un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Top 10 baze de date copiate

5 Jul 2007  ·

Uncategorized  ·

5 comentarii

Hotnews are astăzi un articol, o ştire dacă ar fi să ne luăm după profilul site-ului, de mare succes intitulată “Top 10 cele mai mari baze de date din lume“. O traducere 99% cuvânt cu cuvânta a unui post de pe un blog străin, cu tot cu glumele neamuzante. Întâmplător acelaşi post l-am tradus şi eu pt un referat la “Depozite de date” pt masterat, acum câteva luni, dar măcar am reformulat totul, am citit şi comentariile pt a vedea că utilizatorii au semnalat greşeli mari sau alte baze şi mai mari, şi am observat că postul original e un fel de bănuială, nu are date exact decât pt vreo 2-3 baze din cele 10. Dar Hotnews il dă ca sigur, însă nu permit comentarii la post ca să le zică lumea în faţă că sunt tonţi.

La ce am râs şi mai cu spor este însă folosirea pe Hotnews a cuvântului”bait” în loc de byte. Pe bune, aşa e scris peste tot: “se laudă cu 220 terabaiti (TB)”, “Informaţii suplimentare, 6 petabaiti (PB)”, “istoria umanităţii este estimată la 5 exabaiti (EB)”. Îmi închipui un tip ştiind engleza, citind postul de pe site-ul original, iar Veronica Rădulescu, cea care semnează articolul pe Hotnews, scriind după dictare, iar dacă byte în română se aude bait, ce să-i faci, scrii bait. Profesionalism, nu glumă.

În alte ştiri de succes, tot pe pagina Hotnews, găsim, pe lângă baze de date, şi Top 10 moduri de a scăpa de stres plus de mare succes, Top 10 întrebări stupide despre gemeni.

    5 comentarii

  1. believe it or not, asa e corect in romana, chiar daca arata ca dracu.

    BAIT, baiţi, s.m. (Inform.) Ansamblu de biţi (de obicei 8) folosit pentru examinarea capacităţii de memorie (3). – Din engl. byte.
    Sursa: DEX ’98

      (Citează)

  2. Da, ce spanac. Octet nu mai era bun?

      (Citează)

  3. bait e corect, cf dex, dar “Multa oameni au colectii” si inca in primul rand al articolului….

      (Citează)

  4. iar acolo era penta, nu peta.. ce sa le faci……

      (Citează)

  5. Nu, ala e bine, peta si exa sunt prefixe din SI, ca si mega si giga. Penta inseamna 5.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus