un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Windows 7 fara browser

15 Jun 2009  ·

GÂNDURI, TEHNOLOGIE  ·

18 comentarii

Microsoft a anunţat (BBC) că, din cauza proceselor anti-trust, va vinde viitorul Windows 7 fără nici un browser integrat, nici măcar IE, pe pieţele din Europa. Bun aşa. Şi dacă nu are nimic integrat, eu cum intru pe net ca să downloadez un browser? Prin FTP sau Telnet?

    18 comentarii

  1. Mda… imbecilii aia care striga “MONOPOL” in loc sa ajute userul obisnuit, mai rau fac. Poate vom ajunge in situatia in care MS va vinde numai kernelul, nu de alta, da’ sa aibe o sansa si o compania obscura ce produce un file manager prost.

      (Citează)

  2. Mi se pare complet aiurea restrictia asta impotriva IE sau Media Player. Pai, daca tot continuam pe modelul asta – sa scoata Safari din Mac-uri, sa scoata Calculator din Vista (ca poate sunt si alte programe de calculat), sa scoata si Windows Explorer ca exista si Total Commander sau altele, sa scoata browserul din Windows Mobile ca exista Opera Mobile etc.

      (Citează)

  3. get firefox?… install IE 8?… nu vad care e problema sa ai oricum un browser alternativ pentru IE8 si sa il instalezi astfel pe cel din urma in asemenea conditii; intr-adevar chestia asta cu anti trust e total aberanta pentru ca IE 8 chiar e ok si nu cred ca mai exista problemele de monopol cum erau acum 10 ani cu windows 98 and stuff.. in fine asta sa fie chiar ultima problema cu windows 7

      (Citează)

  4. “Bun aşa. Şi dacă nu are nimic integrat, eu cum intru pe net ca să downloadez un browser? Prin FTP sau Telnet?”

    geniala observatie

      (Citează)

  5. “Bun aşa. Şi dacă nu are nimic integrat, eu cum intru pe net ca să downloadez un browser? Prin FTP sau Telnet?”

    geniala observatie

      (Citează)

  6. poate ca nu va fi integrat, dar se va gasi totusi pe CD/DVD, pentru ca mi se pare si mie aberant sa nu poti sa accesezi internetul, fie chiar si numai pentru a download-a firefox-ul ;))

      (Citează)

  7. Instalezi de pe floppy :P :D

      (Citează)

  8. Urmeaza sa scoata si Windows Explorer ca va face gura Total Commander… Sau, de Image Viewer ce sa zic? Cred ca ACDSee si IrfanView abia astepta Windows 8.

    Parerea mea ca interdictiile astea gasite de Uniunea Europeana sunt de fapt o palma la cacat si in loc sa se axeze pe chestii importante, economice ale Uniunii, Parlamentul European sta in cap ca sa-l ploua-n cur. Las’ ca vine Vadim, Gigi si Eba si pun ei toata institutia pe picioare!

      (Citează)

  9. @laur: nu ai cu ce sa intri pe net si sa downloadezi Firefox-ul, in lipsa unui browser integrat. Asta e problema.

    Si mie mi se par aberatii aceste decizii. Cine prefera Firefox sau Chrome sau Safari stie de unde sa-l ia si sa-l instaleze. Cine e multumit cu IE oricum nu trage altceva. Si vorba lui Rats, momentan scandalul e pe browsere, dar se poate extinde la orice altceva.

    Eu as prefera ca Windows sa fie customizabil. Daca nu vreau IE, sa-l pot dezinstala. Similar cu Media Player (pe care nu l-am folosit niciodata, ca pun imediat K-Lite si Media Player Classic). Media Center-ul din Vista l-am vazut pentru prima oara dupa vreun an de utilizare a OS-ului, din greseala. Dar toate imi stau pe hard si imi ocupa spatiu. Sa mai spun ca Windows include 805 MB de drivere de imprimanta, complet inutile? (link – cititi si ce scrie despre WinSXS acolo, e interesant postul chiar daca un pic prea tehnic). De ce nu le-or include in Add/Remove Programs nu stiu… prea am impresia ca toti utilizatorii sunt tampiti si stiu ei mai bine ce trebuie facut pe calculatorul lor.

      (Citează)

  10. De ce e aberant? se stie ca grosul utilizatorilor folosesc softul preinstalat/preconfigurat pentru ca habar nu au ca exista alternative mai bune sau mai sigure. Si chiar daca stiu multi nu se obosesc sa incerce.

    Cat despre intrebarea “cu ce intru pe net ca sa descarc browserul?” Iexplorer-ul va fi distribuit pe un cd separat continut in pachetul Win 7 ( asa cum exista pe vremuri Iexplorer 4 pe cd separat livrat cu Win98 ).

      (Citează)

  11. Idea a fost sa se ofere alternative.

    Microsoft a ales sa scoata IE in loc sa ofere alternative. Oricum nu scapa ei asa usor.

    Apropo de Apple si Safari: nu au monopol, nu pot fi invinuiti.

    @nwradu: eu as pune vreo 5 giga de drivere. E prea tare mesajul cu “device ready to use”.

      (Citează)

  12. Nu stiu ce supozitii au facut aia, dar eu cred ca asta o sa se intample.

    Ideea e ca prezenta unor softuri preinstalate in windows omoara producatorii independenti. Cati de aici considera firefox mai bun de cat Iexplorer? Eu inca zic ca firefox-ul este superior Iexplorer-ului, dar acum 2 ani firefox era la ani lumina inaintea IE-lui.

    Prezenta un firewall, antivirus, media player, etc preinstalate in sistemul de operare omoara concurenta pentru ca cei mai multi utilizatori habar n-au ca exista si alte optiuni.

    Microsoftul trebuia sa includa un browser minimal in Win 7 ( asa cum au facut cu firewall-ul ), browser care sa-ti permita sa optezi pentru altele. NU browserul inclus in Win sa devina BROWSERUL ( adica, unicul ).

      (Citează)

  13. @Bogdan: aia cu CD-ul era o supozitie pe TechCrunch, nu ceva confirmat. Si scuza-ma, dar daca ti se da IE pe un CD aditional, fii sigur ca grosul utilizatorilor, cei care habar nu au de alternative mai bune, il vor instala de pe CD si gata.

    Mai erau si alte teorii: ca Dell, HP, Acer si marii fabricanti vor include oricum un browser in computerele vandute cu Win7 preinstalat. Microsoft ii poate plati ca acel browser sa fie IE, nu sunt sigur ca Mozilla sau Google vor face acelasi lucru. Dar eu nu cumpar un computer preinstalat, ci poate o licenta retail sau OEM. Poate nici nu o cumpar din magazin, ca sa iau si un CD gratuit cu IE, ci o downloadez de magazinul online Microsoft si o scriu eu pe un DVD.

    @HaRT: 5 GB sa puna, doar sa ai optiunea de a le sterge din HDD cand stii ca esti un user suficient de avansat incat sa nu ai nevoie de ele.

      (Citează)

  14. @nwradu: “Eu as prefera ca Windows sa fie customizabil. Daca nu vreau IE, sa-l pot dezinstala.”

    uite un mic preview din windows7: http://img15.imageshack.us/img15/427/nwradu.png

      (Citează)

  15. @nwradu: Chestia cu drivere si chestii in plus din windows pot fi scoase usor cu nlite/vlite. Eu unul mi-am tras o imagine de Vista Business SP2 care intra pe un cd (are putin sub 700mb).

    Cat despre faza cu no ie in win7 e o ideea tampita pentru ca un web developer are nevoie de ie, ff si opera pentru a vedea cum ii arata site-ul (se stie bine ca un site facut numai pe firefox nu va arata la fel pe ie sau opera).

    Toata ideea cu scoaterea ie-ului si monopolul pulii e din cauza celor de la opera care fug exact ca niste caini dupa profituri. Imi cer scuze celor care folosesc opera, dar o spun sincer ca suge chiar si pe langa ie, mi se pare la fel de scarbos ca safari pentru win…

    Si mi se pare aberant sa obligi pe cineva sa incorporeze in propriul produs chestii ale unor firme sa zicem rivale.

    Mi s-ar parea mai logic sa faca cum au facut cu search engine-ul default din ie: la prima rulare de windows sa ai optiunea sa iti alegi care browser va fi default… nu cred ca moare nimeni daca le sunt ocupati 100mb de 3 browsere :).

      (Citează)

  16. @Alex: da, dar vorbeam despre produsele oficiale, ca asa cu nLite poti sa-ti scoti driverele, sa bagi si un browser in pachet, etc. Eu as vrea sa le pot scoate din setarile Windows-ului.

    Cat despre IE, chiar azi citeam, dar nu mai stiu unde, ca site-ul ANAF parca se poate accesa doar de pe IE. Si nu e singurul. Si la masterat la ASE tot cu IE trebuia sa intru, si mai sunt destule alte site-uri la fel. Asa ca vrand-nevrand tot il voi instala, pentru a-l utiliza de vreo 2-3 ori pe an.

      (Citează)

  17. siteul anaf doar cu IE? de cand?eu am intrat pe site si e ok cu FF

      (Citează)

  18. ca tot e vorba de ie, poftim campanie de promovare: http://www.microsoft.com/australia/ie8/competition/

    ce pot sa va spun: Bafta! :D

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus