un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

O medalie mai mare

9 Aug 2008  ·

GÂNDURI  ·

4 comentarii

Tot respectul pentru Alina Dumitru, care a adus României prima medalie de aur la olimpiadă, reuşind în câştigarea ei să o bată la judo şi pe Ryoko Tani, o legendă în acest sport şi deţinătoare a multor titluri şi medalii. În acelaşi timp urmăream performanţa lui Marian Drăgulescu la gimnastică masculină şi mă gândeam ce diferenţă imensă este între unele sporturi şi totuşi toţi sunt recompensaţi cu aceeaşi medalie și același premiu.

La Judo Alina Dumitru a luat medalia în chiar prima zi de olimpiadă. Practic de acum doar stă şi petrece, iar la revenirea în ţara o aşteaptă un premiu de 100.000 de euro şi o maşină de lux (pe deplin meritate). În total meciurile de judo au durat cam 20 de minute însumat. La gimnastică masculină un sportiv concurează la sol, cal cu mânere, inele, paralele, bară şi ce-o mai fi, dacă trece cu bine de toate şi nu face absolut nici o greşeală se califică în finala competiţiei unde o ia de la capăt şi iarăşi nu trebuie să greşească deloc ci să execute perfect toate exerciţiile pentru a spera la o medalie. Cu siguranţă nu e o treabă de 20 de minute. Performanţa Alinei Dumitru e uriaşă şi sunt sigur că s-a antrenat non-stop pentru ea şi merită şi premiile şi toată faima pe care o va avea, în fond e campioana olimpică a unui sport. Dar parcă prin comparaţia efortului şi a dificultăţii la alte sporturi ar trebuie să se dea medalii mai mari ca dimensiune, ca recunoaştere şi a efortului depus, nu doar a faptului că eşti numărul 1.

    4 comentarii

  1. si pe langa 100 mii euro mai are si 3500 lei pe luna renta viagera :)

      (Citează)

  2. cred ca ai vrut sa scrii medalii in loc de detalii :)
    se face diferenta, poti sa fii sigur de asta. diferenta o face publicul, care la gimnastica se calca in picioare, pe cand la judo e un pic mai rar.[vreau sa zic ca iti cumperi un loc in istorie mai valoros]

      (Citează)

  3. De premii nu ma plang, oricum la noi e cam tragica situatia la sportivii care chiar obtin medalii si performanta in comparatie cu fotbalul de exemplu, unde sunt zero rezultate internationale dar salarii si prime imense. Munca a 4 ani incununata cu un titlu olimpic ii va aduce la fel de multi bani precum va lua orice fotbalist de la Steaua daca trece de Galatasaray, un meci care nici macar nu e in competitia propriu-zisa.

    Poate koma are dreptate, publicul si faima fac diferenta intre unele sporturi.

      (Citează)

  4. Habar nu am cum de te-ai gandit tu la asa ceva. Nu stiu cat conteaza marimea medaliei cat conteaza faptul ca esti cel mai bun din lume. Repet: cel mai bun din lume, cel mai bun din lume, cel mai bun din lume, CEL MAI BUN DIN LUME. :)

    Medalia este certificatul ca esti cel mai bun (din lume) la un anumit sport. Priveste-o ca pe o diploma. Ar fi normal ca diplomele la gimnastica sa fie mai mari decat cele de la judo? Sau, uite… care medalii sa fie mai mari, cele de la fotbal sau cele de la baschet?

    Hai Romania!
    gl hf

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus