un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Poliția Română a ajuns în momentul decisiv pentru onoarea ei și l-a ignorat complet

20 Sep 2016  ·

GÂNDURI  ·

45 comentarii

Lucrurile stau ca mai jos:

gigina
(originalul, poate vreți să dați share)

Oprea a avut peste 1500 de coloane oficiale la care nu avea dreptul (adică abuz în serviciu) într-un an. Într-o astfel de deplasare (al cărei rol n-a fost explicat) a murit un polițist. Oprea a spus zilele trecute că polițistul a fost neprofesionist, că ar fi trebuit să refuze ordinul, de parcă știa că urma să moară. Senatorii au stat de partea lui Oprea, interzicând anchetarea acestuia. Nu reținerea sau trimiterea în fața unui judecător care să decidă dacă Oprea e vinovat de ceva sau nu, ci chiar anchetarea. “Nu, nu, justiția nu se atinge de parlamentari!”, a fost mesajul lor. “Omoară pe cine vrei, te scăpăm noi cumva.”

Că Oprea e un mârlan cu aere de șef știam deja. Că parlamentarii sunt o gașcă de corupți ce se apără între și dau inclusiv legi care să-i transforme într-o clasă nobiliară, peste condiția oamenilor de rând și a justiției, nu mai trebuie discutat.

Din toată treaba asta cel mai rău iese Poliția Română, care demonstrează că sunt o adunătură de fricoși. De peste 1500 de ori le-a fost frică să arate cu degetul un abuz clar. Nici când a murit un polițist n-au spus nimic. Nici când polițistul respectiv a fost numit în mijlocul Parlamentului un neprofesionist, un incompetent, n-au zis nimic.

Ei tac și merg mai departe. Sigur e un radar de ascuns pe undeva sau o coloană oficială de asigurat în traficul din oraș, ignorând celelalte contravenții. Postează chestii drăguțe pe Facebook și organizează cursuri de educație rutieră în parcarea magazinelor. Într-o țară normală, ar fi fost cu toții în grevă, până la unul, în fața Parlamentului, că vine un moment când mai trebuie să-i mai dai și dracului pe hoți, nu să le fii șofer, că oricare dintre ei ar fi putut fi pe acea targă, cu gâtul retezat.

Update: văd că mulți se întreabă de ce este ucidere din culpă, că nu l-a omorât cu mâna lui. Așa e legea, genul acesta de omor îl exprimă termenul. Cel care a organizat transportul de la Mihăilești este la închisoare pentru că nu a luat masurile corecte și au murit oameni. Proprietarul terenului unde un copil a fost ucis de câini maidanezi este la închisoare pentru ucidere din culpă. Administratorii firmelor răspund penal pentru moartea angajaților lor dacă nu le asigură condițiile necesare pentru siguranță la locul de muncă, de exemplu în construcții.

Asta nu e de discutat. OK, e un termen ce nu-i bine cunoscut, dar dacă așa l-au încadrat procurorii, or avea motive și o cercetare a legii ne arată că da, au. Aici discutăm despre cum un om obișnuit ar fi urmărit penal, poate și arestat preventiv, dar un parlamentar nu, pentru că nu-i egal în fața legii.

    45 comentarii

  1. Lasa ca ies si arunca cu basca peste gard la Cotroceni cand o fi vorba de salarii.

      (Citează)

  2. in afara de Godina, toti ceilalti sunt ori niste lepre manjite, ori niste besinosi fricosi, ori ambele.

      (Citează)

  3. Nimeni nu vorbeste nimic de cei care au facut groapa in asfalt si au lasat-o nesemnalizata, de parca ei nu ar avea nici o vina. Din ce am inteles asupra lor nici macar nu s-a inceput urmarirea penala, ceea ce e cu adevarat o mare nedreptate. Oprea cu siguranta trebuie trimis in judecata pentru multele ticalosii facute, insa DNA nu are nici o sansa ca sa-l infunde pentru ucidere din culpa aici. Nici macar nu e in artibutiile DNA. Cred ca vor doar sa-l scoata din politica.

      (Citează)

  4. Până nu apar papagalii care să se întrebe ce ce anchetează DNA în omor din culpă, las și eu asta aici, din legea de funcționare:

    (5) În cazul în care dispune disjungerea în cursul urmăririi penale, procurorul din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie poate continua efectuarea urmăririi penale şi în cauza disjunsă.

      (Citează)

  5. Hai sa analizam la rece.
    1. Are Blaga dreptul sa mearga cu coloana. Da/Nu?
    1a Daca da, next
    1b Daca nu, de ce i s-a facut pe plac
    2. Cine e responsabil de organizarea mersului coloanei
    2a Daca Blaga, atunci trebuie sa raspuna
    2b Daca nu Blaga, atunci cine?
    2c A facut Blaga ceva sa influenteze asta?
    3. Care sunt factorii care au cauzat accidentul.
    3a viteza necorespunsatoare: de ce se mergea cu viteza aceea, cine a dat ordinul, ce spun procedurile?
    3b gaura din asflat:
    – de ce nu era reparata > cine e responsabil?
    – era destul de bine iluminata zona?> cine e reponsabil pt iluminat daca nu
    – era gaura in asfalt> cine e responsabil?
    4. de ce nu a vazut politistul gaura in timp util?
    5. ce alte elemente mai sunt care au influentat accidentul
    6. avea motocicleta vreo problema? daca da cine e responsabil

    Eu cred ca Blaga e intr-adevar un meltean care a abuzat de sistem, dar sistemul ii da voie sa mearga cu coloana oficiala. Cei care au organizat coloana trebuiau sa ia masuri corespunzatoare. teoretic ar trebui sa aiba niste proceduri, daca ele sunt gresite atunci trebuie reparate. Daca au facut ce le-a spus Blaga si au incalcat procedurile, atunci trebuie sa plateasca. Cu regret spun ca eu cred ca nu Blaga e de vina, ci colegii politistului, chiar daca nu aveau intentii.
    Daca tot investigheaza DNA, atunci investigheaza si politistii vinovati?

      (Citează)

    • Blaga!?

        (Citează)

    • Ai incurcat Oprea cu Blaga, insa diferenta e aproape insesizabila intre cei doi.

        (Citează)

    • KMean: dar sistemul ii da voie sa mearga cu coloana oficiala.

      Nu-i dă, legea nu acordă coloane oficiale miniștrilor decât în caz de urgență, cu aprobări speciale.

      Oprea a avut 1607 coloane oficiale în 11 luni. 5 “urgențe” pe zi, în medie. Cât președintele și primul ministru la un loc, în aceeași perioadă.

        (Citează)

  6. De acord cu tot articolul, cu mentiunea ca, in plus, intr-o tara normala oamenii care sunt nemultumiti si scriu pe facebook si pe bloguri despre cat de nedrept e votul din Parlament, ar fi scris si parlamentarilor care ii reprezinta despre cum ar vrea sa voteze. Poate ar fi facut o diferenta. Dar mereu e mai usor sa credem ca vina e in alta parte, niciodata la noi.

      (Citează)

    • Inteleg ca tu ai scris, zi-ne si noua cui si cum ai trimis? Cu posta, cu fan, cu deschidere la livare?

        (Citează)

    • Aș fi putut sa ii scriu și eu senatorului meu. Eu stau în Colentina, senatorul meu e Oprea.

        (Citează)

    • Nu trebuie sa le zica oamenii cum sa voteze pentru ca e litera de lege in constitutie si trebuie respectata. Oamenii pot modifica constitutia daca nu le convine. PNL-ul care da aviz favorabil oricarei cereri venita de la DNA fara nici un fel de filtru se dezice de aceste sarcini constitutionale de a analiza dosarul si a vota cum le dicteaza lor constiinta. Am ascultat argumentatia unor senatori care au dat vor negativ si ea este cat se poate de logica. Ca Oprea sa fie vinovat de tentativa de omor trebuie probat faptul ca el a influentat direct mersul acelui antemergator, punandu-l pe politistul motociclist intr-un risc mai mare fata de cel normal (ex: sa mearga mai repede). Daca Oprea a folosit acel antemergator ilegal, insa nu a influentat cu nimic mersul lui normal, atunci vinovati sunt doar cei care au gaurit drumul si nu au pus nici un marcaj. In cazul in care Oprea este vinovat de tentativa de omor sigur sunt vinovati si niste superiori din politie. Pana acum singurul cercetat este Oprea, lucratorii care au cel putin 90% din vina, daca nu chiar 100% sunt inca neanchetati.

        (Citează)

    • ed: pe email. bine ca admiram democratiile din alte state dar nu intelegem ca una din marile diferente e ca acolo oamenii se implica. noi nu ne implicam, mergem doar jumatate sa votam si apoi ne miram pe facebook ca iese firea sau baimareanul ala votat direct din puscarie. sigur, altii sunt idioti ca ii voteaza, noi suntem destepti ca scriem pamflete cool

        (Citează)

    • paul: intr-o tara normala oamenii care sunt nemultumiti si scriu pe facebook si pe bloguri despre cat de nedrept e votul din Parlament, ar fi scris si parlamentarilor care ii reprezinta despre cum ar vrea sa voteze.

      Sunt de acord. Problema este și că sistemul de alegere a parlamentarilor nu este uninominal pur, așa că nu-i poți amenința că nu-i mai votezi data viitoare.

        (Citează)

  7. Polițiștii nu au voie sa facă grevă.

      (Citează)

  8. Marius M: Am ascultat argumentatia unor senatori care au dat vor negativ si ea este cat se poate de logica.

    hai sa iti zic eu fractura logica, argumentatia pe speta juridica nu e de competenta legislativului.

      (Citează)

    • Pai spune-le sa schimbe constitutia, poate ei inca nu stiu asta. Sau au voie sa voteze, dar sa nu spuna nimic, dreptul la opinie e blasfemie. Toata treaba asta cu Oprea e de-o penibilitate iesita din comun. Mor mii se oameni in accidente anual si multe se intampla din cauza gropilor si a lucrarilor proaste facute de “Dorei”. Nu-i nimic, vor muri in continuare pentru ca se pare ca nu ne intereseaza lucrul asta, noi vrem sa intre Oprea la puscarie indiferent de motiv. Sunt curios daca moare un vatman intr-un accident cu tramvaiul, sunt acuzati de omor din culpa toti cei care circulau fraudulos, fara bilet? Ar fi fix aceeasi situatie, Oprea circula fraudulos cu antermegator, am inteles asta, dar care e legatura ne poate spune DNA-ul? Pe senatori uite ca nu i-a convins.

        (Citează)

  9. Marius M: Sunt curios daca moare un vatman intr-un accident cu tramvaiul, sunt acuzati de omor din culpa toti cei care circulau fraudulos, fara bilet? Ar fi fix aceeasi situatie

    Da, bă. Ar fi fix aceeași situație.
    Te scoate călătorul fără bilet din casa, îți ordonă abuziv să te urci la manșa tramvaiului, sub riscul pierderii slujbei și mori din cauza ca i-ai dat în goarnă mult peste limita legală la ordinul călătorului fără bilet. E același lucru. Identic!

      (Citează)

    • Exact asta e intrebarea, ce a facut Oprea de a marit riscul accidentului? Din exemplul tau reiese ca l-a sunat pe politist special ca sa vina special pentru coloana lui, ceea ce nu cred ca e tocmai adevarat. Avea statie pe bancheta in limuzina si ii spunea ca sa mearga mai repede? Care sunt probele din acest dosar care indica lucrul acesta? Plus ca nici un alt superior nu a fost anchetat si mi-e greu ca sa cred ca Oprea vb direct cu politistul decedat.

        (Citează)

  10. Punea cineva intrebarea pe facebook: daca Oprea avea dreptul la coloana oficiala si baiatul asta murea aflandu-se in coloana oficiala la care Oprea avea dreptul, cine era anchetat pentru ucidere din culpa pentru moartea lui?
    Daca Oprea il trimitea dupa tigari, aluneca pe scari si isi frangea gatul, Oprea era anchetat pentru ucidere din culpa ca l-a trimis dupa tigari?
    Apoi, prin respingerea cererii DNAului, Parlamentul nu l-a scapat de ancheta, doar a amanat ancheta. In plus, Parlamentul a motivat ca a respins cererea pentru ca DNA nu are in atributiile sale omorurile, ca sunt din culpa, sau calificate. Am vazut ca citeaza cineva mai sus de “cauzele disjunse”. E vorba de cauze de coruptie, cel mai probabil. Ca DNAul poate sesiza alte parchete in cazuri de infractiuni care nu au legatura cu coruptia; in cazul lui Oprea, pentru uciderea din culpa, Parchetul General. Apropo, s-a intrebat cineva daca alte parchete s-au sesizat cu groapa aia, cine a facut-o, cine n-a semnalizat-o, cine n-a anuntat la Primarie cat va fiinta ea in carosabil etc.?
    Insa DNA, ca sa-si stimuleze fan clubul din ce in ce mai numeros si mai ignorant, baga o cauza din asta tragica si cu mare priza la public – omorul din culpa, ca baiatul era tanar, era competent si Oprea n-avea dreptul la el. Pai, daca Oprea nu avea dreptul si a solicitat si a folosit, de ce n-a cerut DNA incuviintarea urmaririi penale pentru abuz in serviciu, ca doar asta era (1) cea mai vizibila si (2) in obiectul DNA?
    Pentru simplul motiv ca abuz in serviciu nu suna la fel de dramatic precum “omor din culpa”. Imi vine greu, extrem de greu sa cred ca DNAul, cu resursele pe care le au la indemana, s-au dus in Parlament cu o motivare subreda si riscand sa fie respinsi. S-au dus acolo cu ce era mai catchy – daca reuseau, inca o tura de osanale DNAului, daca n-au reusit, nu e o problema legata de profesionalismul lor, ci sunt parlamentarii niste japite, pe care trebuie pusa presiune publica, asa cum se intampla deja. De-responsabilizare, pe romaneste.
    Am o parere execrabila despre politicieni si cunosc vreo doi parlamentari in carne si oase. Desi pe unul il stiu din tineretea cea mai cea, tot cred ca e un imbecil oportunist si o plosnita imputita. Dar nu e deloc ok ca DNAul sa se duca la Parlament cu o motivare insuficienta/ inadecvata si apoi sa ii gasim vinovati pe parlamentari ca nu au incuviintat solicitarea DNAului no matter what.
    In toata lumea se pierd procese pe partea de procedura, indifferent daca subiectul e mort de vinovat ce e! Daca procedural ai sfeclit-o, adio! Asa si DNAul, a ratat procedural si acum n-are decat sa se bucure la corul bocitoarelor.
    Nu stiu care e legea, probabil ca vor merge iarasi in Parlament sa solicite aprobarea urmaririi penale pentru abuz in serviciu la Oprea. Daca si atunci Parlamentul refuza, abia atunci avem motive sa ii acuzam ca sunt partasi cu Oprea si de data asta. Ca au tot fost, in tot trecutul lor, la de toate, la gramada.

      (Citează)

    • Mea culpa, pentru abuz in serviciu, urmarirea penala a fost aprobata de Parlament asta-iarna, mi-am amintit intre timp.

        (Citează)

  11. Liana: Punea cineva intrebarea pe facebook: daca Oprea avea dreptul la coloana oficiala si baiatul asta murea aflandu-se in coloana oficiala la care Oprea avea dreptul, cine era anchetat pentru ucidere din culpa pentru moartea lui?
    Daca Oprea il trimitea dupa tigari, aluneca pe scari si isi frangea gatul, Oprea era anchetat pentru ucidere din culpa ca l-a trimis dupa tigari?

    În primul caz, doar administratorul drumului, probabil.

    În cazul cu țigări, probabil că Oprea, că mersul după țigări nu-i în fișa postului.

    Văd că oamenii uită că legile sunt legi. Administratorul unei firme răspunde inclusiv penal pentru moartea oamenilor din subordinea sa. Da, dacă un om cade de pe stâlp în timp ce lucrează ceva acolo, administratorul intră la pușcărie dacă nu i-a asigurat cele necesare siguranței.

    Fur o idee de la nashu_mare cu accidentul de la Mihăilești: administratorul firmei respective este la închisoare (sau o fi ieșit până acum) pentru că nu a asigurat transportul și au murit oameni. N-a pus foc cu mâna lui, n-a declanșat explozia, dar tot omor a fost.

    Genul acesta de lucruri se întâmplă des în orice accident de muncă pe șantiere sau în alte situații unde mai mor muncitori, de exemplu acum la Petromidia este o altă anchetă similară pentru moartea a doi salariați în urma unei explozii.

    Proprietarul terenului unde un copil a fost ucis de câini a fost condamnat la închisoare cu executare. N-a ucis cu mâna lui, n-a dus câinii acolo, dar e ucidere din culpă pentru că n-a pus garduri la teren.

    Așa e legea. Nu discutăm aici cum e legea, ci doar blocarea justiției din simplul motiv că Oprea e parlamentar, nu om de rând. Asta ar trebui să vă deranjeze pe toți.

      (Citează)

    • Toata chestia asta este foarte ciudata.

      In primul rand ca eu nu vad motive clare ca Oprea sa fie condamnat pentru ucidere din culpa. Adica, inteleg ca administratorul este responsabil penal pentru moartea angajatului DACA nu a facut tot ce cere legea in materie de protectie a muncii.

      Asta da. Dar e cazul aici? Ma indoiesc, nu cred ca ministrul este responsabil pentru organizarea coloanei si pentru asigurarea protectiei muncii in acest caz. Sau daca e, atunci inseamna ca si seful lui este, respectiv Ciolos, ca un subordonat (ministru) nu poate fi responsabil pentru mai mult decat e responsabil superiorul lui (seful guvernului, care daca o luam asa este responsabil pentru absolut tot – asa zice CEO-ul de la intreprinderea la care lucrez eu, anume ca nu e ceva pentru care el sa nu fie responsabil)

      Deci mie mi se pare ca Oprea a facut in mod clar abuz in serviciu cu coloanele alea, dar nu inteleg cum poate fi vinovat de omor din culpa.

      In al doilea rand, desigur ca e de super rahat ce au facut parlamentarii, si partea absurda e ca l-au aparat din oficiu pe gunoiul de Oprea, pentru ceva ce eu cred ca justitia l-ar fi achitat oricum, ceea ce este cu atat mai mizerabil, pentru ca asta inseamna ca parlamentarii functioneaza dupa un singur principiu, anume acela ca oricare dintre ei e mai presus de lege.

      De-abia aici e marea tragedie a noastra, la aceasta clica de paduchi numita Parlament.

        (Citează)

    • Sunt o multime de intrebari si eu nu am absolut nici o problema ca Oprea sa fie cercetat, judecat, condamnat, dar am o problema cu faptul ca DNA nu a facut sesizare la Parchetul General in cazul in care a constatat uciderea din culpa. De ce nu? Poate pentru ca isi considera colegii mai delasatori, mai putin profesionisti, cu sanse mai mici de success, insa asta nu ii da lui, DNAului, atributii suplimentare:
      “a) infracțiuni de corupție: luarea și darea de mită, traficul de influență, primirea de foloase necuvenite;
      b) infracțiuni asimilate celor de corupție: stabilirea unei valori diminuate a bunurilor aparținând operatorilor economici la care statul sau o autoritate a administrației publice locale este acționar, comisă inclusiv în cadrul acțiunii de executare silită, reorganizare sau lichidare judiciară; acordarea de credite sau de subvenții cu încălcarea legii sau a normelor de creditare; utilizarea creditelor sau a subvențiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate; folosirea unei funcții de conducere într-un partid, sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, pentru a obține foloase necuvenite etc.;
      c) infracțiuni în legătură directă cu infracțiunile de corupție: tăinuirea bunurilor provenite din săvârșirea unei infracțiuni de corupție sau asimilate; spălarea banilor; abuzul în serviciu; bancruta frauduloasă; evaziunea fiscală; traficul de droguri; trafic de persoane ș.a.;” (http://www.pna.ro/about_us.xhtml).
      Nu scrie nicaieri in aceste paragrafe despre omoruri, poate doar acel “s.a” sa le asimileze, insa, atata vreme cat nu scrie negru pe alb, DNAul a oferit Parlamentului portita de a-l scapa pe Oprea. AICI e buba cu DNAul, ca, desi nu merge la sigur, trage, oricum, asteptandu-se ca presiunea publica sa fie mai tare decat propria munitie. Uite, ca parlamentarii au soriciul atat de gros, incat presiunea publica, asa cum s-a vazut in nenumarate cazuri, n-are nici un effect.
      Buba e si cu faptul ca merge pe chestii din astea cu priza la public. Iata ce spune Laura Codruta Kovesi, preluata de presa: “Este un vot politic care blocheaza justitia. In urma acestui vot, DNA nu mai poate sa stabileasca raspunderea penala a lui Gabriel Oprea pentru ucidere din culpa. Deci, o mama ramane sa astepte”.
      Declaratie facuta de procurorul-sef al DNA, declaratie care, din punctul meu de vedere, are acest iz emotional absolut jenant. DNA e un parchet de profesionisti, nu de oameni care se tanguie ca le-a blocat Parlamentul ancheta si ca mamele raman sa astepte.
      Eu inteleg frustrarea noastra, a tuturor, impotriva porcariilor pe care le traim de cand ne-am nascut incoace, dar parca nu-mi convine nici situatia in care nimeni nu caraie in fata DNAului, ca DNAul e fecioara si curata si are tot timpul dreptate, chiar daca poate nu si-a construit cazul cum ar fi trebuit.

        (Citează)

    • Citesti doar ce iti pasa din legea de functionare a DNA dar dupa aia zici ca “nu ai avea nimic impotriva ca aia sa cerceteze X si Y daca ar fi scris acolo”. Dar, da, este scris, ti s-a atras deja atentia in comentarii la articolul asta, asa ca lasa vrajeala!

        (Citează)

    • Pai e vorba de relatia de cauzalitate intre abuz in serviciu si omor din culpa…e foarte simplu, daca Oprea a abuzat in seara aceea de coloana oficiala si situatia nu o impunea, se face vinovat de abuz in serviciu si de ucidere din culpa…uciderea din culpa nerealizandu-se daca nu ar fi fost abuzul in serviciu.

        (Citează)

  12. Nu e un argument tocmai juridic, dar… pentru toți cei care nu percep diferența dintre omor + abuz în serviciu vs coloană oficială legală + omor. V-aș invita să vedeți ce se întâmplă dacă accidentați un pieton care traversează prin loc nepermis iar voi sunteți nițel cu alcoolemie… Fix aceeași diferență…

      (Citează)

  13. Pentru situatiile speciale in care un autovehicul trebuie sa se deplaseze cu o viteza mai mare decat cea prevazuta de lege (coloana oficiala, salvare, pompieri, politie, etc), exista niste normative clare.

    1. se anunta din timp toate datele (data, ora, ruta, viteza de deplasare, etc), acolo unde se poate
    2. acolo unde este unul, responsabilul de misiune face planul inainte pe harta traseului si solicita politiei asistenta potrivita
    2. soferul are o pregatire speciala si stie ce riscuri isi poate asuma si ce nu si in ce conditii poate incalca prevederile standard, pentru soferii obisnuiti (nu pot sa faca nici ei chiar ce vor)
    3. demnitarul (la coloana oficiala) sau bolnavul (la salvare) NU dicteaza viteza si conditiile de deplasare

    Nu ne putem lega (doar) de o groapa prost semnalizata. Semnalizata pentru ce viteza de deplasare? Ce vroiati, semnalizare de la 1000 m distanta ca deh, la 80km/h si cu casca aburita ti-ar trebui niste spatiu sa te prinzi, nu?

    Faptul ca la noi seful de misiune intreaba pe Oprea direct in masina: “ia zi boss, ii dam in goarna ca de obicei?” si Oprea ii zice “da-i Dorele, ii rupem pe fraieri” este alta poveste.
    Nu avem nicio treaba cu normativele si cu legea, totul e la “cum zici tu boss”.

    E Oprea raspunzator? Habar nu am. Bunul simt imi spune ca mai degraba seful de misiune, ca el nu a respectat protocolul si a preferat sa pupe inelul lui boss.
    Ca avea sau nu Oprea dreptul la coloana oficiala este subiectul unei alte discutii, nici n-as amesteca-o aici.

      (Citează)

    • vladutz: E Oprea raspunzator? Habar nu am. Bunul simt imi spune ca mai degraba seful de misiune, ca el nu a respectat protocolul si a preferat sa pupe inelul lui boss.
      Ca avea sau nu Oprea dreptul la coloana oficiala este subiectul unei alte discutii, nici n-as amesteca-o aici.

      Ba da, se iau la pachet. Oprea nu avea dreptul la coloană, dar a dat ordinul. Șeful de misiune ar fi trebuit să refuze, dar pe total Oprea e vinovat, că-i cel mai mare în grad din cei vinovați.

        (Citează)

  14. Am vazut intr-o zi un politist care a incercat sa opreasca o masina, iar soferu a incetinit, i-a aratat degetu mijlociu si a mers mai departe. De unde atata tupeu incat sa faca greva?

      (Citează)

  15. Ramo:
    Pai e vorba de relatia de cauzalitate intre abuz in serviciu si omor din culpa…e foarte simplu, daca Oprea a abuzat in seara aceea de coloana oficiala si situatia nu o impunea, se face vinovat de abuz in serviciu si de ucidere din culpa…uciderea din culpa nerealizandu-se daca nu ar fi fost abuzul in serviciu.

    Hai frate cum sa spui ca exista o relatie de cauzalitate in cazul asta intre abuzul in serviciu si accident?
    Da-o-ncolo de logica.

    Faptul ca ala nu ar fi murit daca celalat nu cerea abuziv coloana nu inseamna ca a murit din cauza asta.

    E ca si cum ai spune ca daca ma inec cu un os de pui si mor inseamna ca am murit pentru ca imi era foame (sau pofta de pui).

      (Citează)

    • Situatiile nu-s identice…faptul ca tu mananci pui si te ineci e vina ta, sau neatentia ta…nu este o fapta incriminata de legea penala…faptul ca respecti un ordin in cadrul unui minister de interne…in care teoretic esti 24 din 24 la dispozitia statului…fiind politist…ai primit ordint il respecti fara sa comentezi sau mai mult…sa-l incalci…deci legal se afla in timpul atributiilor de serviciu…raspunderea penala apartine angajatorului…in acest caz ministrul pe langa care era delegat…si care abuzeaza de un privilegiu de coloana oficiala…de aici legatura de cauzalitate intre abuz in serviciu si ucidere din culpa…

        (Citează)

    • mai gandeste-te: faptul ca mi-e foame sau pofta sunt independente de vointa mea, la fel ca si ordinul.

      e simplu: atat timp cat nu orice abuz in serviciu duce in mod cert la moartea cuiva, e absurd sa spui ca exista o relatie de cauzalitate.

        (Citează)

  16. nwradu: Nu-i dă, legea nu acordă coloane oficiale miniștrilor decât în caz de urgență, cu aprobări speciale.
    Oprea a avut 1607 coloane oficiale în 11 luni. 5 “urgențe” pe zi, în medie. Cât președintele și primul ministru la un loc, în aceeași perioadă.

    Legea ii permite sa mearga cu ea intr-o situatie deosebita, insa legea nu o defineste explicit. Asa se fac toate tampeniile.

    O fi gresit, dar asa functioneaza legea. Ba chiar mai rau, legea poate interzice ceva, insa in lipsa unei sanctiuni definite ea nu are niciun efect real. De exemplu daca o lege ar interzice sa porti culoarea galben in zilele de vineri, dar nu e definita sanctiune daca o faci atunci e ilegal sa porti gaben vinerea, dar nu patesti nimic.
    Dreptul in sistem romano-german e in functie de definitii de genul asta. Adica e interzis ceva agreat anterior. Sistemul anglo-saxon e ceva mai maleabil intrucat permite sanctionarea pentru ceva care nu era definit anterior, dar e apropiat de norme existente.

    Ar mai fi si faptul ca el poate sa ceara coloana oficiala, dar ea ar fi trebuit sa fie refuzata daca nu respecta conditiile legii. Cei nevinovati raman cei mici care executa si care nu au cum sa perceapa ilegalitatea actiunii.

      (Citează)

  17. Vă concentrați pe un aspect care nu contează: dacă e ucidere din culpă sau nu.

    Nu suntem procurori, așa că voi avea încredere în cei care sunt procurori că au formulat acuzația care trebuie.

    Dacă au sau nu dreptate trebuie să decidă un judecător, după ce ascultă procurorul și avocatul.

    Problema este că parlamentarii se opun ca Oprea să ajungă în fața judecătorului, așa cum s-ar întâmpla oricărui om obișnuit. Asta îl pune deasupra legii, deși ar trebui să fim egali în fața ei, imunitatea parlamentară nefiind gândită pentru astfel de situații.

    Parlamentarii n-au decis că-i vinovat sau nu, ci că nu poate fi nici măcar anchetat. Și apropo, după ce-i expiră mandatul procurorii trebuie să vină cu noi dovezi, nu pot relua chiar de acolo activitatea, asta din nu știu ce chichiță legală.

    Dacă studiați un pic legile chiar voi, lăsând la o parte “mie nu mi se pare”, ați observa că definiția uciderii din culpă e mai largă, vezi cazul administratorilor firmelor implicate în explozia de la Mihăilești sau cel a proprietarului copilului ucis de câini, toți în prezent la închisoare pentru ucidere din culpă. Dar nu contează așa mult asta, îi putem crede pe procurori și gata.

      (Citează)

  18. Nu-i iau de loc apărarea lui Oprea dar nu văd ce treabă are cu uciderea din culpă.

    Dacă ai trimis pe unul pe schelă fără echipament și cade și moare, e vina ta, a patronului. Dar mi se pare mult mai discutabil dacă se încearcă să se argumenteze că, să zicem, a murit în timpul unor ore suplimentare sau pt că nu completase nu știu ce fișă. Deci ori e albă, ori e neagră: a fost vina ta că nu i-ai asigurat echipament, sau nu.

    La fel cu politistul: avea motocicleta de serviciu, casca și echipamentul de serviciu, la fel ca în orice altă misiune. Dacă murea cu o oră mai devreme, în timpul unei coloane oficiale cu președintele, care are dreptul la coloană, sau dacă murea la sfîrșitul zilei de lucru, cînd se întorcea cu motocicleta la sediu, era într-un fel, iar în cazul coloanei lui Oprea, care de fapt nu are dreptul, e altfel ? mi se pare o chestie de nuanță aici.

    Dacă Oprea l-ar fi obligat (ipotetic) să meargă fără cască sau l-ar fi trimis explicit pe un drum interzis accesului datorită unor lucrări periculoase… era altceva.

      (Citează)

  19. nwradu: Ba da, o definește explicit.

    Eu am cautat si nu am gasit mai mult de “În situatii deosebite, care impun deplasarea în regim de urgenta, pot beneficia de însotirea cu echipaje ale politiei rutiere si ministrii din Guvernul României”.
    Cum e ea definita?

      (Citează)

  20. Nu cred ca parlamentarii trebuie sa decida cine si de ce se face vinovat, pentru asta este justitie. Am fost recent in Romania si am condus aproape 1200 km ce probleme am intalnit in trafic:
    – un singur echipaj de politie, si ei erau cu radar
    – era asfalt nou de cateva zile pe drum european fara nici un marcaj
    – pe drum european niste taieturi de 1m x 2-3m pentru reparatii fara nici un fel de semnalizare
    – cai ferate pe drum european pe care nu a mai trecut tren din 1900 toamna , nesemnalizate si lipit de calea ferata cate un semn de stop ruginit si orientat in toate directiile
    – carute trase de cai pline cu fan pe drumuri europene
    – vanzatori de fructe, ciuperci pe marginea drumului si masini care opreau direct pe drum sa isi faca cumparaturile ca la un drive-thru.
    -“schumaheri” cu masini la care au uitat sa faca reviziile in ultimii 10 ani dar care nu aveau nici o treaba cu depasiri pe linie dubla continua
    – curbe inclinate inspre inafara nu inauntru curbei cum ar fi normal
    -semne de circulatie fara rost , semn de 50 km/h dupa 200 de metri sfarsitul limitarii de viteza la 50km/h apoi dupa 5-10 metri alt semn cu limita de viteza 70km/h. Nu e mai logic sa ai semne direct cu cat ai voie sa circuli ?
    Politia are multe lipsuri:
    – de la echipamente, camere video pentru recunoasterea numarului la masina, tablete cu care sa verifice foarte rapid permisul si actele de indentitate.
    – la instruirea agentilor
    – minusuri legate de legislatie

      (Citează)

  21. Nu cred ca parlamentarii trebuie sa decida cine si de ce se face vinovat, pentru asta este justitie. Am fost recent in Romania si am condus aproape 1200 km ce probleme am intalnit in trafic:
    – un singur echipaj de politie, si ei erau cu radar
    – era asfalt nou de cateva zile pe drum european fara nici un marcaj
    – pe drum european niste taieturi de 1m x 2-3m pentru reparatii fara nici un fel de semnalizare
    – cai ferate pe drum european pe care nu a mai trecut tren din 1900 toamna , nesemnalizate si lipit de calea ferata cate un semn de stop ruginit si orientat in toate directiile
    – carute trase de cai pline cu fan pe drumuri europene
    – vanzatori de fructe, ciuperci pe marginea drumului si masini care opreau direct pe drum sa isi faca cumparaturile ca la un drive-thru.
    -“schumaheri” cu masini la care au uitat sa faca reviziile in ultimii 10 ani dar care nu aveau nici o treaba cu depasiri pe linie dubla continua
    – curbe inclinate inspre inafara nu inauntru curbei cum ar fi normal
    -semne de circulatie fara rost , semn de 50 km/h dupa 200 de metri sfarsitul limitarii de viteza la 50km/h apoi dupa 5-10 metri alt semn cu limita de viteza 70km/h. Nu e mai logic sa ai semne direct cu cat ai voie sa circuli ?
    Politia are multe lipsuri:
    – de la echipamente, camere video pentru recunoasterea numarului la masina, tablete cu care sa verifice foarte rapid permisul si actele de indentitate.
    – la instruirea agentilor
    – minusuri legate de legislatie

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus