un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Rezultatele financiare Vodafone pe anul trecut

19 May 2010  ·

GÂNDURI  ·

Spune-ți părerea

Semne de criză: 142.000 de clienţi noi (e bine că e pe plus, dar Cosmote a avut peste 1 milion de clienţi noi în 2009), venituri de 920 de milioane euro, în scădere cu 20%, iar venitul mediu pe utilizator a scăzut de la 9,8 euro la 7,7 euro.

Mă întreb dacă acest venit mediu pe cap de client este în scădere şi din cauza campaniilor, inexplicabile pentru mine, de a atrage lumea spre cartela preplătită în loc de abonament lunare. Adică Vodafone îşi atrage un venit greu de estimat şi care vine aleatoriu, în locul unuia fix, lunar, pe care te poţi baza. Eu nu înţeleg asta.

Mă uit la Steve Jobs şi la cât de mult încearcă să-şi lege clienţii de Apple prin toate restricţiile şi abonamentele lunare pe care le bagă în iPhone şi asta mi se pare cea mai bună strategie de business pe timp de criză, venitul constant şi fidelizarea clientului. Am considerat întotdeauna că telefonia pe bază de cartelă este bună la început, ca să atragi omul, dar apoi îl captezi legându-l pe tine cu un abonament. Nu şi la noi, se pare.

Am pus în tabel evoluţia în timp, pe baza cifrelor anunţate la rezultatele anuale:

Vodafone

2006-2007

2007-2008

2008-2009

2009-2010

Abonament

33,8%

35,9%

38,3%

38%

Cartela

66,2%

64,1%

61,7%

62%

Observaţi cum ponderea abonaţilor creştea, apoi anul trecut s-a plafonat şi a rămas constantă, ba chiar cu o mică scădere. Nu e neapărat un semn al crizei, cât al faptului că ofertele la cartele beneficiază de sute de minute (500, 700, 1000, etc) în reţea şi naţionale, ba chiar şi trafic de date, la un preţ mult mai bun decât cel pe care îl plătesc eu, ca abonat la aceleaşi servicii, ba chiar având mai puţine minute incluse la bani mai mulţi daţi lunar. Ciudat.

Toate cifrele sunt de pe Vodafone News Room, un site/blog nou lansat prin intermediul căruia sunt puse la dispoziția tuturor tot felul de ştiri, clipuri şi alte informaţii interesante. Eu îl ştiam mai de mult, graţie Gadgeteer.ro, dar nu mă aşteptam să fie chiar atât de util: deşi nou-lansat, am găsit pe el rezultatele financiare începând cu 2006 încoace.

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus