un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Hristos a inviat!

7 Apr 2007  ·

Uncategorized  ·

11 comentarii

Hristos a înviat! Le mulţumesc pentru urări şi celor care le-au făcut deja în celelalte posturi. Să aveţi cu toţii sănătate, voie bună, mâncare pe săturate şi vreme frumoasă pe unde sunteţi şi să vă distraţi.

Un articol interesant a fost în Jurnalul Naţional de zilele trecute, explicând de ce unii zic Hristos şi alţii Cristos, de ce unii zic Isus şi alţii Iisus. Ultimul paragraf. Abia acum, după atâta vreme, văd undeva o explicaţie clară asupra acestor feluri de a scrie, şi mă întreb câţi oameni o ştiu.

Anul acesta parcă nu prea am simţit Paştele. Mă întreb dacă l-am simţit vreodată, şi dacă îl simte cineva, ca fiind mai mult decât o perioadă când ai mâncare mai mult şi mai specială, şi poate mai faci un drum în plus la biserică. N-am fost la Înviere, din mai multe motive. Am rămas tot mai dezamăgit anii trecuţi, când mergeam la Patriarhie, şi nu se auzea nimic, nu se vedea slujba, era plin de ţărani care să înjurau tot mai tare. Nu se simţea că e o zi specială, şi nu se simţea că sunt la o biserică. Nici în cartier nu era mai bine. Iar anul acesta s-a stricat liftul ieri, aşa că n-am mai plecat. M-am uitat însă la televizor, şi mi-a plăcut ce a zis Teoctist, că faptul că au picat în aceeaşi zi Paştele catolic şi cel ortodox e un semn clar că cele două biserici trebuie să fie din nou unite.

    11 comentarii

  1. Paste Fericit si toate cele bune si tie nwradu. Legat de articolul de vineri din Jurnalul, am fost surprins sa aud cateva fragmente din explicatiile date si la slujba la care am fost;)

      (Citează)

  2. Hello …am vazut ca ai FX5200-128biti…vreau sa imi cumpar si eu. Spunemi daca merita..maine vreau sa cumpar, am gasit cu 800de mii….nu stiu cati biti are , dar are 128MB.
    Acum eu am ATI Radeon 9200se 64bit-64RAM
    emailul meu este lica_adrian@yahoo.com , thanks. vb serios…vreau sa cumpar FX5200, cred ca e mai buna decat ATI 9200, are pixel shader2.0 si vertex shader 2.0 fata de ATI 9200 care are 1.1 , ce zici? merita sa o cumpar? nu am bani multi.

      (Citează)

  3. la noi la crestini e corect Iisus, pt ca Isus inseamna “magar”. crestini zic Iisus, dar restul zic cu un singur i. si nu se scrie Cristos, ci Chritos. de ce mai scrii daca nu stii. vorbesti de Pasti dar nu ai fost la slujba de Inviere. mi se pare ca esti cam nesimtit.

      (Citează)

  4. Eu cred ca nu stii ce vorbesti, si te inseli in ambele variante. In primul rand, in romana, in ortodoxism, se scrie Hristos (nu Christos sau Cristos), asa cum e trecut si pe site-ul oficial al Patriarhiei Romane. In al doilea rand, nu am gasit nicaieri dovada ca Isus ar insemna magar. Ba chiar explica bine acel preot (si il voi crede pe el, nu pe tine) despre cum s-a ajuns la cuvantul Iesus, si cum unii au preluat Iisus iar altii l-au simplificat in Isus, in ortodoxie ramanand prima varianta.

    Acel preot explica bine in articol ambele cuvinte. Daca observi spre el indicam si eu, nu dadeam de la mine niste scrieri. O simpla cautare pe Google dupa “Isus magar” iti va da numai rezultate care sa contrazica ce ai spus tu. O simpla accesare a site-ul oficial al Bisercii Ortodoxe Romane te va lamuri si cu Hristos.

    In ultimul rand, nu mi se pare ca sunt nesimtit daca spun ca nu am simtit ca este Pastele si ca noaptea de Inviere a devenit mai mult un fenomen social, decat o maninfestare a unei sarbatori religioase. Imi aduc aminte cand eram mic, si mergeam de Pasti la Ramnicu Valcea la slujba la Patriarhie, mai se strangeau mii de oameni si cantau toti, taceau toti si ascultat… acum lumea mesteca seminte, se pipaie cu gagica si vorbesc despre Steaua-Dinamo la slujba.

    Pt cel cu placa video: eu am fost foarte multumit de FX5200-le meu, un Innovision cu 128 MB si 128 biti. A mers mai bine decat ma asteptam. Acum am alta, dar FX-ul si-a facut bine treaba.

      (Citează)

  5. Radule adevar graiesti…
    Nu numai Pastele nu-l simtim , as putea spune ca este deja valabil pentru toate sarbatorile.
    E este deja un eveniment social si financiar (pentru unii).

    Nici eu nu am fost vreodata la Inviere…(tocmai de ce spunea RADU) daca as vedea pe unu care injura l-as scoate in pumni de acolo si atunci de ce ma duc la Inviere stau acasa si privesc.

      (Citează)

  6. @anonim (idiotul cu lectiile de ortografie) : tu stii povestea Bufnitei? Asa..ca pt tine, sa nu mori mai prost decat esti … in timpul respectiv evreii (adica aia care o aredeau prin Ierusalim la momentul respectiv) foloseau alfabetul LATIN exact cum folosesti tu acum alfabetul chirilic , deci traducerea cu C , cu H sau cu ☺ e la fel de corecta ,in opinima mea umila. Oricum toata lumea stie despre cine este vorba.
    @radu : sarbatori fericite! noi sa fim sanatosi! ca Pastele sau Craciunul nu il vom mai simti la fel vreodata.

      (Citează)

  7. De Paste prefer sa merg la tara, si pentru slujba de Paste ma duc la biserica din sat. Am incercat la unele manastiri mai indepartate, dar snobisnul de a lua lumina te inghesuie oriunde, cred ca si in manastirea sau biserica din cel mai inalt varf de munte.
    Pana la urma, spiritul sarbatorii nu sta in multimea oamenilor din fata catedralelor, ci in numarul de lumanari aprinse in bisericile mici :)
    Asa ca pentru la anul alege cel mai anonim sat de pe langa Bucuresti si du-te acolo la slujba de Inviere. Nu o sa regreti.

      (Citează)

  8. Sunt sigur ca in comunitatile mici se simte cel mai bine ca este o sarbatoare. Sunt dezamagit insa de cum evolueaza fenomenul in orase. Noaptea de Inviere a ajuns sa fie o ocazie buna de stat tarziu in noapte la giugiulit sau in discoteca.

    Parca si felul in care s-a modelat societatea contribuie la disparitia sentimentului de sarbatoare: stam cu orele la cozi. Lumea prefera sa cumpere oua deja vopsite. Cozonacul se ia deja facut. Nu mai vuieste casa de pregatiri, febra sarbatorilor nu mai este una placuta.

      (Citează)

  9. Necredinciosu'

    10/04/2007 la 5:35 AM

    Hello all…eu sunt Adi…Necredinciosu’. sincer…nu va luati dupa nick e posibil sa nu fie adevarat.
    Mersi Radu pentru sfat, sincer vreua sa imi iau FX 5200-128RAM, am si banii pregatiti, numai ca cel de la magazin….s-a razgandit cred…inainte de Paste mi-a zis ca o da cu 800de mii, si azi mi-a zis ca…nu poate sa mi-o vanda cu 800 mii ca e prea putin…si ca daca vreau imi face comanda si imi aduce dar nu cu 800, ci cu mai mult. :(
    [jhfg54%#@$#@uhjhLIU(*] ce bafta am si eu….

    am vazut comentariile despre…Sarbatorile Sfinte…Radu ai dreptate in ceea ce priveste comportamentul “romanului” in seara de inviere si nu numai. Nu stiu nimic despre modul corect de scriere Iisus, Iesus, Christos sau hristos…nu m-am documentat….in schimb te intreb Radule si va intreb pe toti….DE CE SE FACE LUMEA CA NU VEDE?? ma refer la…Creatie, la Dumnezeu….
    tot anul romanul nu are nicio “treaba” si vezi Doamne cand vine Pastele…hopa o face pe crestinul 1000%. Sa fim seriosi….in scoli se preda cealalta RELIGIE DE STAT>>>Teoria Evolutiei. cea mai tampita “religie”. Omul provine din Maimuta care defapt provine dintr-o “piatra”. zii ca nu e asa!
    la ce rost atata…prefacere…ca pentru 3 zile sa o faci pe …credinciosul. eu cred In Dumnezeu….si nu am crezut si nu voi crede pt o secunda faza cu Evolutia. De inviere am mers mai de fiecare data la Biserica, de data asta nu am mai fost, pur si simplu nu am simtit sa ma duc. asta nu inseamna ca nu cred in Dumnezeu. Mi se face greata cand vad sute de fete si baieti si nu numai….cum vin la biserica ….pe “degeaba” ca daca ii intrebi inainte de Paste cu 4 luni daca Cred in Dumnezeu….99% iti raspund NU. am vazut ccare ce si cum sta treaba prin licee si scoli generale. Toti baietii si toate fetele venereaza….ultimul model de telefon mobil,mp3 player,mai stiu eu ce panarama de imbracaminte,fotbalul,etc.
    NU MA INTELEGETI GRESIT! Eu nu zic sa se PREDEA RELIGIA ORTODOXA in scoli si licee, EU PROPUN SA FIE SCOASE MINCIUNILE DIN CARTILE DE STIIINTA, cum este Teoria Evolutiei=o religie de stat suportata de taxe.
    Teoria Evolutiei=Cea mai mare minciuna suportata de TAXE si predata tuturor.
    [cine vrea argumente sa spuna ca sunt destule….argumente care sa dovedeasca, ca Evolutia nu are nimic de a face cu STIINTA]

      (Citează)

  10. Nu cred ca sunt suficiente argumente stiintifice pro evolutionism, cum nu sunt suficiente argumente pro creationism. Profesorul meu de anatomie a spus ceva asemanator, si a adaugat ca lasa la latitudinea noastra sa fim creationisti sau evolutionisti.
    Pana la urma, nu cred ca poti impune o teorie doar pentru ca cealalta teorie nu are suficiente argumente. Liberul arbitru e lasat de sus si nu e locul tau sa spui altora ce sa aleaga. Mai ales in credinta :)

    Si poate s-a auzit de studiul facut printre doctorii englezi, care a constatat ca cei mai multi doctori credeau in Dumnezeu. Amuzant, nu? :D

      (Citează)

  11. Necredinciosu'

    10/04/2007 la 12:38 PM

    Morrighan Bine Zis!!! frumos si la obiect. Pe bune ..iti dau dreptate…ambele Evolutionismul si Creationismul sunt religii…Nu Vreau sa IMPUN teorii la nimeni..numai ca….mi-e greatza sa vad cum multi “inghit” Evolutia ca facand parte din STIINTA.
    Sincer…Evolutionismul suna mai aberant de 100000000de ori decat Creationismul….

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus