un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Chitantele la bancomat

21 Feb 2008  ·

Uncategorized  ·

23 comentarii

De ce atâta lume cere chitanţă la bancomat, după ce scoate nişte bani? Ce rost are? Nu scrie nimic interesant pe ea, nu scrie câţi bani mai sunt în cont, ci doar câţi ai scos. Dacă vă e teamă că bancomatul vă va da mai puţini bani sau vreo altă eroare, chitanţa oricum nu ajută la nimic, deoarece băncile se uite pe log-urile bancomatelor care au o grămadă de senzori şi verificări şi văd de acolo tot ce s-a întâmplat în interiorul său. Chitanţele alea doar consumă hârtie degeaba, şi de obicei le poţi regăsi mototolite şi aruncate pe lângă bancomat, gunoaie pe stradă.

Declar începută campania împotriva eliberării chitanţelor de la bancomate!

Că veni vorba de bancomate, pe ăia de au furat anul trecut un bancomat mobil Raiffeisen i-a mai prins Poliţia? N-au auzit nimic, a fost bun luat…

***Update***: din reacţiile comentatorilor văd că multă lume nu ştie cum lucrează băncile, bancomatele şi cum se rezolvă eventualele probleme. Am văzut bancomate şi eliberatoare de bani demontate, le ştiu şi hardware şi software cum funcţionează. Ştiu de asemenea cum soluţionează băncile plângerile primite privind situaţii de genul “bancomatul mi-a dat mai puţini bani decât trebuia“. Chitanţa nu dovedeşte nimic. Nu pe baza ei se rezolvă problemele, ci pe baza log-urilor, senzorilor şi a informaţiilor pe care bancomatele le stochează. Unele bănci afişează soldul pe chitanţă… ok, foarte bine. Este afişat şi pe ecran, şi pe online banking dacă doriţi. Printarea chitanţei este de pomană. Nu mi-a venit din senin ideea asta, ci se bazează pe ce ştiu despre bancomate şi bănci din experienţă directă. Dovada cea mai bună o constituie mormanele de chitanţe aruncate pe jos pe lângă bancomate, le ia lumea din reflex şi apoi le aruncă direct.

    23 comentarii

  1. la unele banci(de ex BCR) pe chitanta afiseaza si soldul, la altele de ex Raiffaisen nu afiseaza si e cum ai zis si tu o risipa de hartie:)

      (Citează)

  2. De ce ai nevoie de chitanta/factura cand cumperi ceva dintr-un magazin? E dovada ca ai achizitionat ceva.
    Daca nu prezinti o dovada bancii, ca s-a efectuat operatiunea, e posibi sa ti se dea cu flit in caz ca te duci cu reclamatia.
    Si daca ai nevoie de opc/politie ca sa faci reclamatie mai departe, ambele institutii iti vor ceva dovada ;)

      (Citează)

  3. Si la bancpost iti afiseaza cat mai ai in cont , la ING nu

      (Citează)

  4. singurul motiv pentru care mi-e dor de bcr e faptul ca-mi scria soldul pe chitanta… acum ca-s la ing niciodata nu stiu cati bani mai am si e enervant.

      (Citează)

  5. Daca scoti bani din contul firmei folosind un card, ai neaparata nevoie de fiecare chitanta in contabilitate. Deci nu este o optiune sa le scoti definitiv, daca nu se modifica legile contabilitatii. Oricum e stupid, ca ai si extrasele pe care se vede fiecare tranzactie, dar contabilii sunt o specie aparte.

    Daca doar scoti bani din contul personal, este cam degeaba.

      (Citează)

  6. Bogdan, stiu cum lucreaza bancomatele si ce senzori si loguri au. Chitanta e cam inutila, banca oricum se uita pe ce a inregistrat bancomatul, care memoreaza cate bancnote a numarat, cate a scos, daca s-a deschis sertarul, daca s-au luat banii si dupa cat timp, etc. Banca nu ma crede pe cuvant ca bancomatul nu mi-a dat banii, desi am chitanta, in cazul in care e vreo problema.

    Daca vreti sa stiti soldul si din astea puteti activa Internet Banking sau cum ii spune la fiecare banca. Sau alegeti consultare sold la bancomat.

      (Citează)

  7. Daca ar fi dupa mine le-as da niste amenzi la nesimtitii astia de la banci care nu pun si ei macar un cos de hartii langa bancomat de i-ar ustura dosul! OK, clientii sunt magari ca arunca chitanta pe jos, dar fac pariu ca daca la 1 metru de bancomat ar fi un cos s-ar mai abtine.
    Banca Transilvania e un exemplu pozitiv in sensul asta.

      (Citează)

  8. mai e un . de vedere: dat fiind ca e o operatie taxata de banca – banca e obligata sa-ti dea chitanta. ca si vinzatoarea de la chioshc.

      (Citează)

  9. bcr-u arata cati bani mai ai in cont.

      (Citează)

  10. BCR-ul oricum mi se pare varza la carduri. Bancomatele de la mine din cartier in general nu sunt functionale. De cate ori vad stiri prin care o banca anunta ca in weekend nu le vor functiona bancomatele, e vorba de BCR. Cardurile de inceput, Maestro, sunt cam inutile. Dar macar arata soldul :P

      (Citează)

  11. @jen – la ING iniante sa te puna sa alegi suma pe care vrei sa o extragi iti arata soldul contului tau , mai departe e doar o chestiune de scadere . Mi se pare foarte ok asa , intrucat la mara majoritate a bancilor interogarea soldului se face cu comision .

      (Citează)

  12. calm down stresatule! la Banca Transilvania iti arata ce sold mai ai.
    daca nu iti arata la banca ta, nu inseamna ca asa e peste tot, u know?

      (Citează)

  13. a fost gasit in lacul morii unde isi varsa toti infractorii urmele. sau poate vorbeai de alt bancomat :D

      (Citează)

  14. Tu macar ai un card ca sa scoti bani de la bancomatul bancii tale si in final sa AFLI SI TU ca BANCA TA iti afiseaza soldul?

      (Citează)

  15. Da, i-au prins pe aia, acum vreo luna.

      (Citează)

  16. ma baiatule da’ tu alte de lucru nu ai? ce propui tu e sa ne lasam 100% in baza computerelor…a sistemelor…a “logurilor”…etc. Cand la o adica…presupunem prin absurd…toate pica…parca tot mai sigur e sa ai hartia aia neinsemnata in mana. Da’ probabil tu o sa astepti ca nici la alimentara sa nu itzi mai dea 1 kg de faina in pachet…ci sa o primesti sub forma unui soft pe un dvd.
    Plozi cretini mai fac romanii in ultima vreme…

      (Citează)

  17. Oricum, si cerneala folosita lasa mult de dorit. Dupa cateva luni chitanta devine practic alba. Chiar ma intreb ce dovada mai poate fi pentru contabilitate (ca tot vorbea melk de ea).

      (Citează)

  18. “Daca vreti sa stiti soldul si din astea puteti activa Internet Banking sau cum ii spune la fiecare banca. Sau alegeti consultare sold la bancomat.”
    1. internet banking costa
    2. consultarea soldului te costa

    Deci nu vad logica postului si a afirmatiilor, sincer… Sunt grauite. Tu stii probabil 1-2 banci. Insa daca ai vedea ca restul sunt altfel, nu ai zice tot ce ai zis in post…

      (Citează)

  19. Daca stii cum functioneaza bancomatele astea, imi poti spune si ce sansa ai sa-ti recuperezi banii in cazul in care bancomatul o ia razna? In weekend-ul trecut sotul meu si-a “scos” tot salariul de la BRD. Doar scriptic, adica banca i-a operat transferul, dar bancomatul nu a dat nici un leu. Nu s-a deschis deloc trapa ce elibera monetarul. A facut o cerere la BRD si i s-a spus ca abia peste o luna (?!!!?!?!), cand se verifica bancomatul, DACA exista din log-uri o diferenta, i se vor vira banii inapoi in cont. Ce sanse are ca logurile alea sa spuna adevarul?
    Si mai ales, nu vi se pare o nesimtire sa fii lasat fara salariu o luna intreaga? De ce nu se verifica bancomatele astea in momentul sesizarii, trebuie sa asteptam ca prostii cand ii vine randul bancomatului la verificat? BRD, o banca de cacat!

      (Citează)

  20. A, sa nu intelegi ca tipam cumva la tine, imi varsam si eu oful pe aici, latrand la luna si la… BRD. :)

      (Citează)

  21. Ma mira situatia aceasta la BRD, eu zic sa mai faci reclamatii si sa insisti. La alte banci exista oameni care verifica pe loc situatia bancomatului si a logului de evenimente. Bancomatul inregistreaza daca s-a deschis trapa sau nu, cat timp a stat deschisa, cati bani s-au numarat/dat/luat, etc. Acum e posibil ca BRD sa aiba niste bancomate antice, dar ma indoiesc totusi. Cel putin NCR-urile sunt toate bune.

    Ionut, la Raiffeisen de ex Internet Banking costa 1 euro pe luna, si de banii aia pot sa-mi verific soldul de cate ori vreau eu, plus ca-mi vad extrasul de cont, situatia si tot ce vreau.

      (Citează)

  22. ce te deranjeaza pe tine ca ne elibereaza bancomatul chitante? ne iei cu log-uri si cu chestii d-astea de adormit copiii!
    chitanta aia e o dovada a retragerii. poate fi importanta la un moment dat. nu mai poti tu de grija la banci, ca ne dau noua niste chitante.
    maine poimaine zici de ce ne elibereaza bancomatele bani, si nu ne platim cumparaturile cu “loguri”
    baietii mei, eu sustin ca bancile sa ne elibereze chitante. eu tin cu poporul. va iubesc
    votati vandam presedinte. va voi face viata un paradis!

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus