un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Noile iPod-uri

5 Sep 2007  ·

TEHNOLOGIE  ·

1 comentariu

Steve Jobs a prezentat astăzi noile iPod-uri, urmând ca în perioada sărbătorilor să le şi vândă la greu:

iPod-ul Shuffle rămâne la fel, dar va fi disponibil în câteva culori noi.

iPod-ul Nano va fi mai mic şi mai lat, cu un ecran de 2 inci şi rezoluţie QVGA (adică 320 x 240 dacă nu mă înşel). Arată că cel din fotografiile scăpate pe net acum câteva săptămâni. Vor fi disponibile şi nişte jocuri pentru el, precum Sudoku. Se va împrumuta de pe iPhone aspectul acela de browsing printre albumele audio şi din astea, şi va putea rula şi video. Bateria va ţine 24 de ore pe audio sau 5 pe video. Memorie 4 GB la 149$ (3 milioane de lei? şmecherie) şi 8 GB la 199$.

iPod-ul Classic: vechiul iPod mare, cel “Video”, se va numi de acum Classic, va fi un pic mai subţire, şi va fi o versiune de 80GB (250$, până acum era 350$) şi una de 160 GB (350$), la care bateria va ţine 40 de ore pe audio şi 7 ore pe video. Practic un iPod Nano mai mare la toate capitolele.

iPod-ul Touch: un produs nou, de aceeaşi mărime ca şi iPhone-ul şi având acelaşi touch-screen cu multi-touch de 3,5 inci. Grosime 8mm. Wi-fi 802.11b/g inclus, împreună cu browser-ul Safari şi chiar şi suport pentru YouTube. Practic e un mp3 şi video player care are şi tot Internetul la dispoziţie, câtă vreme eşti într-o zonă cu WiFi. 22 de ore audio şi 5 video pentru baterie, şi va avea variante de 8 GB (299$) şi 16 GB (399$). Deci cine vrea spaţiu mult se duce spre noile Classic, cine vrea touchscreen şi browsing, spre noile Touch. Memoria internă mică mă face să cred că lucrează tot cu hard-diskuri Toshiba în ele, nu au trecut la stocare NAND flash cum se zvonea (update: ba da, au memorie flash se pare). Tot în completarea acestui model se face şi un iTunes WiFi Music Store, ca să poţi cumpăra muzică şi din stradă. Plus parteneriat cu Starbucks, atunci când eşti într-o cafenea va apărea un buton nou pe ecran cu care poţi cumpăra melodia care rulează în acel moment în cafenea printr-o singură atingere. Mă întreb dacă va funcţiona şi în Starbucks-ul din Bucureşti. Probabil că nu.

În sfârşit s-a lămurit şi misterul ringtone-urilor pentru iPhone. Utilizatorii vor putea selecta o porţiune de 30 de secunde din orice melodie cumpărată de pe iTunes pentru a o transforma în ringtone, la preţul de 99 de cenţi. Adică dai oricum la început 99 de cenţi pe melodie (parcă atât este) şi apoi încă 99 ca să asculţi 30 de secunde din ea doar când te sună cineva. Pare idiot şi ciudat, având în vedere că aproape la orice alt telefon de acum poţi pune direct un mp3 întreg că ringtone, dar dacă cineva poate să scoată bani şi din asta, atunci e Apple.

Pe total am rămas cu o dorinţă pentru un iPod Touch sau unul din noile Nano (interfaţa bună, muzică, foto şi video, la o dimensiune rezonabilă a aparatului) şi cu impresia că Steve Jobs şi Apple ştiu să-şi vândă marfă. Exact atunci când ceilalţi producători de mp3 playere reuşeau să concureze cu iPod-ul, Apple loveşte puternic cu acest touchscreen şi Internet disponibil pe iPod. Următoarea versiune de Zune, care poate apare pe la anul, abia dacă se va ridica la înălţimea unui actual iPod Classic. Pe cel Touch nu prea văd cine îl poate prinde din urmă.

Pentru imagini şi cronologia prezentării şi citate citiţi pe Engadget, e mai bun decât live-blogging-ul de pe Gizmodo, şi urmăriţi aceste două site-uri pentru alte articole despre fiecare produs. Prezentarea e pe sfârşite chiar acum, aşa că vor apărea şi posturi mai bune.

    1 comentariu

  1. tot dupa cel touch tanjesc si eu. sa vedem ce preturi vor fi in Romania, ca parca vad ca va fi un adaos de 100%

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus