un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Concluzia electorala

4 Dec 2009  ·

GÂNDURI  ·

6 comentarii

basevsgeoanaCam asta e alegerea ce trebuie făcută, după cum a rezultat din dezbaterea de ieri. Oricum ai lua-o, nu e bine. Orice ai alege, ţi-au tras-o şi te doare.

Băsescu a câştigat clar dezbaterea de ieri. L-a prins pe Geoană nepregătit, l-a prins că nu controlează datele pe care le vehiculează, l-a prins şi cu întrebarea cheie “V-a plăcut aseară la domnul Vântu?”. Dacă Geoană va pierde alegerile, atunci le pierde doar pe mâna lui. Cum să te duci acasă la Vântu în miez de noapte (foto la Zoso, dacă nu le-aţi văzut), cu 2 zile înainte de încheierea campaniei electorale, mai ales când contracandidatul tău şi-a bazat întreaga campanie pe faptul că mogulii te susțin din umbră? Chiar atât de tâmpit să fii? Pica cerul dacă nu se vedeau până în alegeri? Gestul nu are scuză, nici măcar dacă s-a dus la Vântu pentru ceva nevinovat cum ar fi împrumutarea unui kilogram de zahăr. Un viitor preşedinte nu răspunde imediat la comanda unui om de afaceri şi nu se duce să-l viziteze noaptea. La un preşedinte vin oamenii, nu se duce el, mai ales nu cu 4 zile înainte de alegeri. Geoana îşi merită pe deplin porecla dată de Iliescu acum ceva ani.

În rest schimbul de replici a fost ca o partidă bună de tenis. Băsescu a lovit cu Vanghelie, Geoană a replicat cu Udrea, Băsescu l-a acuzat că urmăreşte interesele mogulilor, Geoana a răspuns că, în 5 ani de preşedinţie, Băsescu nu le-a putut face nimic în justiţie. Băsescu a vorbit clar, la obiect, cu exemple şi informaţii exacte despre ce măsuri va lua şi ce ar trebui făcut. Chiar părea stăpân pe moşie şi bine intenţionat. Din păcate, împotriva lui stau 5 ani în care a rămas doar cu vorbele şi mai puţin cu faptele.

Privind acum situaţia, îmi dau seama că Băsescu trebuia să facă doar câteva lucruri pentru a-şi asigura al doilea mandat. Nu să-i bage la puşcărie pe Vântu sau pe Patriciu, că asta pe mine mă doare undeva, eu vreau să îmi fie mie mai bine, nu altora mai rău. Nu să facă mii de kilometri de autostrăzi sau să ne ducă pe noi culmi ale diplomaţiei în lume. Cred că trebuia, pur şi simplu, să nu facă micile greşeli care îi sunt acum reamintite: să nu zică “ţigancă împuţită”, să nu lovească un copil, să nu bea cu Becali, să o lase mai moale cu Udrea, să nu ne ţină fără guvern de 2 luni de zile ci să fi acceptat de atunci compromisul cerut de Parlament, să nu se certe cu partenerii de guvernare PNL sau măcar nu şi cu PSD-ul, pentru că alţii nu mai are. Dacă ar fi evitat chestiile micuţe, acum ar fi trecut cu brio prin al doilea tur.

Cred că alegerile vor fi foarte strânse. Se va lăsa cu numărat voturile până la ultimul. Rămâne de văzut dacă a fost suficient timp pentru că Geoană să fie înfrânt de vizită la Vântu acasă sau pur şi simplu dorinţa de a scăpa de Băsescu rămâne la fel de mare. De asta spun că va fi un vot foarte strâns şi nu ne vom putea baza pe exit polluri.

    6 comentarii

  1. Rămân la părerea că după ce a ieșit filmu’ cu bastârca peste ochi la ăla micu’, nea Băse trebuia să facă rost de o pereche de ouă, să se retragă (dis)grațios și să-l lase pe Antonescu în turul 2. Să vezi atunci ce sub 20% lua Geoană. Așa o să fie cursă strânsă între simpatizanți, cadouri și autobuze.

      (Citează)

  2. La faza cu alcatuirea guvernului, Băse s-a gândit că ce tre să facă este să dezbine cele două partide PNL şi PSD, aducând parlamentari din acestea in PDL..
    Astfel, până acu ceva timp îi auzeam pe trompetiştii din PDL cum că nu ar exista o majoritate puternică în parlament, că sunt doar vreo 53%, şi Băse miza că poate îi trece guvernul Boc3.
    Dacă Geoană (care e mai slab) ar veni în locu lu Băse, parlamentul ar funcţiona mai bine, guvernul de asemenea, preşedintele revenind la rolul de mediator şi ambasador al României care i se cuvine.
    Probabil Vântu şi Patriciu or să o ducă mai bine, dar din cele văzute, nici in vremea lui Băsescu nu au dus-o prea rău.

      (Citează)

  3. La faza cu guvernul cred ca doar a dorit sa ajunga cu ministri sai la alegeri, chiar daca acestia ar fi ministri demisi sau interimari sau cum se mai cheama acum oficial. Ideea e ca sunt ministri si controleaza tara in perioada de alegeri. Pun pariu ca daca iese presedinte, face alianta cu PNL si il baga pe Johannis premier.

      (Citează)

  4. Johannis putea să fie premier demult dacă PNL si PSD făceau alianță legală, prezidentul era obligat să-l propună pe neamț. Toutuși n-au făcut-o pentru că pierdeau voturi la turul 1. De aia Băse i-a ținut în șah. Mă rog, putea și marinelu’ să se comporte ca un om normal și să nu ne țină fără guvern stabil 2 luni în mijlocul crizei doar pentru că lui i se pare că e Mesia reloaded.
    Ce pula mea o fi atâta scandal pentru o funcție semi-decorativă nu înțeleg. Președintele poate să fie în cel mai bun caz un mediator și în cel mai rău caz echivalentul politic al unui oxiur, adică practic nimic.

      (Citează)

  5. Ce e trist la faza cu Geoana, e ca oricum ai da-o omu’ iese prost.
    Daca s-a dus de bunavoie, atunci e prostanac, ceea ce stiam deja.
    Daca a fost fortat sa se duca, iarasi e rau, fiindca e un om santajabil.

      (Citează)

  6. “De asta spun că va fi un vot foarte strâns şi nu ne vom putea baza pe exit polluri.”

    mare dreptate ai avut!

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus