un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Violenta continua pe bloguri

12 Jun 2007  ·

Uncategorized  ·

5 comentarii

Un articol semnat de nu mai puţin de 6 jurnalişti în “Noul Adevărul” vorbeşte astăzi despre mineriada de acum 17 ani şi de cum s-a menţinut de atunci o stare de violenţă, răutate, discriminare şi în general o depăşire a decenţei şi a bunului simţ. În fond, chiar şi preşedintele României a călcat de multe ori aceste limite. Dar şi blogurile sunt acuzate:

Violenţa a trecut şi în mediul on-line, unde protecţia anonimatului permite multora să se exprime peste limita decenţei pe forumuri şi bloguri. Cu atât mai mult, se trece adesea peste simple injurii, către incitări la violenţă discriminatorie, împotriva unor categorii fie ele etnice, sexuale sau sociale. Mai mult, internetul a devenit o puternică sursă de intoxicare şi manipulare, prin răspândirea de mesaje menite să pună pe jar o mare masă de oameni.

Totul grupat în subtitlul “Intoxicare on-line“. Chiar aşa? Intoxicare? Nu sunt de acord cu asta. E drept ca unii din cei care au bloguri sau site-uri nu vor înţelege niciodată că dacă doar înjură pe ele, dacă nu sunt în stare de o exprimare matură, logică, dacă nu îşi organizează bine ideile şi nu le pot trece online într-un mod convingător, nu îi va lua nimeni în serios şi astfel de subtitluri vor exista mereu. Dar pe total, consider că blogurile sunt mai credibile, mai “libere” decât alte mijloace mass-media. Îţi scrii părerea despre ceva, spui ce simţi, vii cu o opinie subiectivă, dar personală şi neinfluenţate de şefi, de ordine de partid, de interese sau alianţe. Cei care o citesc fie sunt de acord, fie nu şi în viitor poate te vor mai citi, sau poate nu. Până una alta, pe bloguri încă n-a văzut nimeni scandaluri şi manevre, mită, interese legate de bani mulţi şi alte asemenea elemente specifice tuturor ziarelor şi posturilor TV.

Sunt curios cu ce exemple şi-ar susţine autorii articolului afirmaţia pe care am citat-o şi eu mai sus.

    5 comentarii

  1. Eh, ei nu trebuie sa-si sustina afirmatiile, ei sunt jurnalisti, ei au un cod deontologic de respectat, ei sunt intotdeauna impartiali.

      (Citează)

  2. stefan tuchila

    13/06/2007 la 1:25 PM

    si cand o iei in extremism, rasism, discriminare, etc pe blog …. aia ce e ? vezi acel blog f cunoscut, cu z, toate cele mai de sus au fost intalnite in ultima saptamana.

      (Citează)

  3. Poate le vezi, dar el nu este jurnalist. Si pana la urma, prin intermediul unui blog iti exprimi ideile sau gandurile tale, nu ai datoria de a informa cititorii. Scrii pur si simplu ce vrei. Daca ceea ce scrii are o tenta rasista, numai rasisti vor mai citi blogul, pentru ca oamenii normali nu se vor intoarce sa citeasca ceva ce dezaproba. Oricum, nu sunt de parere ca acel blog la care faci referire a dat-o in extremism sau rasism. Poate sunt niste lucruri mai acide, dar atat.

      (Citează)

  4. Stati un pic. Discriminarea inseamna lipsirea unei categorii de oameni de anumite drepturi. Cum se intampla asta pe un blog? E o diferenta intre discriminare si faptul ca iti spui o parere referitoare la o anumite categorie de oameni. Mie nu-mi plac suedezii. Nu-i suport. E discriminare? E doar o parere, un fapt, si e dreptul meu sa nu-mi placa anumiti oameni. Nu e frumos ca bag toti suedezii in aceeasi oala cand zic asta, pt ca poate unii dintre ei mi-ar place. Dar asta e, asa gandesc eu.

    Sa fim seriosi. Majoritatea lumii nu-i suporta pe tigani. Dar putini recunosc asta, pt a nu se chema discriminare sau rasism. Mie mi se pare doar o parere. Discriminare ar fi daca ai face ceva activ impotriva lor. Altfel, nu vad cum te obliga cineva sa-ti placa de toata lumea si de toate chestiile posibile.

    In plus, nici la Zoso nu am vazut atatea instigari la violenta sau discriminari iesite din comun. Se iau astia de bloguri pt ca nu le inteleg sau pt ca nu le convine fenomenul, dar fara o documentare serioasa.

      (Citează)

  5. Lasa-i…
    NU vezi ce disperati sunt ca pierd din ce in ce mai mult cititori (si in mediul online)?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus