un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Google Street View nu e si in Romania

1 Jun 2010  ·

TEHNOLOGIE  ·

8 comentarii

Pun pariu că ştiaţi că nu e şi în România, nu? Eh, Hotnews ştie altceva:

Compania a admis pe 16 mai că maşinile utilizate pentru serviciul de cartografiere Street View au colectat din greşeală date personale trimise de utilizatori ai unor reţele WiFi nesecurizate, iar pe lista celor 30 de ţări este şi România.

Ehm, nu. Nu e pe site-ul oficial Street View. În România nu merge nici o maşină de-a lor. La noi e norc.ro cu un serviciu asemănător (şi foarte bun; îmi aduc aminte că acum ceva vreme am vrut să văd cam ce distanţă e de la gara din Predeal până la pensiunea unde rezervasem o cameră și m-am uitat pe Norc pentru a parcurge virtual traseul), poate şi alţii.

Interesant e altceva. Maşinile Street View colectează fotografii pentru a realiza acele tururi virtuale ale oraşelor vizitate, colectează adrese MAC şi nume de hotspot-uri WiFi pentru a ajuta la stabilirea locaţiei pe telefoane mobile, de exemplu, dar mai colectează şi altceva:

3-D building imagery: we collect 3D geometry data with low power lasers (similar to those used in retail scanners) which help us improve our maps. NavTeq also collects this information in partnership with Bing. As does TeleAtlas.

Adică scanează clădirile cu lasere şi le determină forma aproximativă. Aşa se completează hărţile cu modele tridimensionale ale tuturor clădirilor, caselor şi chioşcurilor de pe fiecare stradă. Peste câţiva ani, Google şi ceilalţi vor avea cele mai precise hărţi ale planetei făcute vreodată.

Sursa: Hotnews și Google European Public Policy Blog – Google’s view on government, policy and politics in Europe (da, au și un astfel de blog).

    8 comentarii

  1. Nu circula, dar au circulat, probabil de aceea e inclusa in lista. Atat in Constanta cat si in Bucuresti au fost vazute automobilele Google (cu logo-ul Google, nu cele de la norc.ro).

      (Citează)

  2. masina google street view a fost vazuta anul trecut in Bucuresti: http://cti97.ro/2009/04/13/google-street-view-in-bucuresti/

    nu au lansat oficial nimic in Romania si probabil o sa se mai amane un pic dupa ce s-a intamplat in Germania cu scandalul cu hotspot-urile.

      (Citează)

    • @cti97: https://www.nwradu.ro/2009/01/masini-bizare/ Eu stiam ca sunt de la Norc.ro. Nu vad de ce n-ar fi anuntat Google ca face treaba asta si in Romania. In plus, in momentul in care ziceti voi ca ei faceau asta nici macar nu era lansat MapMaker si Google Maps pentru tara noastra, deci nu cred ca ar fi facut poze fara sa aiba macar o harta de baza intai.

        (Citează)

  3. am confirmarea de la cel care a facut pozele si mi le-a pus la dispozitie, ca pe masina exista un mic dar discret logo google. Nu erau lansate serviciile de care zici tu, dar le pregateau. Probabil masina nu colecta date doar pentru streetview ci si pentru Google Maps.

      (Citează)

    • N-au colectat nimic pentru Google Maps, ca hartile le-au facut utilizatorii (si eu printre ei) de la zero, trasand peste fotografiile din satelit. In fine, poate au adus masinile pentru omologari sau teste, dar nu cred ca le-au folosit pt Street View inca. Daca te uiti la harta Europei cu Street View, din linkul dat de mine, vei vedea ca mai au alte tari in care sa lucreze pana sa ajunga la a noastra, toate mai importante pt Google decat noi.

        (Citează)

  4. Referitor la 3-D building imagery, daca este ceea ce inteleleg eu, Bing Maps are deja asa ceva pentru Bucuresti si pentru multe orase din Vestul Europei, si arata destul de bine chiar daca actualizarile, pe Bucharest cel putin, sunt de acum doi ani. Crezi ca astea Google vor fi cu mult mai avansate? :)

      (Citează)

  5. Google a colectat date si in Romania, anul trecut, la fel ca in mai multe tari din zona – insa serviciul nu a fost lansat inca. Ar fi trebuit lansat in cursul acestui an dar, din cauza scandalului iscat, e posibil sa amane…
    http://www.zf.ro/business-hi-tech/google-fotografiem-strazile-din-romania-anul-viitor-vor-fi-online-5072888/

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus