un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Unde dai si unde crapa

29 Aug 2010  ·

GÂNDURI  ·

15 comentarii

Acasă folosesc laptopul ca să stau comod în pat, cu el în braţe, şi să mai scriu sau citesc una-alta pe net în timp ce mă uit şi la televizor. La biroul din cameră era cam incomod, plus că nu stăteam cu faţa la televizor. Nu prea mai eram mulţumit de laptop şi vroiam să-mi iau unul mai puternic, dar şi mai mic, ca să nu ţin o cărămidă în braţe. Poate ceva gen Sony Vaio Y sau Asus-ul UL30J pe care îl testez acum.

Acum vreo două luni am luat alt birou, mai simplu, mai înalt, adaptat nevoilor actuale. Am luat şi un scaun de birou foarte confortabil şi le-am aşezat pe altă direcţie, ca să văd şi televizorul. Cam de atunci n-am mai avut nevoie de laptop. Îmi fac toată treaba pe calculatorul desktop, care oricum e mai puternic atunci când vine vorba de multitasking, editat fotografii şi rulat multe programe în acelaşi timp, plus că are un monitor mai mare şi mai bun. În pat trec doar când termin totul şi mă duc la culcare.

De vreo două luni n-am mai utilizat laptopul propriu. N-am mai avut nevoie. Bănuiesc că nu e cazul să mai spun că un birou şi un scaun confortabil sunt mult mai ieftine decât laptopul nou pe care vroiam să mi-l cumpăr, nu? Uite cum o cheltuială destul de mare m-a scutit totuși de alta mult mai mare.

Acum mă gândesc ca în locul unui laptop de 13 inci performant să-mi iau un netbook gen Acer Aspire One sau un EEE PC mai şmecher şi gata. Să-l am pentru când plec la drum, pentru ca acasă nu-i mai simt nevoia.

    15 comentarii

  1. De ceva timp ma tot chinui sa explic cunoscutilor ca un laptop (la ~ 2000 de lei ) nu este la fel de performant ca un desktop la aceasi bani. Plus ca multi isi iau notebook ca sa-l tina pe birou.

    Cand ii aud pe unii ca si-au luat nb ieftin pentru jocuri ma apuca disperarea. Si apoi sunt socati ca nu le merg bine jocurile sau ca se restarteaza dupa cateva ore, sau se incalzeste foarte tare.

      (Citează)

  2. Cum te împaci cu zgomotul? Eu am lângă mine un desktop construit silențios și mă disperă zgomotul produs de ventilatoare?
    La laptop nu am problemele astea, ventilatorul este mult mai silențios, iar dacă începe să huruie e clar că un proces consumă mai multe resurse decât e cazul… și atunci mă uit în task manager.
    În plus laptopul îl țin mereu pe Balanced sau Power Saver deci zgomot puțin.

      (Citează)

  3. ipad. better.

      (Citează)

    • @zoso: Ma cam sperie lipsa de multitasking. Iar la un tablet cu Android ma cam sperie lipsa sau macar faptul ca nu sunt clare anumite functii de baza, precum arhivare/dezarhivare fisiere, editare Office, editare foto. Tot e nevoie de ceva la care sa poti conecta camera foto, sa scoti pozele, sa le editezi un pic si sa le pui apoi pe net, iar o tableta nu prea face asta.

      @nashu, @programare: am problema cu sunetul, dar oricum merge televizorul, se mai aude una alta, nu am sansa la liniste deplina. As vrea sa fie mai silentios calculatorul, dar nu stiu ce sa-i fac. Chiar nu stiu pe ce sursa/carcasa/cooler sa dau banii ca sa fie silentios totul. Daca aveti idei, spuneti-mi.

        (Citează)

  4. Been there, done that. Câteodată mai deschid si netbookul acasa pentru a opera prin remote desktop connection la “ala mare”.

    @programare socială: nu e construit silenţios dacă încă îl auzi. Schimbă sursa cu una cu ventilatorul în partea de jos, spre carcasă, să vezi diferenţa. PC ul meu stă chiar deschis şi tot trebuie să mă uit cu atenţie la led pentru a îmi dă seama dacă e pornit atunci când intră monitorul în standby. Pe lângă el, un laptop de 2-3 ani e mic copil.

      (Citează)

  5. O sursa cu putere cat mai mica (bineinteles sa duca ce ai tu acolo) si ventilatorul cat mai mare iti trebuie Eu am o Recom destul de ieftina care isi face foarte bine datoria. Am un hard disk mai vechi care se aude peste ea cand rasneste printre biti.

      (Citează)

    • Fix pe asta o am si eu (sau am avut-o, nu mai stiu). Se aude. E posibil sa o fi inlocuit cu alta care se aude la fel de tare. Se mai aude si coolerul de la procesor (cel default) si cel de la placa video. Placi video puternice cu racire pasiva nu prea se gasesc, dar la procesor as incerca sa merg pe alta solutie, insa nu stiu pe ce anume.

        (Citează)

  6. Sigur nu ti-a intrat ceva in ea? Mai e posibil sa intre cu altceva in rezonanta. Initial imi zdranganea si mie dar am rezolvat cu o solutie de buget, un bilet de tramvai impaturit infpit intre carcasa de metal si fata de plastic a asteia. Nu asta fata aia de plastic zdranganea dar s-a tensionat carcasa si nu se mai aude. Poate o noua carcasa ti-ar trebui…

    Bine, placa mea de baza cica suporta “Cool’n’quiet” dar nu stiu cum se opereaza cu optiunea asta, deci daca nu cumva intra in activitate fara sa setez eu nimic, nu are nicio importanta.

    Cooler pe procesor default am si eu. Tot nu se aude.

    Turatia ventilatorului de pe placa video poate fi variata manual sau automat. Da-o si tu la minim, daca nu o folosesti.

      (Citează)

    • N-a intrat, am avut doua noi, nu e rezontanta, dar totusi fac zgomot. Eu as vrea sa stiu daca acele coolere sau surse scumpe rezolva ceva si la capitolul asta sau nu-si merita banii. O carcasa noua as lua, dar nu stiu care e bine inchegata.

        (Citează)

  7. Ce fel de zgomot, fasait sau tremurat?

    Poate consumul PC-ului tau e mare si forteaza ventilatorul sursei sa stea mereu la turatie maxima. In cazul asta, cred ca o sursa mai mare ar rezolva problema. Cred. nu sunt sigur…

      (Citează)

    • Nu sta, e turata normal. E zgomot de cooler, constant, fara nici o armonica suspecta. Iar sistemul scaleaza ok turatia, simt si la placa video cum pleaca la maxim si apoi o potoleste driverul, etc. Problema mare e la caldura, ca daca e cald in camera (sau la iarna cand va merge caldura) baga coolerul de la procesor turatie mai mare.

      Am la munca un desktop varza si face ca un avion. I-am desfacut carcasa dar cam la fel face de la caldura. Cand o dezlipesc de perete se aude imediat cum se raceste si se reduce mult de tot turatia, de vreo 3 ori mai silentioasa devine. Asta de acasa nu e la fel, dar na… la caldura face mai urat.

        (Citează)

  8. Cand bagi mana sub ventilatorul sursei, in interiorul carcasei, simti fluxul de aer? La mine nu se simte aproape de loc (am carcasa deschisa). Turatia ventilatorului sursei nu cred ca e dictata de sistem.

    Variezi dinamic si frecventa procesorului?

      (Citează)

    • Da, simt fluxul, baga si pe acolo. Eu o tin inchisa ca altfel e zgomotoasa (si mai dau si cu piciorul in ea, intra praf).

      De procesor nu cred. E un C2D E6550 pe o placa MSI, nu stiu daca suporta treaba cu scalarea. O sa ma uit.

        (Citează)

  9. Placa MSI am si eu, chiar din cele mai simple. Cool’n’quiet de care vorbeam mai sus chiar asta face, incetineste procesorul cand nu e nevoie de putere de calcul, dar e doar pentru AMD. Intel ar trebui sa aiba ceva similar, ca nu sunt chineji… Cauta in BIOS unde se seteaza minimul admisibil al frecventei procesorului.

    Daca simti jetul, inseamna ca ventilatorul lucreaza la viteza mare, ceea ce nu poate insemna decat ca folosesti multa din puterea disponibila a sursei. Cauta una mai mare, cu zgomot mic declarat de producator si cu turatie variabila a ventilatorului. Si ia-ti AMD, ca se pare ca nu are problemele astea cu zgomotul. :D

    PS: Tocmai am facut un experiment, mi-am bagat degetele pe rand in cele doua ventilatoare disponibile (CPU si GPU) si am acoperit admisia si refularea sursei. Singurul zgomot perceptibil, in afara de cel al hardiskurilor, e facut de ventilatorul de pe placa video. Ar trebui sa incerci si tu asta acasa.

      (Citează)

  10. Am renuntat la desktop de aproape 6 ani. Am avut un laptop Fujutsu Siemens (bun pe vremea aia), cu care mi-am facut damblaua 5 ani. Inca mai merge, il foloseste tata-miu. Acum am luat un HP, tot laptop, cu diagonala de 17.3 si specs de nota 10. Duce vitejeste orice arunc pe el si am prostul obicei sa il fortez (rulez cateva programe simultan, am zeci de tabs deschise etc.

    Pentru a nu-mi frange picioarele, cand am chef de vizionat ceva sau trebuie sa plec in oras la vreo intalnire cu un client, am un mini notebook de la Dell (a venit acum 1 saptamana), care iar face treaba buna. Cum ma tot plimb ca tiganul, un desktop ar fi inutil.

    Iar Apple pot sa astepte mult si bine pana dau eu 2000, respectiv vreo 600 de washingtoni pe scule ce fac cam acelasi lucru ca si ale mele. Numa’ ca is albe si au un mar muscat pe ele. De banii de diferenta, ma duc 2 saptamani in concediu.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus