un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Magnetul de prosti

14 Oct 2010  ·

GÂNDURI  ·

6 comentarii

Îl pui pe Mircea Badea să facă o emisiune la radio. De câte ori ascult emisiunea lui de la Radio Zu, de la 18 seara, mă minunez de ce tâmpenii le pot trece unora prin cap şi de numărul mare de terminaţi din ţara asta.

Trecem peste cei ce sună şi îşi încep discursul cu o exprimare anapoda gen “ştii ce vroiam să-ţi spun?” sau “uite de ce te-am sunat“. Asta e oarecum normal.

Trecem şi peste cei ce sună şi rostesc cu convingere o idee, un plan, un gând bine dospit în mintea lor, atât de genial încât li se pare că au descoperit adevărul suprem şi au ocazia să-l spună răspicat şi tare la radio, ca să-i audă toată ţara în gloria deşteptăciunii lor. Auzi de toate, de la “hai să ne strângem toţi şi să-i batem măr” la “propun să nu mai plătim niciunii impozite” şi alte asemenea. Şi apoi îi întreabă Mircea Badea ceva banal, de genul “bine, dar cine ar trebui să înceapă asta?” sau “e ilegal, ce faci cu legea?” sau “şi cum rezolva asta situaţia?” şi parcă le vezi faţa respectivilor cum cade şi privirea li se tulbură. Nu au răspuns. Planul lor nu mergea atât de departe. Ideea genială nu era decât un gând de 2 minute, venit din vreun titlu citit în metrou în Libertatea, în scurtul timp rămas la dispoziţie după contemplarea ţâţelor goale din ziar. Trecem şi peste ei.

Ajungem la unii duşi rău cu pluta. Da’ rău. Nu în sensul de psihopaţi, ci de oameni care nu-şi dau seamă pe ce lume trăiesc şi cred că planeta se învârte după alte reguli. În toate istoria civilizaţiei noastre niciodată lucrurile n-au mers după cum ar fi moral bine, ci după nişte legi şi norme definite pe alte criterii. Ieri a sunat unul să se plângă de firma la care lucrase până acum ceva vreme, firmă care îl trimitea la drum cu o maşină pentru care nu plăteau asigurare şi rovignetă. Omul, nevrând să ia amenzi, cam făcea scandal şi refuza.

Respectiva firma l-a concediat. El zice că din motivele de mai sus. Ca să-şi dea singur demisia i-au oferit şi un salariu compensatoriu. Omul a vrut banii înainte, dar firma n-a acceptat. S-a dus la Forţele de Muncă unde i s-a spus că n-are ce face, să-şi dea demisia şi apoi, dacă nu primeşte banii în termen de 30 de zile, să facă o reclamaţie. Şi-a dat demisia. N-a primit banii. A făcut scandal, au mai trecut nişte zile. A primit până la urmă nişte bani. Nu era un salariu complet, ci mult mai puţin. Omul avea trecut în acte doar salariul minim pe economie, dar de fapt primea mai mult pe lună, la negru. După demisie, firma l-a tras în piept, i-a zis că ce primise în plus până atunci s-a considerat plată compensatorie şi că astfel au mai avut doar o mică sumă să-i dea.

Omul era nemulţumit de întreaga situaţie şi sună la radio ca să întrebe unde poate face plângere. I-a explicat Mircea Badea că nu are unde să se plângă, din moment ce el făcea evaziune fiscală şi acceptă să fie plătit la negru. Păi cum adică, nu are unde să facă o reclamaţie? Dar aşa fac toate firmele, toţi trec salariul minim pe cartea de muncă, iar restul ţi-l dau pe sub mână, pe înţelegere verbală. Cum adică să nu reclame undeva că a fost tras în piept de tocmai acest sistem pe care l-a acceptat? Ce contract, ce acoperire legală, ce contează că firma poate dovedi că aveai salariul X în acte și deja ți-au dat mai mult? Mulți cred că dreptate se face ca pe vremea lui Solomon, când te duceai în fața regelui și acesta își arăta înțelepciunea și îl răsplătea pe cel cinstit.

Această metodă de încălcare a legii este atât de răspândită încât devine practică normală, ba chiar ar trebui să poţi reclama că ai luat ţeapă încercând să dai chiar tu una statului. Ar trebui şi să poţi reclama că te-a tras în piept o prostituată şi a fugit cu banii tăi sau că omul care te-a prins cu mâna în buzunarul lui în autobuz te-a bătut măr. Cam asta gândesc unii. Emisiunea aia de la radio e ca un magnet pentru proşti.

    6 comentarii

  1. foarte rar am auzit sa intre unu la badea in emisiune si sa spuna ceva inteligent. se trezesc tot felul de pensionari sa il intrebe “domne, da ce e cu roberta anastase asta? ca am vazut-o la televizor, da’ n-am inteles nimic. cine e ea? ce a facut?” si badea face oleaca spume”doamne, numai d-astia suna?”, ii explica omului in 2 cuvinte si apoi ii da jet.ii merita pe toti, ca a tot jucat rolul de avocat al poporului.

      (Citează)

    • Badea oricum o cam freaca in emisiune. Prea multi suna de pomana si se pierde timp. Un format potrivit il avea Andrei Gheorghe inainte sa o ia pe aratura si sa se creada buricul radioului. Suna lumea, zicea parerea, il taia rapid, fara minute pierdute cu “hai noroc, sanatate, mai suna, da multa bafta si tie, astept emisiunea de seara si din astea”. Daca ai doar o ora de emisie, o faci in ritm mai alert.

        (Citează)

  2. De fapt, e vina ta, ca ii faci rating la emisiune. Ascultatorii si telespectatorii lui MB, nu sunt mai inteligenti decat concluziile, discursurile si atitudinile lui.

      (Citează)

  3. Radule genial. As putea spune ca ai aptitudini mai bune ca unor ziaristi in a scrie un articol … de fapt e cam sigur asta.

      (Citează)

    • Nah, mereu dupa ce public ceva si recitesc a treia oara imi dau seama ca as fi putut exprima o idee mai concis, mai relevant, prin cuvinte mai mari si altele asemenea.

        (Citează)

  4. n-am auzit niciodata un argument real de ce unii nu il suporta pe Mircea …majoritatea se leaga de cum arata sau ca se prosteste sau ca se leaga de toti sau ca e antipatic…bun SI ? atat ????????????

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus