un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cum sa NU combati pirateria

8 Jun 2008  ·

GÂNDURI, TEHNOLOGIE  ·

2 comentarii

Lupta dintre Microsoft şi piraterie atinge uneori cote absurde. Îmi dau seama că oamenii trebuie să-şi protejeze munca şi să câştige bani de pe urma ei, dar uneori aleg metode de protecţie prea duse la extrem.

Se dă un computer HP care vine livrat cu Vista preinstalat, cu licenţa lipită pe el, şi cu un Office 2007 trial (merge 2 luni, dacă îl cumperi îl poţi activa permanent). Buuun. Utilizatorul final vrea însă XP, nu Vista. Deoarece în lume asta se întâmplă des, Microsoft îţi permite să instalezi XP şi să foloseşti licenţa de la Vista pe XP (în fond ai plătit-o pe cea de Vista, şi e mai scumpă decât sistemul de operare mai vechi). Foarte bună ideea, dar mai greu de pus în practică. Oricum, clientul a vrut să aibă XP-ul în propria cutie, cu o licenţă a lui pe care să o arate unui eventual inventar, aşa că i s-a luat separat un XP tip OEM. Iar pentru Office s-a cumpărat un pachet în care găseşti doar product-key-ul, fără CD (pt că îl ai deja preinstalat în calculator).

Trecem la treabă. E Vista instalat şi vreau XP. Calculatorul HP a venit cu discuri de Recovery, conţinând sistemul de operare şi toate driverele integrate în el, atât pentru Vista cât şi pentru XP. Mă gândesc să instalez XP-ul de pe CD-ul HP-ului (ca să aibă deja toate driverele) dar ca licenţă să o bag pe cea de pe pachetul OEM. În fond, Windows-ul e la fel, câtă vreme îl instalezi cu o licenţă validă şi îl activezi cu succes, nu contează de unde ai soft-ul efectiv, câtă vreme poţi dovedi că ai cumpărat licenţa. Aşa gândeam eu, dar în practică nu s-a putut. Versiunea HP-ului era de SP2b iar product key-ul cumpărat era pt SP2d sau ceva aşa mi-a explicat Microsoft la telefon. Bummer! Până la urmă am instalat de pe cd-ul cumpărat separat, apoi m-am luptat cu driverele.

Surpriză a fost la Office 2007. Cum ziceam, era preinstalat în Vista, iar cu licenţa cumpărată de mine l-aş fi activat permanent. Dar cum am şters Vista ca să bag XP-ul, am rămas şi fără acel Office preinstalat. Pe CD-urile date de HP nu era. Nici o problemă, mă gândesc… îl instalez de pe orice CD de Office şi folosesc key-ul cumpărat. Sun la Microsoft să îmi confirme… cică nu se poate. Îmi zice la telefon o tipă (pe un ton care îţi bagă frica în oase) să intru pe o adresă pe site-ul lor şi să trag de acolo versiunea Trial, o instalez şi o activez cu key-ul meu. “Simplu şi eficient”, mă gândesc, îi mulţumesc şi trec la download. Pe site la Microsoft trebuie făcut întâi cont pe Windows Live, şi îţi cer atâtea detalii de ajungi să le spui şi cât de mare o ai. Mai nasol e că mă întrebau adresa, în ce stat din SUA stau şi codul poştal. Şi te şi verificau dacă le-ai introdus corect. Iar eu nu ştiu nici un cod poştal american real. Sun iar la Microsoft România, ca să-mi spună vreo soluţie mai simplă. Dau peste alt operator, care îmi distruge toate speranţele. Degeaba trag acel trial, nu îl voi putea activa cu cheia mea, care este una MLK (media-less kit/key, pachetul nu conţine CD) pentru versiuni preinstalate. Deşi cea preinstalată de HP era tot Trial, este diferită de Trial-ul de la downloadul de pe site-ul oficial. Chiar şi cele OEM sunt de mai multe feluri. Îmi ieşea fum pe urechi, iar aerul condiţionat din cameră nu mai făcea faţa la cât de mult mă încălzisem de la nervi. Mi se spune şi soluţia: intru la altă adresă pe net, îmi bag acolo toate datele posibile, inclusiv ale firmei, şi îmi trimit ei un CD cu Office pentru preinstalare, dar trebuie să plătesc această livrare şi să aştept o vreme până soseşte. De fapt sunt 4 CD-uri, se numesc ceva de genul Office 2007 Master Kit Pre-Installation License Pack (OPK pe scurt), e complicat de instalat, mai bine duc calculatorul înapoi la HP să-mi bage iar Office-ul. Problema e ca în România atât HP cât şi Lenovo nu cred că s-au lovit vreodată de astfel de cereri legitime şi durează vreo 2-3 săptămâni până produc şi ei CD-urile necesare. Renunţ la a instala Office-ul.

Cum se rezolvă rapid situaţia? Se intră pe The Pirate Bay şi se caută acolo Office 2007 OPK. După ce îl downloadezi ilegal de pe trackere, îl instalezi şi abia atunci poţi utiliza softul pe care l-ai plătit şi cumpărat legal. Totul porneşte de la faptul că Microsoft preferă să ţi-l dea fără CD pentru a combate pirateria, obligându-te să faci rost de soft de la un distribuitor autorizat. Greşeala mea a fost că nu m-am interesat dinainte câte feluri de licenţe sunt şi ce poţi face cu fiecare, dar nici Microsoft nu te avertizează sau nu explică în mod clar pe nicăieri situaţia. Într-o situaţie mai simplă, în care aş fi utilizat Office-ul lor preinstalat şi activat cu key-ul cumpărat, presupunând că mi s-ar fi stricat hard-diskul sau îl înlocuiam, trebuia să duc întreg calculatorul înapoi la distribuitor ca să-mi pună iarăşi kit-ul de Office şi să-l activez. Iar XP peste Vista? Cică se poate, dar trebuie instalat nu un XP nou, neutilizat, ci unul al cărui product key a fost deja instalat şi activat, iar după instalare le spui celor de la Microsoft ce ai făcut şi că aveai o licenţă de Vista şi îţi transmit ei probabil vreo 100 de paşi pe care îi ai de urmat ca să termini instalarea în mod legal. Chin mare să fii în legalitate.

    2 comentarii

  1. A dat paranoia in ei cu piratarea asta si tot felul de masuri. Eu am vrut recent sa cumpar un joc, da’ ori l-am gasit la un pret de 3 ori mai mare decat pe site-ul oficial, ori nu puteau sa mi-l trimita din cauza a nu mai stiu eu ce restrictii. Asa ca tot la piratebay am apelat. Ma umfla rasul cand ma gandesc ca ei ii imping spre piraterie si pe cei care ar vrea sa cumpere.

      (Citează)

  2. de ris, te doare capul. ODC, DC++, etc. si se rezolva. si eu am patit-o cu o vaca libidinoasa de la microsoft. vroiam sa cumpar MTS (un simulator trenuri). nu exista pe nicaieri la shoping iar ei, firma producatoare au ridicat din umeri si idioata aia de la telefon mi-a raspuns si in 2 peri. l-am luat moca de pe odc. Acum vreau sa cumpar cu licenta XP. Ai draq nenorociti, daca scad pretul la el. Sa te oblige sa cumperi idiotenia aia de Vista. si peste un an cind apare Win7 alti bani?? mama lor de snapani imbecili. Asta te face sa iei moca si sa nu le mai umfli buzunarele. La fel si la Logitech, am cumparat un G25 si un Z5500. Ai draq si romanii astia nenorociti care lucreaza acolo (este una care nici macar nu a raspuns la reclamatia mea, cica director romania, o fufa) daca au pus si ei o bucatica de hirtie cu instructiuni in limba romana. Salariu sa curga si sa faca gusa.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus