un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Noi cu glumele, altii cu munca

13 Oct 2010  ·

GÂNDURI  ·

6 comentarii

Îmi dau ochii peste cap de câte ori aud glume despre alte popoare. Bulgarii au ceafa groasă. Ungurii sunt tâmpiţi şi vor să ne ia țara, hai să râdem şi de ei. “Ce-ai mă, eşti ungur, ce nu înţelegi?“. Sunt multe alte exemple, dar hai să vorbim despre vecinii noștri.

Aţi fost vreodată prin Ungaria? Aţi văzut cât de bine arată această ţară faţă de România? Am mers pe autostrăzile “M”, am văzut zona Balaton, unde sunt kilometri întregi de potenţial turistic bine exploatat, am mâncat excelent la restaurantele lor. Am vizitat Budapesta de mai multe ori şi este un oraş extraordinar, mult în fața Bucureştiului la toate capitolele. A dovedit deja asta prin numărul mare de turişti care vin anual pe acolo şi prin faptul că majoritatea firmelor mari şi-au deschis centrele pentru Europa de Est în Ungaria. Românii îşi fac cumpărăturile dincolo de graniţă, preferă să locuiască acolo, importă produse din Ungaria şi le vând în Oradea şi tot se vând mai ieftin decât cele româneşti.  Despre ei facem noi glume?!?

Bulgarii… vecinii noştri varză de la sud. Acum câţiva ani jefuiau tirurile la drumul mare sau se adunau câte trei ca să cumpere un pui de la alimentară. Cea mai coruptă ţară din UE. Oricât de rele erau statisticile la noi, la bulgari era mai rău. Ce proşti nene! Hai să ne uităm un pic pe ştirile care apar, una câte una, dar necomentate şi cumva ascunse sub preş. Îşi fac autostrăzi de două ori mai ieftin decât la noi (money.ro) şi au construit deja de două ori mai multe (romanialibera.ro); românii se duc în număr mare pe litoralul bulgăresc, îşi fac cumpărăturile la sud de Dunăre, îşi înregistrează acolo firmele şi maşinile.

Noi facem mişto de unguri şi de bulgari, dar de primii nu avem motive (decât poate dacă e haz de necaz), iar cu ceilalți va veni o zi (deja nu foarte departe în timp) când astfel de glume vor fi sterile. Glumim despre cât de rataţi sunt alţii, dar nu vedem cum ei tac şi ne depăşesc. Glumim în timp ce plănuim cum să ne petrecem vara şi revelionul la bulgari sau cum să găsim un zbor ieftin şi o cazare bună pentru un weekend în Ungaria. Ce glumeți suntem noi! Vom glumi și din ruine.

Culmea, în tot acest timp îi admirăm pe nemţi. Ce maşini bune au, ce curăţenie, ce autostrăzi late, ce aeroport gigantic, ce ţară frumoasă! Asta o zicem de ani de zile. Ce tari sunt nemții, cum și-au revenit după un război care i-a distrus total și o ocupație rusească! Șmecher popor dom’le! Ce s-a făcut în România ca să îi imităm, ca să ne apropiem şi noi de calitatea şi perfecţiunea pe care o admirăm la nemţi? Nimic, doar îi admiram şi atât.

    6 comentarii

  1. Nemtii si-au revenit mult mai repede si fiindca a fost treaba cu Zidul Berlinului. Au dat jos 40% din fabricile din est si s-au reorganizat.
    Noi… le-am privatizat. Inafara de combinatul de la galati (care in ciuda vremurilor de atunci avea cele mai smechere utilaje/agregate de prin zona) si vreo alte 2-3 restul sunt pe butuci.
    In fine.

      (Citează)

  2. A, sa nu crezi ca vroiam sa gasesc un motiv. Ce, Polonia sau fosta Cehoslovacie au avut un avantaj de genul? Nu, chiar deloc. Au reformat cap coada sistemul si uite unde sunt, mai ales Polonia. Baietii stiau strategia. Aici mai e alta chestie. Tot statul roman e ca un corp inert fara cap. Nu avem strategii, planuri de viitor. Nu stie nimeni ca peste 2-5 ani avem nevoie de absolventi de … sau alte chestii, gen parteneriate cu alte state etc.
    Avem nevoie de masuri radicale luate de cineva care stie ce dracu avem nevoie. Dar… mai bine ma opresc aici.

      (Citează)

  3. noi ne facem vacanta in bulgaria pentru ca este mai ieftin. Insa nu cred ca ai vazut prea multi turisti bulgari. Dece? pentru ca ei nu isi permit. Dece? Penca sunt varza.

    Ungaria e doar o Romania cu autostrazi. Budapesta are mai multi turisti decat bucurestiul pentru ca are ce arata dpdv turistic.

    nemtii care siau revenit dupa razbel sunt aia din vest. Motivul: planu marshal.

    Glumele sunt facute sa te amuze. nu tre sa fie 100% reale

      (Citează)

    • Glumele te amuza daca trateaza intr-un fel nostim o situatie reala. Altfel n-au nici o valoare. E ca si cum am rade de moldoveni ca le-a cazut o bomba nucleara in cap, fara sa se intample asta.

      Reversul medaliei nu mai e asa amuzant. Imediat ce altii rad de romani ca sunt hoti si neseriosi, rapid ne atacam si e subiect mare de stiri.

      Vrei sa zici ca BUcurestiul n-are ce arata dpdv turistic? Toti strainii pe care i-am plimbat pe aici au fost foarte impresionati. Sunt o gramada de vazut. Problema e ca nu au cum sa ajunga, pe ce sa cheltuie banii, nu se simt in siguranta, nu stiu sa se descurce in trafic, le e teama si sa traverseze. Turism nu inseamna doar unii care fac poze, ci oameni care cheltuie bani si iti aduc venituri prin asta.

        (Citează)

  4. vreau sa zic ca Bucurestiul nu are ce arata dpdv turistic. Fata de budapesta e 0.
    cu un palat al parlamentului, 3 parcuri minore si un muzeu al satului nu faci turism.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus