un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Alte fotografii panoramice

7 Jan 2011  ·

GÂNDURI  ·

9 comentarii

Aici sunt în fața cafenelei Rembrandt din Centrul Vechi. Nu ştiam că există acolo o astfel de clădire cu aspect olandez.

Imaginea de mai jos este cea mai mare fotografie panoramică pe care am făcut-o vreodată. Este compusă din 44 de cadre şi chiar şi Core i5-ul meu tip 760 cu 4 GB de DDR3 a stat minute bune să o râşnească. Varianta finală are “doar” 12.338 x 4.596 pixeli, dar e prima oară când am fotografiat nu doar zona de interes (valea în care e Rucărul) ci şi cerul şi chiar pământul pe care stăteam eu. Sunt cam 120 de grade din panorama capturate aici pe ambele direcții.

Cea care îmi place cel mai mult este însă a treia. De pe acelaşi deal am fotografiat cu zoom exact valea de care vorbeam şi îmi place aspectul ei cu toate gardurile şi căsuţele care se văd în imagine.

Imaginile de pe blog au maxim 1920 pixeli.

    9 comentarii

  1. foarte foarte fain.Imi place in special cladirea Rembrandt.

    Cum le faci?Te pozitionezi cu tripodul in fata cladirii si incepi sa “tragi”?

      (Citează)

    • Din mana, fara trepied. Ar iesi un pic mai bine cu trepied, dar nu-l car dupa mine de obicei. Apoi fotografiile sunt unite cu softul PTGUI sau cu Microsoft Image Composer, care e gratis (sper ca i-am nimerit bine numele).

        (Citează)

  2. daca imaginea finala depaseste un gigapix (cred, trebuie verificat), poti downloada softul de pe http://www.gigapan.org/ si apoi sa o urci acolo, sa dea zoom lumea in ea :)

      (Citează)

    • Dau eu zoom acasa si nu prea sunt multumit de calitatea obtinuta. Alea de pe gigapan sunt facute cu aparate serioase si fiecare cadru e luat cu zoom pentru a avea cat mai multe detalii. Eu am avut multe imagini si pentru a fi sigur ca se intercaleaza suficient. Am una misto cu Ateneul Roman, facuta cu zoom pe partile lui din vreo 20 de imagini. Cea finala insa are cam 8000 x 6000, adica nu mai mult decat ar scoate un aparat scump de ultima generatie dintr-o singura imagine.

      @Mihai: si chiar sunt inauntru? Cum or fi preturile la Rembrandt?

        (Citează)

  3. Cand ai timp incearca si The Panorama Factory, este excelent pentru panorame.

    PS: in cafeneaua din prima poze este in fiecare seara cate o fata care te invita inauntru precizand ca sunt fete frumoase :D

      (Citează)

  4. nu apar imperfectiuni la lipire?

      (Citează)

  5. @radu cum reusesti sa le lipesti perfect, cum reusesti sa ai aceeasi lumina si ai avut de a face cu “fantome” in poze?

      (Citează)

    • @Mihai @snake26: Nu trebuie sa le lipeste perfect, ci imaginea 1 sa fie suprapusa cam 20% cu imaginea 2. Softul recunoaste zonele alea si le suprapune. PTGUI face suprapunerea si prin mici rotatii, spre deosebire de altele, de asta imi place.

      Cat priveste lumina, poti sa setezi aparatul manual pe acelasi timp de expunere si acelasi balans de alb si astfel te asiguri ca ai aceeasi luminozitate peste tot. De obicei nu fac asta, dar poti din soft (tot PTGUI, de exemplu) sa alegi o compensare a expunerii astfel incat sa fie uniforma lumina.

      Imperfectiuni apar, dar sunt greu de sesizat intr-o imagine imensa. Le vezi doar daca o printezi pe dimensiune mare. Pe langa softul care nu e foarte bun, apar imperfectiuni de la efectul de paralaxa. Pentru panoramice perfecte nu trebuie sa rotesti aparatul in jurul axei sale (axei senzorului, cum e atunci cand te rotesti tu pe loc cu aparatul la ochi), ci in jurul unui punct focal pe care am uitat cum il cheama, care de obicei este in fata obiectivului. Nu fac nici asta, ca nu caut perfectiunea prin orice mijloc.

      http://www.johnhpanos.com/epcalib.htm

      https://www.nwradu.ro/2010/08/cum-sa-faci-fotografii-panoramice/

        (Citează)

  6. hmm nu chiar, insa mereu vad cate unul de canta la chitara…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus