un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Din misterele planetei…

4 Nov 2007  ·

Uncategorized  ·

7 comentarii

Mă întreb cum se face contorizarea timpului efectiv de joc ÅŸi al posesiei mingii la meciurile de fotbal ÅŸi alte sporturi. Apare pe ecran “Echipa X – 18 minute ÅŸi 33 de secunde, Echipa Y – 22 minute ÅŸi 16 secunde”. Cum se determină aceÅŸti timpi? Este un om care stă cu două cronometre în mână, ÅŸi când mingea trece de la o echipă la alta opreÅŸte ÅŸi el un cronometru ÅŸi îl porneÅŸte pe celălalt? Oare acelaÅŸi om tine socoteală ÅŸi la ÅŸuturi pe poartă, pe lângă poartă, cornere ÅŸi tot restul de statistici? Plus că am văzut ÅŸi cifre mai avansate: câte faulturi a făcut un anume jucător, câte pase a dat, câte au fost corecte ÅŸi câte greÅŸite, etc. La cum merge mingea de repede, ajunge un singur om care să noteze câte pase corecte a dat fiecare jucător? Dacă sunt mai mulÅ£i, de ce nu sunt niciodată arătaÅ£i ÅŸi pomeniÅ£i? Cum funcÅ£ionează sistemul ăsta?

    7 comentarii

  1. Buna intrebare! si eu ma gandeam de multe ori la acelasi lucru, mai ales ca sunt data si informatii de o si mai mare precizie decat cele date de tine: de exemplu metri alergati de un jucator?!?!
    Tind sa cred ca exista programe specializate de recunoastere video care obtin aceste statistici (altfel nu imi pot imagina armata de oameni cu butonase in maini :) )

      (Citează)

  2. Lucrez de ceva ani cu niste suedezi de la Saab (TransponderTech, nu masini sau avioane). Pe langa tot felul de aparate navale si aviatice pentru supraveghere, ei mai folosesc si camere video de rezolutie inalta pentru identificare. Si daca folosesc doua astfel de camere in stereo, cunoscand exact coordonatele geografice ale acestora, sunt in stare sa pozitioneze un vapor cu o precizie foarte mare, chiar de la kilometri buni.

    Au derivat o tehnologie similara, cu mai multe camere, pentru meciurile de fotbal. Nu stiu daca este singura tehnologie folosita in prezent, dar principiul ramane acelasi.

    Am si un filmulet primit de la Saab la mine pe blog.

    http://darthmelk.blogspot.com/2007/06/ce-pot-face-cteva-camere-video.html

    Ar fi totusi greu sa stea un om cu doua ceasuri. :) Dar poate asa era in trecut.

      (Citează)

  3. Pentru lenesi, ca uitasem sa pun href.

    Link-ul de mai sus

      (Citează)

  4. M-am gandit si eu la asta si chiar discutam cu prietenii despre subiect. Eu consider ca sunt cifre inventate de ei. Cat despre parerea melk-ului… aveau cei de la KanalD un sistem cu care se laudau ca sunt primii din romania. Era sistemul ala vechi care iti arata pe grafica linia de offside, distanta la loviturile libere… ma rog, in mana lor era arma alba. PRAF. au renuntat le ea. deci pana la sistemul de care vorbesti…

      (Citează)

  5. eu cred ca pentru timpul de posesie folosesc un ceas din ala de sah
    :)

      (Citează)

  6. Aia cu identificarea video nu stiu daca se poate aplica asa de bine si cu precizie la fotbal. Sistemul banuiesc ca ar fi foarte scump si nu si-l permite oricine.

    Vorba lui Ionut, astia la noi abia se pricep sa puna un overlay cu distanta pana la poarta sau sigla echipei pe jumatatea ei de teren, cum se face in campionatul italian.

      (Citează)

  7. Este un sistem foarte scump, dar Saab l-a folosit la ceva meciuri doar ca experiment. Adica gratis, doar ca sa-l perfectioneze. Asta se intampla acu’ niste ani. In prezent probabil ca a devenit ceva comercial, folosit de cei cu bani, gen UEFA in Champion’s League etc. Nu m-am mai interesat de evolutia tehnologiei.

    Dar probabil ca in Romania si in alte campionate de doi bani inca se mai foloseste cronometrul pentru o statistica simpla, gen procentajul posesiei. Dar nu o sa vezi la noi in Divizia Cum-ii-mai-zice cati km a alergat Banel, sau pe ce parte a terenului a stat mai mult.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus