un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Windows 7, laudat de toata lumea

22 Jan 2009  ·

GÂNDURI, TEHNOLOGIE  ·

6 comentarii

Windows 7 este pentru software echivalentul lui Obama din politică. De ceva vreme văd tot mai multe articole ce laudă noul sistem de operare şi tot mai mulţi oameni îl aşteaptă de parcă ar fi Mesia softului. Nu spun că nu ar fi bun, cel puţin îmbunătăţirile pe care le menţionează Microsoft par a fi foarte utile, chestii pe care le poţi utiliza zi de zi pentru a-ţi uşura lucrul la calculator, nu doar animaţii drăguţe precum Flip 3D-ul cu care se lauda Vista înainte de lansare. Dar va avea să câștige lupta cu XP-ul, pe care Vista a pierdut-o în ciuda sutelor de milioane investite în marketing.

Recent însă am citit două articole ce îi acordă viitorului OS foarte multă încredere. Primul se numește “Windows 7 is enough to kill Linux” şi era pe The Inquirer (via Crunchgear), autorul susţinând că până acum a lucrat mult pe Ubuntu. Nu cred că Windows are cum să omoare Linux-ul. Poate doar să bată la fund versiunile cu interfaţă grafică, atunci când va veni cu noul Aero şi acele opţiuni super-mișto de management de ferestre, şi să cucerească piaţa netbook-urilor, pe care Win 7 cică rulează perfect, dar nu mai mult. Linux-ul mi se pare în plin avânt mai ales având în vedere că echipamentele gen system-on-a-chip sunt tot mai puternice şi mai ieftine, iar o distribuţie de Linux pare a fi sistemul perfect de operare pentru ele. Până şi routerele au de mult Linux în ele. Să ai la dispoziţie chip-uri pe care să fie un sistem de operare open-source şi pentru care există sau se pot scrie uşor drivere şi tot felul de programe/îmbunătăţiri şi care pot fi integrate uşor cu orice alte echipamente mi se pare un lucru foarte puternic în acest moment. Nu mă refer la PC-uri, ci la orice alt dispozitiv electronic pe care vrei să-l interconectezi cu altele, fie ele de la telefoane mobile la bancomate, pompe de benzină, televizoare sau centrale de alarmă. E mai greu să pui Windows pe toate.

Al doilea articol l-am văzut azi pe Gizmodo. Se numeşte “Giz explains why Windows 7 taskbar beats Mac OS X’s dock“. Nu credeam să văd ziua când acest site va spune că Microsoft face ceva mai bun decât Apple, mai ales la un aspect de bază al funcţionalităţii precum taskbar-ul.

Sunt din ce în ce mai curios să văd şi eu Windows 7. Nu cred că am citit nimic care să-l vorbească de rău. Singurul motiv pentru care nu l-am instalat până acum e că mi se pare cam dificil să-l pun în dual-boot cu XP, din câte am citit când s-a lansat varianta beta. Și sunt și mai curios dacă în spatele acestor zeci de articole despre Windows 7 (“building hype”, cum ar zice americanii) se afla Microsoft sau s-a ajuns la un moment în care articolele și posturile scrise de diverși entuziaști sunt mai importante și par mai sincere decât campanii de publicitate de zeci de milioane de dolari. Ar fi prea tare dacă Microsoft ar obține un renume mai bun pe gratis pentru viitorul lor produs decât au reușit pentru Vista după ce au cheltuit o gramadă de bani pe marketing.

    6 comentarii

  1. yep se aude mai bine ca vista (asta cel putin pentru urechea mea), se misca mai bine decat vista, are un taskbar mult mai functional decat Vista , majoritatea programelor de pe Vista merg si pe W7 fara nici o problema, nu mai apar UAC-uri din orice
    cons: nu a mers sa instalez Uefa CL 06-07 (o fi o problema izolata, who knows), la codecuri se descurca greu momentan, driverele video (pentru 7600GS al meu cel putin) inca nu sunt ok (anyway nu a fost cred unul special lansat pt Windows 7), si asta ma refer la redarea fonturilor in ferestre sau legat cu codecurile, si tb sa mai gasesc :))

      (Citează)

  2. cam care ar fi cerintele minime pentru a rula decent ?

      (Citează)

  3. Asa am auzit despre fiecare versiune, ca e mai buna, mai rapida, mai stabila. In mare asa era.. dar nu era numai miere. Mai erau si probleme, mai erau si bug-uri.
    Cat despre scos de pe piata Linux sau Apple.. nu poate fi decat o gluma.

      (Citează)

  4. Da, dar o auzeai de la Microsoft. Acum o auzi de la cei care testeaza cu mana lor Windows 7.

    Cerintele minime cred ca sunt mai mici decat la Vista, din moment ce merge asa bine pe netbook-uri. Cred ca daca ai componente din ultimii 2 ani e ok.

      (Citează)

  5. cerinte minime zic eu ca si un P4 la 2.4 cu 2 GB de RAM si placa video un 6600 sunt ok pentru daily use; ca sa adaug la cons, nu imi merg nici multe gadgeturi gen weather.com sau orblock care pe vista mergeau flawlessly.

      (Citează)

  6. tocmai mi-a crapat conexiunea de net aseara pe windows 7..long live Windows Vista SP1:) Nu va recomand sa treceti inca pe Windows 7…e mult prea instabil; la mine am mai observat ca aplicatii precum ffdshow sau WMP cresteau utilizarea procesorului pana la 90%.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus