un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

As vrea sa pot utiliza serviciile web romanesti

12 Oct 2009  ·

GÂNDURI  ·

8 comentarii

Mă găsesc oarecum deranjat de faptul că, din multitudinea de servicii web (sau web2.0, dacă vreţi) pe care le utilizez zi de zi, foarte puţine sunt româneşti. Aş putea spune chiar că nu folosesc nimic românesc, cu mici excepţii discutate mai jos. În acest condiţii mă întreb: 1. de ce mai funcţionează cele româneşti şi 2. de ce nu le adaptează pentru a fi mai competitive.

Ce avem prin România? Colegi.ro? Facebook are o interfaţă grozavă. Cirip? Toată lumea e pe Twitter. Mail pe kappa.ro? Să fim serioşi. Weblog? Blogger e facil şi integrat în Google. Flickr, Del.icio.us, Google Reader, Google Calendar, Yahoo Messenger nici nu cred că au un omolog în România. Şi dacă ar avea, tot nu văd un motiv bun pentru care eu sau alţii le-am utiliza. De Weblog nu se ştie dacă va mai fi peste doi ani, dar Blogger în mod sigur da. Nu ştiu cât mai ţine cirip.ro şi cine baga bani în el, dar Twitter nu se va închide prea curând.

Ce utilizez totuşi? Am vândut vechiul telefon prin Okazii, prima oară când am utilizat site-ul. Şi mai am cont pe BestJobs, eJobs, din astea. Totuşi, nu pot să mă întreb cât ar mai rezista şi Okazii dacă eBay ar intra oficial pe piaţa românească, sau ce şansă ar avea magazinele noastre online dacă Amazon ar fi 100% disponibil în România. Mai e până atunci. Între timp mă întreb de ce în România sunt atâtea clone ale unor servicii pe care străinii le implementează deja gratis, stabil şi mult mai bine, în loc să se axeze pe nişe încă neocupate de aceștia.

    8 comentarii

  1. Cred ca pui problema putin gresit. Daca un serviciu deja exista, asta inseamna ca altii nu pot face ceva de genul ala? Ce zici de myspace, facebook, hi5, linkedin? Cam toate au la baza acelasi lucru.

    De servicii gen youtube, metacafee, ce zici? Au sute de clone chiar in SUA, deci de ce n-ar putea si altii sa incerce in acelasi domeniu? Ca dovada ca trilurilu, 220 si altii au un public destul de mare.

    Legat de nise… nu prea mai sunt multe neocupate si atata timp cat nu au un concurent puternic pe aceasi piata, scot si ei un ban cinstit.

    S-a inventat microblogingul pentru ca deja blogul este “depasit”

    O sa fii surprins, dar neogen-ul prinde la o anumita categorie de oameni… cei care nu prea le au cu limbile straine.

      (Citează)

  2. pai nu inteleg, esti necajit ca nu exista alternative rezonabile romanesti la Flickr, Del.icio.us, Google Reader, Google Calendar, Yahoo Messenger si apoi spui ca oricum nu le-ai folosi daca ar exista? si oricum eu nu cred ca exista alternative serioase le serviciile astea din nici o alta tara, let alone Romania

      (Citează)

  3. Cinemagia e cam singurul serviciu romanesc pe care il folosesc saptamanal, in fiecare miercuri ;)

      (Citează)

  4. faithless_soul

    13/10/2009 la 12:49 AM

    Ebay a intrat deja in Romania. Prin achizitionarea principalului posibil concurent, okazii.ro.
    Poti sa mai tai unul de pe lista :)

      (Citează)

  5. @silviu: sunt dezamagit ca la noi sunt numai clone inutile. As utiliza ceva nou, ceva targetat clar mie (romanilor), dar mai mult observ ca toti prefera sa faca niste clone. In conditiile in care tot mai multe servicii straine au interfata in limba romana, mi se pare un efort inutil si o pierdere de bani.

    @Bogdan: Zic doar ca nu vad nici un motiv in a utiliza Trilulilu in detrimentul YouTube. De ce? Patriotism? Imi garantezi tu ca peste 2 ani clipul meu va mai fi pe Trilulilu? Pentru ca pe YouTube cred ca va fi si peste 20. Iar microbloggingul nu va inlocui niciodata blogul. Twitter e mai mult spam si mici franturi de informatii, dar pentru o parere argumentata, pentru a scrie ceva amplu, va fi mereu blogul. De asta majoritatea tweeturilor se termina intr-un link catre materialul adevarat.

    Cred ca am uitat sa amintesc de singurul serviciu romanesc care intr-adevar mi se pare destept si binisor pus la punct: invita.ro

      (Citează)

  6. Carmen Holotescu

    13/10/2009 la 3:42 PM

    Buna,

    Multumesc de comentariile despre Cirip.ro, cu peste 5 mii de utilizatori, nu doar romani; care isi creeaza microbloguri multimedia, colaboreaza in grupuri pentru cursuri, evenimente, service, hobby, etc, urmaresc feed-uri prin SMS, creeaza poll-uri/quiz-uri prin SMS/online, campanii de marketing online/SMS in grupurile de business, etc, – http://linkbun.ch/c0bt.

    Cirip.ro ia premii, e prezent in conferinte/workshopuri internationale, in cursuri/articole la universitati straine, listat la Top 100 Tools for Learning 2009 – deci si produsele romanesti pot fi inovative, apreciate.

    Numai bine,
    Carmen

      (Citează)

  7. O fi super, dar eu ma consider un utilizator normal/mediu de Internet si nu am nici un motiv sa-l utilizez.

    De ce nu se face in Romania ceva gen TripAdvisor adaptat pietei noastre de turism? Ceva gen Geni? Ceva gen Piknik?
    In schimb e netul romanesc plin de agregatoare de preturi pentru componente IT si electrocasnice si de directoare de firme dar care nu-ti ofera nici o informatie gratis. E aiurea sa cauti numele unei firme iar site-ul ei oficial sa fie pe pagina 2 sau 3 de cautari, fiindca intai apar agregatoarele.

      (Citează)

  8. unul foarte original mi se pare joci.ro, adaptat la ce se joaca prin romania si arata foarte bine (btw, vad mereu 4000-5000 useri online in fiecare seara)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus