un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

De ce conteaza serviciile?

15 Apr 2011  ·

GÂNDURI  ·

28 comentarii


Alaltăieri seara am plecat hămesit de la întâlnirea 2Parale (de vreo câteva zile mi-e o foame de aş mânca o vacă întreagă; bag la prânz în mine şi după 2 ore iar îmi ghiorţăie maţele) şi ce poţi mânca în Bucureşti pe la ora 21 seara? O shaorma de la Dristor de la Budapesta, desigur. Am oprit, am cumpărat, am mâncat.

În timp ce mâncăm respectiva shaorma “mare cu de toate” mi-am dat seama că nu are nimic special. E o shaorma, nici bună şi nici rea. Nu e nici măcar mare, ci banală în toate privinţele. Şi atunci de ce am oprit eu acolo şi nu la una din celelalte 4 shaormării din drumul până acasă? Ce-i aşa grozav aici? Mai important, ce consideră aşa grozav sutele de oameni care mănâncă în fiecare oră shaorma acolo? E mereu o coadă gigantică, indiferent dacă e zi sau toiul nopţii, şi chiar şi ieri pe ploaie şi beznă eram vreo 8 la coadă.

Cu această ocazie mi-am dat seama cât de important este nu doar produsul pe care-l oferi, ci şi modul în care o faci. Asta poate face diferenţa între un business de succes şi unul în care nu intră nimeni. Faptul că o face chiar şi pentru o shaorma arată că oamenii se schimbă un pic şi dau tot mai multă importanţă şi lucrurilor mărunte, pentru că sunt convins că nici unul din cei ce mănâncă pe acolo nu o mai consideră cea mai bună shaorma din oraș, ci e vorba și de altele. Mi-am reanalizat paşii acolo şi m-am gândit de ce acel loc este mai bun ca altele:

  • e cald, că are incintă de sticlă, nu stai în ploaie.
  • e curat, oamenii aceia de împachetează shaorma ar putea face reclamă la Ariel, aşa de albe au salopetele.
  • plăteşti la casă, ridici produsul la tejghea; mi se pare o soluţie elegantă faţă de alte locuri unde omul de-ţi ia banii îşi bagă apoi mâinile prin salate.
  • primeşti şerveţele normale, umede, sosuri suplimentare, bomboană mentolată ca să nu miroşi a usturoi după ce mănânci.
  • faci shaorma cum vrei tu; nu trebuie să insişti, ci eşti încurajat să spui ce şi cât vrei în ea.
  • vorbit frumos, “bună seara”, “vă rog”, “ce doriţi”, “poftă bună, vă mai aşteptăm”

Deja sună a post plătit de Dristor Kebab, dar nu este. E doar o metodă de a mă întreba de ce atât de puţine business-uri îşi dau seama că atenţia şi amănuntele mici atrag oamenii la ele. Nu poate să fie atât de greu de văzut asta, mai ales cu exemple reale deja existente.

    28 comentarii

  1. Mentalitatea lor este cred eu asa:

    Se multumesc cu vanzarea mica dar cu care supravietuiesc pe piata.
    Mai sunt si clienti care cumpara dintr-un anumit loc unde se serveste prost doar pentru ca sunt mai comozi (e in drum, e langa casa, etc.).
    Daca merge afacerea si asa

      (Citează)

  2. Ii stiu pe astia de ani buni si intotdeauna au fost atenti cu clientii, chiar de la inceput, cand patronul taia kebabul si fi-su il rula. Era mai scump decat in alte locuri, dar te simteai client premium. A, asta si ardeii aia iuti mici si ai dracului. :)

      (Citează)

  3. Sunt mare fan shaorma, am mancat de peste tot, si eu cred ca mai buna e la Dristor. Si asta cred ca e in primul rand datorita igienei.

    Iti recomand sa-ti iei bagheta, nu shaorma – eu prefer de vita, dar sunt bune si celelalte – si neaparat, roaga-i pe baieti sa nu puna cartofii in ea, ci separat. E mult mai buna asa! :)

      (Citează)

  4. Saorma de la dristor e chiar buna. Cea mai proasta saorma din bucuresti e la “la haleala”. Inainte sa deschida saormeria, era ghena blocului acolo. Plin de muste si saorma e banala. Am fost o singura data si am vazut cum angajatul de acolo se scarpina in pantaloni fara nicio jena

      (Citează)

  5. Am avut si eu surprize neplacute cu saormeria la haleala. Am gasit o piatra in saorma de berbec. Alta data am mers acolo dupa care m-am stricat la stomac 2 zile. Una peste alta DRISTOR iti ofera calitate la orice ora, n-am avut niciodata probleme cu Dristor.

      (Citează)

  6. @GSM, chestia de care zici tu e cumva pe langa gara de nord? ca daca da, e shaorma relativ buna acolo. daca mori de foame, trenul are intarziere si n-ai chef de mickey do, e o solutie la indemana.

    intr-adevar, conditiile nu sunt extraordinare, dar nici nu cred ca au avut vreodata pretentia de a concura shaorma de la dristor, maverick, divan, genin sau vreo alta shaormerie/fast food de top care imi scapa acum.

      (Citează)

  7. saintthughedekkt

    15/04/2011 la 6:57 PM

    @GSM am auzit ca patron e un sef al aurolacilor din gara, mi-a zis un prieten care a mancat saorme prin Libia, Pakistan, India si Insula Capului Verde, deci trebuie sa fie adevarat. Tu ce crezi

      (Citează)

  8. Comentariile astea sunt pe bune?

      (Citează)

  9. Mai tine si de brand. Dar intr-adevar, acolo sunt foarte atenti cu cei care intra la ei in curte.

      (Citează)

  10. era ironie fina la adresa Dristorului.

    Incercati La Haleala si nu o sa mai dati 2 bani pe Dristor.

      (Citează)

  11. razvan(patron)

    15/04/2011 la 8:44 PM

    Dristor e cu 80 de trepte sub mine,pa!Va astept la haleala,lumea minte,nu avem gandaci sau muste,e blocul vechi si poate mai coboara de la vecini dar va rog sa veniti sa mancati sa vedeti ca e foarte curat.iar in privinta celui mai de sus care a zis ca un angajat se scarpina…frate pe tine nu te mananca?nu te scarpini?si oricum se scarpina pe pantaloni nu sub,ai inteles?!

      (Citează)

  12. haleala asta e cumva la gara? am mancat si eu acolo la recomandarea unui prieten si nu m-a dat pe spate mai ales ca zicea ca de departe e cea mai buna din bucuresti

    o shaormerie obisnuita de cartier carnea era foarte tare si putina in raport cu shaorma igiena medie(cei care ati postat mai sus ori faceti misto ori asa e de obicei, mie mi s a parut ok, la nivelul unei shaormerii de cartier).
    si ce m a enervat a fost ca pe meniul de pe usa aveau vreo 20 de produse si in realitate doar unul, shaorma. la fel si preturile nu intelegeai nimic. iar shaormeria parea pustie cat am stat 20 min acolo (ca apropo nu era gata carnea) nu a mai venit nimeni.

      (Citează)

  13. Ba razvane te mai rogi de lume sa iti faca reclama pe forum si le dai saorme gratis? Sincer nu stiu cum poate manca cineva dintr-o ghena, cade tencuiala fratilor la cum arata, merg sobolanii pe pereti. PANA si patronul se duce la dristor si nu mananca de la propria saormerie. Daca aveti vreodata drum pe la gara de nord, analizati 2 secunde cum arata saormeria si cum se plimba mustele in vitrina pentru ca nu au bani de frigidere. Ingredientele sunt tinute direct in soare

      (Citează)

  14. Da am vazut si eu. Din soarele ala care bate din Nord. Pana la pranz dispar toate sosurile, pur si simplu de evapora din cauza soarelui care bate in ele. Mai multi oameni s-au plans ca nu au mai gasit sosuri dar angajatii nu aveau habar ce se intampla pana nu au filmat totul. Ei se jurau ca nu fusesera plecati decat 5 minute si castroanele erau pline.
    Si partea cu gandacii este adevarata. Eu am vazut 2 gandaci in spate cum isi faceau de cap cu toti angajatii de fata. Erau atat de mari ca erau vizibili de la 15M.
    Groaznic, va spun!

      (Citează)

  15. Deci va rog eu frumos sa nu mai vorbiti despre Haleala cat si despre zona Garii de Nord. ( obscura )
    Tocmai ma pregateam sa savurez o saorma la Dristor doar ca sa imi aduc aminte de experienta La Haleala. Carnea 60% pielita, 15% pietre si 15% resturi de carne, sosuri dubioase si servirea cum se mentiona mai sus, pune la grea incercare WBCurile.
    Va recomand Saorma de la CNM, singura din Bucuresti care se ridica la nivelul Dristorului, asta in caz ca nu sunteti in zona!

      (Citează)

  16. de fiecare data mananc de la haleala pt ca razvan imi da shaorma gratis. eu ii fac reclama pe forum si sterg posturile rele si el imi umple matzul. mergeti toti la haleala si incercati maioneza magica

      (Citează)

  17. Deci ai recunoscut nenorocitule, esti o canalie si vezi ca n-ai ce sa-mi faci aici! Manca tu sobolani pe gratis in timp ce noi savuram o saorma adevarata si igienica la Dristor.
    Normal ca Dristor e scump, din banii care-i dati lui Razvan el vine si manca la Dristor, ati auzit?!

      (Citează)

  18. Dristor intr-adevar e pe primul loc. Restul (la haleala si alte dughene) NU conteaza!

      (Citează)

  19. toate post-urile de mai sus(inafara de Iulian, Ipo, Knox, pisi si nashu_mare) ii apartin acestui troll ordinar care e un postac profesionist anti-Haleala.

    SAINTHUGH de pe forumul cg.

      (Citează)

  20. azi o sa bag una mare de pui la H, ca de obicei :D i`ll be back with photos, si Bonul :)

      (Citează)

  21. Ultima oara cand am bagat una la haleala am gasit un floc in ea.

      (Citează)

  22. e o ghena haleala asta a voastra ,imi vine sa vomit cind aud cit de delicioasa e shaorma acolo si numai din astea- razvan a zis …..,razvan a facut…..shaorma din gindaci – cum o fi oare???

      (Citează)

  23. “end spam” în plm.

      (Citează)

  24. Aparent, de cand si-a tras masina de hipster, nu il mai intereseaza spam-ul.

      (Citează)

    • Pai ce sa le zic… postul meu nu era de fapt despre shaorma, ci ala era doar un exemplu. Dar daca asta au inteles oamenii, astept sa termine si sterg totul :P

        (Citează)

  25. Groaznic! Din nou!

      (Citează)

  26. @nwradu Nu poti vedea ipul de pe care sunt facute posturile ? Ca sa stergi tampeniile alea facute de troli ?
    My 2 cents:
    Dristor: inainte era cea mai misto din oras (acum 3-4 ani, de cand s-au marit au preferat servicii mai bune in detrimentul calitatii)
    La Haleala: condimentele care nu le gasesti oriunde dau tot gustul, de la pasta de ardei, curry, tzatziki si humus pana la piper corean sau alte tampenii
    La Grasi: overall e ok, raportul pret/cantitate e mai bun ca in alte locuri, desi mi se pare o aberatie sa scrie pe meniu ca shaorma mare e 9 ron si apoi sa ma intrebe tipul daca nu o vreau de 11 ron ca e cu mai multa carne…
    Valea Lunga: e imensa cea mare comparativ cu restul din Buc, are gust ok si carne din plin

    Pe scurt… depinde mereu ce preferi la o shaormerie: serviciile, calitatea sau cantitatea. Fiecare le va avea in diferite procentaje.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus