un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Experimentul Vista

19 Mar 2008  ·

TEHNOLOGIE  ·

5 comentarii

Acum vreun an mi-am luat un hard-disk nou şi pe o partiţie am zis să încerc Windows Vista. L-am instalat, l-am rulat, mi-a plăcut cum arată Aero, n-am avut probleme notabile. După vreo lună de zile mi-am dat seama că de câte ori am de ales la lansare între XP şi Vista aleg totuşi XP: ocupa mai puţine resurse şi încă nu e cu nimic mai prejos decât Vista. Nu am găsit nici un motiv de upgrade, aşa că am şters acea partiţie şi am rămas la XP.

Luna trecută, aceeaşi poveste: mi-am luat încă un hard, am făcut o partiţie, am instalat Vista. Eram curios cum merge pe noua configuraţie pe care o aveam, cum arată Yahoo Messenger în versiunea specială de Vista (arătă bine, utilizează tab-uri, dar nu e deloc configurabil), ce mai pot face pe acolo. 3 zile mai târziu era ultima oară când intram în Vista, şi nici până acum n-am găsit nici un motiv să mai revin. Arată bine Aero, e tranparent, e animat, e frumos colorat, dar astea sunt chestii de moment. După ce te-ai obişnuit cu el şi cauţi altceva în plus, nu găseşti. În plus, partea de retelistică e mult mai greu de configurat pe un sistem ca al meu, cu RDS prin PPPoE, Internet Connection Sharing printr-o altă placă de reţea şi eventual şi un adaptor Bluetooth instalat tot ca placa de reţea. Acum iar plănuiesc să şterg Vista cu prima ocazie pe care o am.

Asta pe fondul ştirii că a apărut SP1 pt Vista. Sunt curios ce are în plus, poate peste ceva timp (eventual la un nou hard) îl voi încerca să văd diferenţele.

    5 comentarii

  1. ak2000 Andrei

    19/03/2008 la 2:17 PM

    Are direcx 10 pentru jocuri fiindca ” nu putea” face un service pack 3 pt xp microsoft din motive de marketing pur. Adica cumparati vista, cumaparati calculatoare noi ca altfel nu va merg jocurile sau nu s ce aplicatii.

      (Citează)

  2. Care jocuri? Halo 2 mergea doar pe Vista si a aparut loader ca sa mearga si pe XP. In rest am vazut comparatii pe Gears of War si UT3 pe DX10 si DX9 si erau absolut identice, nu au gasit aia nici o deosebire, decat ca rulau mai incet pe Vista.

      (Citează)

  3. alexandru savu

    20/03/2008 la 1:26 PM

    Hai s-o luăm pe scurt. De ce am eu Vista.

    -Suport mai bun pt. hw.
    -Suport mai bun pt. partea de rețelistică
    -securitate mai bună decât pe XP
    -search net superior built in.
    -interfată mișto (aici e după gust – unora le place, altora nu)
    -explorerul de vista știe mai mult și e mai ergonom.
    -management al memoriei mult mai bun
    -stabilitate net superioară fiind făcut pe kernel de win server 2003

    Asta la prima impresie.

      (Citează)

  4. Alexandru, suportul pt hardware nu e chiar asa bun, avand in vedere ca atunci cand l-am instalat prima oara nu existau drivere pt placa de sunet, iar driverul video era praf. In Vista nu reusisem atunci sa configurez TV-out-ul asa cum trebuie. Chiar la HW toata lumea se plange de lipsa driverelor sau de problemele pe care le au cu ele.

    Retelistica e ok pt cazuri simple. Eu daca instalez o placa de retea pe DHCP, peste care va trece un PPPoE (asa e RDS-ul), plus inca o placa de retea pt reteaua din casa mea, imi mai detecteaza inca niste retele in plus. Tot imi arata mereu New Network Found. Plus ca nu stiam niciodata care din retele este pe care placa, trebuia sa scot cablul dintr-una ca sa vad care dispare din Networks.

    Interfata e mai misto, searchul acela local e genial, explorerul e mai util (dar tot Total Commander folosesc, iar in explorer m-am chinuit o vreme sa il fac sa arate orice folder direct pe List, dar n-am reusit). La cate resurse utilizeaza parca nu se merita upgrade-ul doar pt atat.

    Iar la stabilitate… l-am blocat in Control Panel chiar, si a necesitat restart manual.

      (Citează)

  5. Incearca server 2008 – ca si desktop. :), ultimele editii sunt chiar ok, cea pe care eu am incercat-o in urma cu vre 2 luni nu era stabila (beta release). dar ocupa mai putine resurse decat vista si are o compatibilitate mult mai buna cu daily used software. ( winamp mai vechi, mess mai vechi, readers, editors etc.)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus