un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Concluzia campaniei electorale

31 May 2008  ·

GÂNDURI  ·

Spune-ți părerea

Mâine votăm un viitor primar, dar totuşi eu încă nu m-am decis pe cine pun ştampila. Am încercat să mă uit zilele trecute la alte emisiuni electorale, la TV, dar erau prea plictisitoare şi într-un format enervant, cu secunde cronometrate şi certuri şi tăieri de microfon. Aveam păreri formate despre Oprescu şi Blaga,  dar nu mi s-a părut corect să votez bazat doar pe faptul că s-a nimerit să mă uit eu la televizor când erau aceşti doi invitaţi, fără a vedea ce idei au şi ceilalţi. Aşa că am început astăzi să le citesc site-urile şi să văd ce propuneri au şi cu ce încearcă să-mi câştige voturile.

Ce legătură are capacitatea unui om de a fi un bun primar cu site-ul de campanie pe care şi l-a făcut? Cam nici una reală. Dar pentru mine înseamnă că acel candidat atacă primăria prin toate posibilităţile publice de informare. Multă lume laudă iniţiativa lui Blaga de a-şi pune proiectele pe o hartă din Google Maps. Orice candidat ar fi putut realiza aşa ceva, dar nu toţi au avut ideea, iniţiativa şi oamenii dispuşi să facă efortul necesar. Similar apreciez un website bine făcut, care să descrie clar şi bine candidatul. Apreciez efortul depus, al candidatului sau al celor care îi conduc campania. Să-i luăm pe rând.

Cristian Diaconescu – www.primarulcapitalei.ro – La o căutare pe Google ajungi pe un site vechi de pe Blogspot, eşti redirecţionat pe cel actual, cam dezorganizare. Site-ul este foarte slab, fără culoare, cu meniurile prost aşezate, cu pagini peste pagini de text scris într-un limbaj de lemn şi fără o formatare care să scoată în evidenţă ideile. Toate secţiunea de Programe, prin care candidatul îşi atrage voturi, este extrem de plictisitoare şi trebui să depui efort ca să vezi ce vrea să facă în oraş în cazul în care ar ieşi primar. Mi se pare că PSD-ul a renunţat complet la această campanie, după ce au greşit când l-au ignorat pe Oprescu. Iar Diaconescu, diplomat de carieră, pare genul care se simte mai bine la dineuri şi discuţii la nivel înalt, nu la primăria unui oraş.

Ludovic Orban – www.ludovicorban.ro – Un site în culorile aprinse ale PNL-ului, dar bine făcut şi organizat. Există un “mesaj pentru bucureşteni”, poţi descărca un PDF cu toate planurile lui Orban sau le poţi citi pe site, iar cel mai important e că îşi prezintă precis propunerile, indicând străzi, termene, planuri, etc. Observ că sunt foarte asemănătoare cu ale lui Blaga.

Vasile Blaga – www.vasileblaga.ro – Un pic aiurea aranjat în ecran, dar cu cel mai bogat conţinut. S-au pus pe site inclusiv emisiunile TV la care a participat Blaga, sau imagini cu acesta mergând prin oraş şi prezentându-se planurile. Plus celebra hartă. Şi am văzut câteva idei chiar bune, precum introdusul de aspiratoare pentru curăţirea oraşului, eliminând măturatul care în prezent doar mută praful dintr-o parte în alta. Astfel de chestii minore pot atrage un vot suplimentar, pentru că fluidizarea traficului şi repararea străzilor şi alte propuneri din acestea generale le au toţi în discurs.

Sorin Oprescu – www.sorinoprescu.ro – Cea mai plăcută supriza. Un site în culorile Rapidului, dar care arată foarte bine. Sunt punctate cu liniuţă ce probleme sunt acum în oraş şi cum promite Oprescu să le rezolve, pe capitole. Toate scrise la modul general însă şi mi se pare că atunci când nu nominalizezi clar nişte străzi, nişte situaţii, ca să arăţi că ţi-ai făcut tema, eu rămân cu impresia că au fost trecute pe site şi în campanie doar ca să fie cât mai multe. Credeam că Oprescu marşează pe ideea autostrăzii suspendate ca punct de plecare al mandatului său, dar pe site nici măcar nu e amintită. Am văzut în schimb ceva despre crearea de hot-spot-uri suplimentare pentru bucureşteni. Mi-a plăcut şi ideea lui Oprescu de a îndemna oamenii să voteze consilierii din partidul pe care îl sprijină, dar la primar să voteze unul independent, care să se opună consilierilor atunci când aceştia vor să facă o manevră. Cam aşa ar trebui să fie, la fel cum şi Preşedintele României este (în teorie) independent faţă de partidele politice. Ce m-a mirat la întreaga campanie a lui Oprescu este că nu s-a mers deloc pe ideea că este doctor. Eu mă aşteptam să văd postere şi panouri cu “un doctor pentru oraş” şi din astea care să prezinte oraşul ca pe un pacient şi Oprescu fiind cel care îl poate vindeca, dar n-a avut nimeni imaginaţia mea.

Ce vreau să zic şi la ce concluzie am ajuns după ce le-am citit promisiunile: nu voi vota în funcţie de partidul din care face parte cineva. Nu cred că vreunul dintre candidaţi este cu adevărat cinstit sau că dacă ar fi va putea face faţă presiunilor ce vor veni. Votez în funcţie de ce au promis că vor face şi de câtă muncă au depus în a-mi câştiga votul. Dacă cel ales va şi pune în practică ceea ce ne-a promis în campanie, rămâne de văzut peste alţi 4 ani. Momentan, nu pot decât să sper că se vor ţine de cuvânt şi să votez în funcţie de ce intenţii şi-a anunţat fiecare. În concluzie, bazat strict doar pe ce campanie şi-au făcut, ar trebui să ne meargă mai bine indiferent dacă va ieşi câştigător Orban, Blaga sau Oprescu, mai ales primii doi promiţând că vor pune în practică nişte lucruri absolut necesare în oraş. Cum ne va fi cu adevărat cu cel dintre ei care va câştiga rămâne să vedem în timp.

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus