un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cam ciudate sondajele

2 Jun 2008  ·

GÂNDURI  ·

3 comentarii

Ştiu că sună de parcă aş fi descoperit roata acum când zic că sondajele induc lumea în eroare. Totuşi, nu pot observă că ieri seară ambele exit-poll-uri îl dădeau fruntaş pe Vasile Blaga, cu vreo 32-33%, iar apoi pe Oprescu la 28-30% din voturi. Astăzi, după ce s-au numărat aproape jumătate din voturi, situaţia stă exact invers. Rămâne de văzut la final, dar probabil că nu vor fi mari diferenţe faţă de situaţia parţială.

Acest lucru este foarte bizar. În general exit-poll-urile sunt foarte precise, dovedindu-se apoi că diferenţele faţă de realitate au fost mici iar ordinea neschimbată. Nu şi acum. Înţeleg că în timpul campaniei poate exista un interes să se falsifice un sondaj, dar la exit-poll e inutil deoarece rezultatele acestuia se anunţa după încheierea votului şi deci orice efect psihologic este nul.

Şi apropo de interdicţia pe care o are mass-media de a difuză în ziua alegerilor sondaje (de asta se dau publicităţii imediat după ora 9, când se închid urnele), ieri pe la ora 8 seara, când deci urnele încă mai erau deschise, Hotnews publica nişte rezultate/sondaje/predictii de ei făcute sau găsite pe undeva. Nu există aceeaşi interdicţie şi pentru mass-media de pe Internet?

    3 comentarii

  1. La fiecare tur de alegeri, exit-pollurile au fost mincinoase in favoarea partidului de la putere. Asa si acum. Si efectul nu este nul, fiindca mai e si turul 2 ;)

      (Citează)

  2. Si alegerile in sine mi se par furate. Nu e nevoie de o frauda mare facuta intr-un singur punct, ci de un lant de smecherii mici, dar care luate la un loc influenteaza semnificativ rezultatul final. De la voturi multiple, urna mobila, insotitori binevoitori in cabina de vot, suveica, stampile pierdute, voturi bune anulate, numaratoare centralizata gresita ca sa nu mai vorbesc de mituirea unor alegatori si sondaje de opinie mincinoase.

      (Citează)

  3. Bogdan, eu zic ca e nul pt ca de acel exit-poll uita toata lumea pana la turul 2. Intre timp se numara voturile reale si pe acele procente se va discuta in cele 2 saptamani dintre tururi. Exit-pollul e bun doar in prima seara si atat, de a doua zi vin deja rezultatele partiale.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus