un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

De ce e mita la arbitri?

23 Apr 2009  ·

GÂNDURI  ·

6 comentarii

Lămuriţi-mă vă rog şi pe mine, pentru că unele aspecte ale legii sunt o enigmă mai mare decât cea a Otiliei, dar cu toate acestea auzim zilnic de ele. De ce câţiva arbitri au fost arestaţi şi sunt cercetaţi penal pentru luare de mită?

Din câte ştiu, datul sau luatul de mită se referă la funcţionarii publici, angajaţi ai statului. Aşa zice până şi Wikipedia, deşi nu ştiu în ce măsură să o cred aici. Dar e logic. Eu lucrez pentru o firmă privată. Dacă vine la mine furnizorul X şi îmi promite bani ca să iau marfă de la el şi nu de la furnizorul Y, nu se cheamă mita. În cel mai rău caz, dacă se află, voi fi dat afară, eventual dat în judecată de către angajator ca să-mi ceară despăgubiri. Dar în mod sigur nu vine DNA-ul să mă ancheteze şi nici nu voi fi urmărit penal pentru luare de mită.

Arbitri nu cred că sunt angajaţi ai statului. Cel care le-ar fi dat mită este patronul echipei FC Argeş, deci fără legătură cu statul. Dezavantajate de toată afacerea au fost echipele care au jucat şi pierdut împotriva argeșenilor. Şi unde e mita? De ce e DNA-ul implicat?

Unde mă înşel în ce am zis mai sus, de totuşi e ditamai scandalul în lumea fotbalului?

    6 comentarii

  1. Cred ca din cauza ca Federatoa Romana de Fotbal e o chestie de stat si ea organizeaza campionatul si cupa. Daca era o competitie privata, gen Cupa McDonald’s pentru licee nu era nici o problema. Dar sa stiti ca nu sunt microbist, deci se poate sa gresesc.

      (Citează)

  2. Sa inteleg ca te deranjeaza aceste anchete?

    Tu incalci vreo regula cand alegi un furnizor in favoarea celuilalt? In afara de cea morala.

      (Citează)

  3. se refera la foloase necuvenite… frf e de stat, sub ministerul sporturilor sau cum se cheama acum, arbitrii sunt cum ar veni angajati ai ministerului.

      (Citează)

  4. FRF nu e “de stat” si nici nu este subordonata vreunui Minister. Raspunsul la toate intrebarile tale este unul singur: suntem in romania si este an electoral

      (Citează)

  5. Scapi din vedere că arbitri sunt puşi acolo pentru a … arbitra, a judeca, a împărţi dreptatea, a se asigura că nişte reguli clare, bine stabilite şi asumate sunt respectate. Din câte ştiu, eu ambele părţi asigură arbitrului un onorariu pentru a face cele de mai sus. Ori dacă una dintre părţi oferă şi alte beneficii, oare se cheamă mită?

      (Citează)

  6. @skandalouz: regulile firmei, nu ale statului. Masurile impotriva mea le-ar lua firma, nu DNA-ul.

    Eu nu vorbesc despre moralitate si ce ar trebui sa faca un arbitru. Ci ma intreb in baza caror legi este arbitrajul anchetat de DNA, pentru ca meciurile de fotbal nu prea au legatura cu statul si mita. Daca era vorba de un judecator, care la fel trebuie sa fie impartial in meseria sa, e alta treaba, fiind un functionar al statului. Pana la urma care e raspunsul? De ce ii ancheteaza justitia?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus