini sau pisici, muzee, ce doreşti tu, de obicei informaţiile necesare fiind disponibile pe site-urile respective. Cred că important este să redirecţionezi undeva banii, că statul oricum ia destui.

    2 comentarii

  1. Cred ca SMURD e singura optiune reala. Sunt foarte vizibili si foarte utili. Alte asociatii nu imi dau o senzatie de incredere. As avea impresia ca sponsorizez teambuilding-uri pt ong-uri. Marea tristete e ca foarte multi oameni, mai ales in mediul rural completeaza aceste formulare, la indemnul preotilor, pt a trimite banii catre biserici. Adica astia isi inchipuie ca o biserica proaspat vopsita o sa le fie de mai mare ajutor decat un elicopter medical sau o salvare bine dotata.

      (Citează)

    • Si pentru copiii bolnavi de cancer nu e o optiune reala? Probabil ca ajutorul dat lor nu este la fel de vizibil ca o ambulanta mare si rosie care merge in toate partile, dar nu asta ar trebui sa fie criteriul. Tu practic te temi sa dai banii altor asociatii doar pentru ca investitiile lor nu iti intra in ochi atat de rapid.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus