un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Drumul catre nicaieri

11 Jan 2011  ·

GÂNDURI  ·

22 comentarii

Mi s-a ars un bec la maşină, cel de fază scurtă. Se dă amendă pentru aşa ceva?

    22 comentarii

  1. citeste legislatia :P , ai voie sa mergi daca becul ars e cel din dreapta (de la pasager)

    la noi ai voie sa mergi oricum , oricum :))

      (Citează)

  2. Oricum, oriunde până dai de un polițist pus pe treabă.

      (Citează)

  3. Politist pus pe treaba e omonim :)) .
    Eu personal as face un control pe rupe privind astia de ne orbesc cu xenoane puternice , nereglate pe faruru fara lupa ..

      (Citează)

    • Aia cu xenoane puse de ei sunt enervanti, ca majoritatea le au prost montate si bat aiurea, orbind oamenii nevinovati.

      Unde spanac scrie ca trebuie sa am si becuri de rezerva la mine? Din astea n-am avut niciodata.

        (Citează)

  4. unde pus pe treaba = la o spaga mica

      (Citează)

  5. Conform legislatiei, ai voie sa circuli numai pana la primul loc in care poti remedia problema. Ca e dificil de zis care e primul loc e alta treaba. Daca s-a ars becul din stanga trebuie sa-l schimbi cu cel din dreapta.

      (Citează)

  6. din pacate nu. eu nu plec fara bec si tin tot timpul farurile aprinse, mi-as dori grav sa faca toata lumea la fel.

      (Citează)

  7. Eu is curios daca zici ca nu stiai ca s-a ars ce o sa zica, presupunand ca s-a ars in timp ce mergeai.

      (Citează)

  8. ziua poate merge, dar noaptea n-ai sanse

      (Citează)

  9. @Appolo – ziua nici nu realizezi ca ai faza arsa , se merge si noaptea , daca faci un drum in afara bucurestiului de 2-300 km ai sa fi uimit de cate “moticiclete” vezi

    nu cred sa fi auzit pe cineva sa fi luat amenda ca are bec ars , dar poate sa iti aplice o amenda daca nu il schimbi pe loc intrucat esti obligat prin sa ai trusa de schimb cu toate becurile , o daia noname din cora e 10 lei deci macar acolo sa o arati politistului poti sa iti iei :)

      (Citează)

  10. @L!nuX: stiu ca-s multi care merg asa, dar asta nu inseamna ca e bine, corect, sau ca nu poti sa iei amenda pentru asta de la un politist mai zelos.

      (Citează)

  11. Esti obligat sa ai becuri la tine. Daca ti se arde becul si n-ai cu ce sa-l schimbi, poate chiar sa-ti ia talonul (nu sunt chiar sigur, dar na) pana cand “repari” problema. Din cauza asta eu tot timpul imi cumpar cate un set de becuri (sunt cutii cu becuri de faza lunga, pozitie, semnalizare, stopuri). Si cum cel mai des se ard cele de faza lunga, raman cu o groaza de alte becuri :)

      (Citează)

  12. In mod normal nu ai voie, dar merge la noi. Insa sa lasam toate astea, poza e superba.

      (Citează)

  13. Legislatia romaneasca nu zice nimic de obligativitatea de a avea becuri la tine. In sine, aceasta obligativitate ar fi o prostie, la masina mea o astfel de miscare nefiind la indemana oricui, datorita “accesibilitatii reduse” (citat din manual). De fapt, in manual mi se si recomanda sa ma duc la un service pentru aceasta operatiune, lucru pe care il si fac, desi, in general, nu ma dau in laturi de la a mesteri cate ceva. Pur si simplu, nu vreau sa pierd jumatate de ora cu asa ceva, cand service-ului ii poate lua 15 minute.

    Nu vreau sa ma gandesc la masinile pentru care trebuie sa demontezi farul (eventual si bara) ca sa schimbi becul.

      (Citează)

  14. @nwradu – cica este un ordin 211 din 2003 (l-am gasit aici scris in intregime, ca in monitorul oficial l-am gasit, dar n-am stiut cum sa-l accesez) in care se specifica:

    19.9. Automobilele trebuie sa fie dotate si sa aiba in permanenta la bord urmatoarele:
    – triunghi de presemnalizare, omologat conform prevederilor tehnice ale Regulamentului nr. 27 ECE UN, seria de amendamente 03;
    – trusa medicala auto de prim ajutor;
    – cel putin o roata de rezerva (cu exceptia tractoarelor agricole sau forestiere);
    – cate o siguranta fuzibila din fiecare tip folosit la autovehicul;
    – cate un bec electric din fiecare tip folosit la vehicul; aceasta cerinta se refera numai la becurile care pot fi schimbate in mod uzual de catre utilizatorul vehiculului, fara utilizarea unor dispozitive speciale.
    Ele trebuie, de asemenea, sa fie echipate cu cric pentru ridicarea vehiculului, cheie pentru piulitele rotilor si manivela de pornire (daca este cazul).

      (Citează)

    • Din 2003 pana acum e cale lunga. O sa caut eu codul rutier in vigoare, ca oricum vrau sa mai citesc o data ce scrie despre tramvaie.
      Sunt curios cum se considera ca poate fi schimbat uzual.

        (Citează)

  15. Da, e cam mult, ce-i drept. Dar nu cred sa fi renuntat la chestia asta. Si oricum, mi se pare normal sa ai un bec (macar pentru faza scurta/lunga) sa-l poti schimba daca e cazul. Evident, pentru masinile la care se poate, ca i-am auzit pe unii plangandu-se ca la masina lor trebuie sa dea jos si bara din fata (!?!?!) pentru a schimba becul.

      (Citează)

    • La Mondeo da, se demonteaza masca dintre faruri, asa am schimbat un bec de pozitie.

      Totusi, si la Logan m-am facut negru pe maini, trebuie sa ai lumina, sa ai mana fina ca sa o bagi pe acolo si sa scoti garnituri, mufe si becul ala care e prins cu o clema despre care nu prea ai de unde sa stii cum trebuie scoasa. Nu e asa simplu incat sa o faca oricine.

        (Citează)

  16. Daca respectivul ordin ar fi avut vreo valoare pentru conducatorii auto, ma gandesc ca ar fi fost predat in scolile de soferi.

      (Citează)

  17. Atunci sa ma consider fericit ca-mi pot schimba becurile in mai putin de un minut? Atat de greu se schimba becurile la alte masini? Eu credeam ca exagereaza ala care zice ca trebuie sa dea bara jos…..

      (Citează)

    • La Mondeo desfaci niste cleme de plastic, dai jos masca, mai desfaci niste plastice, iese farul cu totul, scoti becul. Daca stii ce ai de facut, e treaba de 10-15 minute, dar iti trebuie o surubelnita si nu e chiar treaba pentru oricine sa o faca la marginea drumului.

      La Logan trebuie sa ai mana fina si sa pipai pe orbeste totul, daca nu vrei sa scoti intai bateria de acolo.

        (Citează)

  18. Bogdan 222222

    28/11/2011 la 6:55 PM

    m-a oprit politia ca nu-mi mergea farul dreapta(s-a ars pe drum),era ziua inafara localitatii si nu mi-am dat seama.am zis k il schimb pe loc(k stiam ca am voie si totusi ala din stanga mergea)
    si au zis k degeaba il schimb pe loc,k nu conteaza.ca imi da 400 lei amenda si retinerea talonului pt defectiuni la sistemul de iluminare……CHIAR ASA TAMPITA E LEGEA IN ROMAIA????nu-mi prea vine sa cred.am zis k cunosc pe cineva si pana la urma mi-a dat amenda cica pt centura,k e mai mica(dar aveam centura).e normal asa?am vrut sa ma cert cu ei,dar nu stapaneam bine legislatie sa stiu sa ii contracarez.stie cineva????va rog…sunt ffff curios

    MULTUMESC

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus