un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

S-a terminat Battlestar Galactica

22 Mar 2009  ·

GÂNDURI  ·

3 comentarii

M-am uitat ieri la ultimul episod (2 ore şi 11 minute) din Galactica. Frumos finalul, interesant gândit şi cu multe răsturnări de situaţie. Poate prea lung la final, cu atâtea scene prin savană, şi nu mă aşteptam la introducerea “îngerilor” în serial sau la surpriza cu Kara Thrace. Dar pe total a fost un episod bun, după ce zilele trecute, când scenariştii anunţau că va fi un episod din care fiecare va înţelege ce va vrea, mă cam temeam de o dudă. Dacă tot mi-au spus o poveste până acum, timp de 4 ani, să mi-o spună până la capăt, nu să mă lase să înţeleg ce vreau eu din sfârşit. Trăgând linie la sfârşit pot spune că a fost unul din cele mai bune seriale pe care le-am văzut.

    3 comentarii

  1. Pacat ca s-a terminat. Serialele SF s-au imputinat in momentul asta. Urmeaza in 2010 sa vedem ce o sa fie cu noul serial Caprica.
    Legat de finalul BSG sunt unele lucruri lasate in ceata sau fortate. Galactica era o “rabla” la un pas de abandonare/casare si totusi rezista cateva minute atacurilor navei lui Calvil. Kara a fost numita “Ingerul mortii” si totusi ea i-a dus pe pamant si apoi pe noul pamant, pentru ca in final sa dispara ca o fantoma. Probabil se “ingerul mortii” se refera la faptul ca la un moment dat in viitor, lucrurile se vor repeta, dar mie mi se pare un pic exagerat.
    Finalul cred ca se doreste a fi un avertisment catre ce ne indreptam. Mi-a placut mai ales imagine cu robotica sexy din final..
    Per total un serial de nota 10.

      (Citează)

  2. Da, faza cu Galactica rezistand la acel atac a fost trasa rau de par. La fel si cand 5-6 rachete nucleara distrug toata baza cylonilor.

    Cu Kara Thrace nu se stie. Poate era ingerul mortii pentru cyloni, ca i-a cam distrus. Sau poate pentru oameni, dar pentru ca a ajutat-o Hera cu acea muzica, a gasit calea cea buna pentru a-i duce acasa.

    Ciudata este alta chestie: daca vrei ca omenirea sa supravietuiasca, ii pui pe toti in acelasi oras, ca sa ai o baza cat mai mare de populatie de la care sa incepi. Nu ii imparti in grupuri mici in diverse zone din planeta. Astia s-au dus cate 2-3 sa locuiasca pe unde vroiau ei, ceea ce e o cale sigura pentru exterminare. Nu pare prea realist ca se integreaza cu triburile existente si se amesteca in populatia locala.

      (Citează)

  3. si eu la inceput, am inclinat sa cred ca raspandirea oamenilor pe glob a fost o greseala. Poate, din punct de vedere al sansei de supravietuire a fost o greseala, eu insa am interpretat finalul show-ului astfel:
    dupa parerea mea, toti stiam ca BSG este un SF, insa chiar daca in toti acesti ani regizorii ne-au servit tot felul de chestii care erau mai putin credibile (dpdv al cunostiintelor actuale) in acest episod de final, ei ruesesc sa dea un inteles fiecarui lucru pe care ni l-au prezentat anterior. Astfel:
    – cylons condusi de Calvin, sunt distrusi tocmai de dorinta lor de a detine suprematia (pana acum, in toate SFurile, asta ne era servit pe tava: “masinile vor cuceri lumea”); in cazul acesta nu s-a adeverit;
    – cylons care au continuat cu oamenii – reprezinta acea parte a masinilor, care vor o schimbare, dar nu sunt dispusi sa fie distrusi a fi distrusi. Si-au accetat conditia de “muritori” alaturi de oameni – si implicit au trait mai mult decat restul;
    – roboteii care au plecat mai departe cu nava cylons, pentru un nou inceput – au fost eliberati de un fel de sclavie …;
    – eu consider ca oamenii de pe Terra au fost “impartiti” in diferite zone, fiecare alegandu-si o zona, in functie de conceptia lui/ei. Astfel se incearca explicarea diferentelor actuale dintre popoare, ca si mentalitate. Chiar daca teoretic toti am evoluat la fel, amprenta pe care si-au pus-o astia asupra noastra ne-a schimbat. Cand ma uitam la film, chiar ma gandeam ce fain ar fi sa faca referire la cea mai veche femeie descoperita in Africa – si asa s-a dovedit. In plus, am interpretat calatoria amiralului Adama, spre America de sud – de unde a pornit cultul extraterestrilor si celor veniti din spatiu (pentru ca si-a lasat acolo casca de pilot si nava; in zilele noastre, in Am. de sud, sunt cele mai multe referiri la vizitatori de pe alta planeta)
    – ideea care mi-a placut enorm, a fost aceea ca oamenii de azi, sunt ocombinatie de oameni + cyloni umanizati (vezi trimiterea catre Hera, cea mai veche femeie …)
    – partea cu Kara Thrace – n-am inteles-o, interpretata de mine ca niciodata oamenii nu vor fi capabili sa inteleaga tot;
    – partea cu ingerii – initial o trimitere spre religie si Dzeu, apoi un mic paflet in sensul ca Dzeu exista, dar nu doreste sa fie numit astfel (a zis ceva asemanator Gaius) …
    – partea de sfarsit, in care ni se prezinta roboteii creati de japonezi … am luat-o ca un posibil avertisment; chiar daca cei care au venit pe pamant au incercat sa ne tina departe de tehnologia care intr-un final ne va face rau, omul are scris in gene ca vrea sa incerce tot si se crede invincibil …

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus