un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Suntem infimi

10 Apr 2010  ·

GÂNDURI  ·

7 comentarii

Am mai spus pe aici din când în când că mă pasionează astronomia. Îmi plac fotografiile făcute de Hubble, urmăresc ştirile despre NASA, am citit tot ce are Wikipedia despre explorarea spaţiului, mecanică cerească, stele, planete, din astea.

Cunosc distanţele imense ce separa planeta noastră de alta, sistemul nostru solar de cea mai apropiată stea. Galaxia noastră are un diametru de aproximativ 100.000 de ani-lumină, o lungime de neconceput pentru mine atunci când mă gândesc că lumina parcurge trei sute de mii de kilometri pe secundă. Cea mai apropiată galaxie e la distanţă şi mai mare de atât, iar împreună cu altele din jur formăm Grupul Local, care la rândul lui face parte dintr-un grup şi mai mare de galaxii ce se deplasează toate cam în aceeaşi direcţie în Univers. Un grup ca oricare altul în care e o galaxie ca alte câteva miliarde ce există acolo sus.

Uneori văd o imagine precum cea de mai jos, în care Hubble a fotografiat o nebuloasă, dar sunt vizibile şi câteva galaxii mult mai îndepărtate. Le-am încercuit eu în fotografie şi originalul este pe APOD. Chestia aia micuţă, spirala aceea din stânga jos, e o întreagă galaxie, cu sute de milioane de stele în ea. Lângă ea e alta, luată cumva din profil. În dreapta sunt alte câteva galaxii. Suntem atât de mici și trăim atât de puțin comparativ cu universul în care trăim încât de multe ori mă întreb ce vom face cu atâta spaţiu şi cum am putea vreodată să-l parcurgem.

galaxii

    7 comentarii

  1. Ma intreb, totusi, de ce ar trebui sa parcurgem intreg spatiul…mai ales ca el se extinde (contracta) ?

      (Citează)

    • @bro: turism :P Sunt lucruri de vazut, chestii de facut, populatia creste, te plictisesti acasa. Explorarea e ceva natural.
      @Linux: intai trebuie sa puna una si la capatul celalalt.

        (Citează)

  2. O poarta stelara :))

      (Citează)

  3. In mod sigur o sa mai treaca ceva timp pana atunci. In niciun caz nu vom ajunge prea curand cu tehnologia actuala.cel mai probabil prin teleportare. Chiar daca am construi nave care sa mearga cu vit apropiata de cea a luminii, avem de parcurs 40 de ani pana la cea mai aproiata stea din afara sist nostru solar

      (Citează)

  4. Da frate, din cînd în cînd ar trebui să mai vedem şi imagini de-astea ca să ne dăm seama cît sîntem de mici. Mai aproape de noi ar fi muntele şi dacă măcar odată pe an ne-am căţăra pe un munte şi am privi de sus, aşa am avea o imagine de ansamblu a micimii noastre.

    Apropos de fotografiile astea, că tot zici că te pricepi, am înţeles că ele nu ar fi chiar aşa de artistice, cică sînt “retuşate” foarte mult ca să poată fi aşa de mirifice. Şi dacă e aşa cum arată originalul celei de mai sus? Tare sînt curios ca să pot face o comparaţie.

      (Citează)

  5. De fapt partea aia de Univers nu e ca in poza. Asa a fost acum cine stie cate milioane de ani. Sau poate nu a fost niciodata asa. Poate imaginea e compusa din ipostaze diferite de timp.

    Iar cel mai tare e ca, daca privim foarte departe, vedem o imagine in care Universul tocmai se naste.

      (Citează)

  6. @Meneopol: azi mi-am adus aminte ca nu ti-am raspuns la intrebarea ta, care e foarte buna. Pe scurt, da, imaginile se fac prin compunere in majoritatea cazurilor. Nu in ipostaze diferite de timp, cum zice nashu_mare (mii sau milioane de ani va arata la fel acea nebuloasa sau zona a cerului), ci din fotografii facute cu diverse camere ce vad in diverse spectre ale luminii.

    Cu alte cuvinte, daca ai fi acolo cu ochii tai, e posibil sa nu arate asa acea nebuloasa. Hubble utilizeaza senzori si camere de mai multe tipuri. Unele inregistreaza in infrarosu, altele ultraviolet, altele “vad” diverse tipuri de radiatii sau lumina doar pe anumite frecvente. Ulterior aceste imagini sunt compuse proportional cu cat emit in fiecare gama de frecventa. E complet posibil ca unele sa fie infrumusetate doar pentru a arata bine.

    Mai multe detalii am gasit aici:

    http://hubblesite.org/gallery/behind_the_pictures/

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus