un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

De ce n-am stins lumina

31 Mar 2008  ·

Uncategorized  ·

5 comentarii

Sâmbăta a fost ora aceea la care toţi cetăţenii planetei ar fi trebuit să stingă luminile ca un gest împotriva poluării, consumului imens de electricitate şi încălzirii globale. A fost o campanie şi pe la ştiri, s-a agitat lumea şi la noi în ţară, ba chiar am văzut pe unele bloguri mesaje de regret şi condamnare pentru vecinii care nu înţeleg gravitatea situaţiei şi au stat în continuare cu lumina stinsă.

Mie mi se pare inutilă toată chestia, o campanie pornită de vreun “deştept” din plictiseală, aşa cum s-au mai trezit unii să facă şi “steak and blowjob day” sau “ziua bărbatului” (care de fapt ar trebui să coincidă cu ziua de friptura-si-sex-oral, dar na…). Nu aşa se procedează. Nu rezolvi nimic stingând lumina o oră, nu prin astfel de campanii sau prin bunăvoinţa oamenilor poţi opri poluarea sau încălzirea globală.

N-am avut timp să caut acum nişte statistici privind marii consumatori industriali, dar le-am citit în alţi ani în diverse articole şi m-am îngrozit: sunt combinate şi fabrici în România care consumă într-o zi cât locuinţele din Bucureşti într-un an. Bradul acela imens de metal, instalat în Piaţa Unirii în decembrie, consuma un procent important din toată puterea necesară oraşului. La gaz metan e aceeaşi problemă, există combinate întregi care ard milioane de metri cubi de gaz non-stop, chiar şi când nu au de lucru, doar pt că oprirea instalaţiilor până apare ceva de muncă ar fi extrem de costisitoare şi de lungă durată. Nu rabla mea de maşină, cu motor de acum 10 ani poluează iremediabil aerul, ci zecile de basculante şi autobuze pe lângă care nu poţi să respiri de cât fum scot şi care merg toată ziua prin oraş, pentru că sunt vehicule “de firmă” şi de cărat marfă şi oameni şi nu se opresc niciodată.

O oră de întuneric într-o casă nu va salva planeta. Nici măcar nu cred că va influenţa cu ceva generarea de energie electrică: termocentralele tot atâta fum au scos şi tot la fel de mult combustibil au ars pentru a genera energie. Că s-a folosit sau s-a risipit, neputând fi înmagazinată, e altă problemă. Soluţia trebuie să vină de la parlament, prin legi şi reglementări serioase. Nu de la al nostru, care e preocupat de chestiuni triviale, dar am speranţă în Uniunea Europeană. Am speranţa că într-un viitor se vor interzice toate motoarele mai mari de 1,4 litri, care sunt suficiente ca o maşină să te ducă de la A la B, că se vor închide sau modifica marile fabrici care poluează, ca acordurile de la Kyoto se vom implementa mai bine, ca măcar vom închide noaptea toate reflectoarele care iluminează inutil tot felul de monumente (Palatul Parlamentului de ex e iluminat de zeci sau sute de reflectoare de mare putere, toată noaptea; în Paris pe la 11 sau 12 noaptea se închidea iluminatul pe monumente, deşi acolo ar fi avut cine să le vadă), că se vor interzice becurile cu incandescenţă aşa cum s-a întâmplat în alte locuri, înlocuite de cele cu consum redus.

Desigur, dacă am închide cu toţii lumina pentru o oră pe an, tot s-ar reduce ceva. Dar nesemnificativ. Un an are 8760 de ore, cu una stinsă nu se face paradisul. Poate unii dorm mai bine noaptea, crezând că şi-au făcut rolul în salvarea planetei, dar ar fi o minciună. Mai bine să ştii clar ce influenţă ai şi ce poţi şi ce trebuie cu adevărat schimbat, decât să te amăgeşti singur.

    5 comentarii

  1. mi-au luat-o altii inainte… dar oricum: era doar un semnal de alarma, ‘making a point’, nu vrea nimeni sa salveze lumea stingand lumina o ora. pacat ca sunt multi care n-au inteles asta.

      (Citează)

  2. Pentru cine era semnalul? Pentru vecinii de vizavi? Nu asa trebuie pornita o campanie. Poti sa stingi lumina de o mie de ori si nu va sti nimeni. E ca si cum ai protesta impotriva guvernului la tine in camera, in loc sa o faci in fata sediului lor. Ca un protest sa fie observat de cine trebuie, se face in alte locuri…

      (Citează)

  3. imi place optimismul de care dai dovada :))

    sincer, eu ma gandeam sa dinamitez bradul de craciun, sa arunc in aer cateva fabrici, apoi sa termin cu un atac sinucigas in parcul auto cu basculante poluante….dar mi-am adus aminte ca am uitat fierul de calcat in priza! la dracu, tre sa ma intorc acasa :)

    a fost tare radule!
    eu sunt protestatar la mine in casa, si sting lumina de fiecare data cand intru in casa :))))

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus