un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Vânzările Apple Watch scad puternic

10 Jul 2015  ·

TEHNOLOGIE  ·

20 comentarii

Vânzările de Apple Watch au luat-o în jos rău de tot. Apple nu anunță cifre oficiale pentru ceas, dar concluzia s-a tras cu o metodă bună: o firmă de cercetare de piață are acces la chitanțele a vreo două milioane de oameni și trage de acolo concluzii referitor la ce cumpără ei (bănuiesc că e vorba de chitanțele din emailuri), o chestie foarte mișto.

În luna mai Apple a vândut în jur de 20.000 de ceasuri pe zi, iar acum a scăzut spre 4000 pe zi. În total tot iese o cifră mai mare decât toate vânzările de ceasuri Android de până acum, dar scăderea masivă la 1-2 luni după lansare nu este considerată un semn bun.

apple_watch_vanzari

Chestia asta n-are nici o însemnătate pentru Apple, care stă pe un munte de bani și vinde mai multe iPhone-uri ca oricând. Își pot permite pierderea cu dezvoltarea, marketingul și stocul ceasurilor, mai ales că până la urmă le vor vinde.

Este însă un semn că nici măcar ei, cu un ceas ce arată bine, este gândit bine și se bucură de un brand foarte popular, nu pot face minuni pe acest segment. Oamenilor le place ideea de dispozitiv inteligent la mână, dar practica ne omoară, iar utilitatea redusă a unui astfel de dispozitiv, bateria slabă și dependența de telefon îl fac momentan doar o chestie cu care să te dai mare.

Știți cum se spune că telefoanele inteligente au distrus piață de navigatoare GPS, camere foto compacte și alte câteva nișe? Tot ele distrug și smart watch-urile; pur și simplu orice ai vrea să faci pe ceas poți face pe telefonul la care este oricum legat respectivul ceas, telefon care este în buzunar și are un ecran mare și o tastatură mai bună.

Poate că marile companii ar trebui să oprească investițiile în ceasuri și să le repornească peste vreo 10 ani, cu noi baterii în ele și funcții mai diferite?

Trebuie notat, totuși, că se estimează în continuare vânzări de vreo 10 milioane de ceasuri Apple pentru întreg anul, mai ales că urmează perioada sărbătorilor. La fel de bine, însă, urmează și un nou iPhone, așa că rămâne de văzut ce vor alege clienții.
apple_watch_12

sursa: DailyTech.

    20 comentarii

  1. sau… pretul ridicat nu este justificat

    de aceeasi bani poti lua un ceas automat cu safir … care arata mult mai bine si sigur va functiona si peste alti multi ani cand modelul va fi “depasit”
    piata pentru ceasuri apple vintage sigur nu va exista :))

      (Citează)

    • Si gratis de l-ai avea cat timp crezi ca va trece pana te va plictisi rutina de a-l da jos in fiecare seara pentru al-l baga la incarcat, iar dimineata sa-l scoti de la incarcat? In caz ca ti-e util si butonezi pe el te trezesti ca ramai fara baterie in timpul zilei.

        (Citează)

  2. multi asteapta urmatoarea versiune a watch-ului, unde vor putea rula mai multe aplicatii native, deci devine mai util, cred.
    nu cred ca pretul e problema. iphone-ul are un pret mare din 07 si tot se vinde.

      (Citează)

  3. I *heart* my Pebble :)

    Bine, Pebble Time mi se pare ca nu se compara cu versiunea veche, dar totusi ramane valabil ca are ecran e-Ink (acum si color) si deci tine cam 6-7 zile bateria. Personal nu mi-as lua niciodata un ceas cu autonomie de 1 zi sau mai putin (Apple Watch parca a anuntat oficial ceva gen 18 h), pentru ca e pur si simplu o grija in plus. Dar Pebble-ul imi place mult, fie si doar pe post de ceas clasic (si cu fetze schimbatoare, ca sa nu ma plictisesc). Oricum, si partea de notificari e ok, in sensul ca mi s-a intamplat sa fiu de exemplu la meetings si sa pot vedea ce-am mai primit (telefonul nefiind cu mine, ci in camera de langa), plus daca e aglomeratie in autobuz/tramvai etc e mai simplu sa te uiti la mana decat sa scoti telefonul din geanta/rucsac.

    Ce vreau sa zic e ca si ceasurile smart au avantajele lor. Doar ca le trebuie si un pic de autonomie ca sa fie truly enjoyable :)

      (Citează)

  4. Nu conteaza functiile smartwatch-ului, produsul ramane o tampenie atata timp cat tot trebuie sa scoti telefonul din buzunar.

      (Citează)

    • Depinde. Eu de exemplu am notificari pt Breaking News (mai ales acum cu Grecia, ca eram curioasa ce se mai intampla), si cand vine una mi-o trimite pe ceas. Si ma uit la ea, o citesc, si aia e, de ce sa mai scot telefonul din buzunar?

      La fel si cu SMS-uri de exemplu, daca primesc unul la care nu e nevoie sa raspund imediat, pai il citesc pe ceas si nu mai am de ce sa scot telefonul. La fel si cu emailuri, daca vad c-am primit unul care nu ma intereseaza, dau “dismiss” la notificare si atat, din nou n-am de ce sa umblu la telefon.

      And so on an so forth.

      Ca idee, eu am avut primul Pebble acum ceva vreme, si am fost printre primii backeri la Pebble Time, deci mie chiar mi-a placut si-mi place sa am smartwatch. Si vorbim de un interval de timp de aproape doi ani, deci nu e vorba ca mi l-am luat recent si-l laud ca inca nu m-am plictisit de el :)

        (Citează)

    • Și eu fac la fel. Am un Gear Fit (și mi-aș lua un Vector Watch, dacă ține bateria cum zic ei că va ține, chiar și la jumătate) și e genial pentru chestii din astae, să vezi cine te sună fără să scoți telefonul, să schimbi melodia din ceas, să vezi notificările și chiar și textul emailurilor fără să scoți telefonul din buzunar șamd.

      Dar este o funcție nu tocmai crucială pentru un om și nu prea se justifică cei 500 de dolari ai unui Apple Watch, mai ales când pui în balanță că trebuie încărcat zilnic, sincronizat șamd.

      Eu am dat pe Gear Fit 299 lei și acum zace nefolosit.

        (Citează)

  5. Dependenta de telefon si autonomia “omoara” Apple Watch-ul. E de admirat ca incearca totusi. Poate la a doua sau a treia incercare o nimeresc. Intre timp, un review interesant despre el e aici:

    http://techcrunch.com/2015/07/08/apple-watch-review-after-2-months/

    :)

      (Citează)

  6. Kay:
    Depinde. Eu de exemplu am notificari pt Breaking News (mai ales acum cu Grecia, ca eram curioasa ce se mai intampla), si cand vine una mi-o trimite pe ceas. Si ma uit la ea, o citesc, si aia e, de ce sa mai scot telefonul din buzunar?

    La fel si cu SMS-uri de exemplu, daca primesc unul la care nu e nevoie sa raspund imediat, pai il citesc pe ceas si nu mai am de ce sa scot telefonul. La fel si cu emailuri, daca vad c-am primit unul care nu ma intereseaza, dau “dismiss” la notificare si atat, din nou n-am de ce sa umblu la telefon.

    And so on an so forth.

    Ca idee, eu am avut primul Pebble acum ceva vreme, si am fost printre primii backeri la Pebble Time, deci mie chiar mi-a placut si-mi place sa am smartwatch. Si vorbimde un interval de timp de aproape doi ani, deci nu e vorba ca mi l-am luat recent si-l laud ca inca nu m-am plictisit de el:)

    https://scontent-lhr3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xfa1/v/t1.0-9/10931090_10155469630775693_4438876756671357082_n.jpg?oh=181d837b1fa26fb40f296db07b683a7f&oe=565C8E69

      (Citează)

  7. Apple sheeple, back in the good ol’ days: http://i.imgur.com/MtXmLYC.png

    Cred ca ar fi timpul ca Apple sa investeasca mai putin in jucarelele astea pentru adolescenti si fanboys si sa-si concentreze resursele pe sanatate, energie regenerabila, industria auto, roboti, inteligenta artificiala. Sa ia exemplu de la Google.

      (Citează)

    • mircea (primul)

      10/07/2015 la 3:47 PM

      Adica sa investeasca banii facuti cu fanboys si adolescenti in niste zone din care n-ar fi scos bani? Minunat..

        (Citează)

    • Se aude că vor mașini electrice și observ o tendință generală la ei de a merge spre diverse industrii, precum cea medicală, unde dispozitivele inteligente la purtător probabil vor revoluționa multe lucruri.

      La câți bani au, pot să cumpere cam orice companie și să investească în orice domeniu chiar și fără să știm noi.

      Momentan văd că se duc din nou spre muzică, să vedem cum iese Apple Music. Pare să fie foarte dorit serviciul.

        (Citează)

  8. eu sper sa se dezvolte zona de fitness nu de bashinutze d-astea “smart”

      (Citează)

  9. mircea (primul):
    Adica sa investeasca banii facuti cu fanboys si adolescenti in niste zone din care n-ar fi scos bani? Minunat..

    Exact. Jucarelele astea nu o sa mai produca bani pentru mult timp. Dovada, Apple Watch.

      (Citează)

  10. Super util, in special acces rapid la Siri, email si SMS. Depinde cred pentru ce il foloseste fiecare.

      (Citează)

  11. La banii aia prefer oricand un Suunto sau un G Shock de top.

      (Citează)

    • Care-i faza cu G-Shock totuși? Mi se pare mare, bulky, bun dacă te urci pe munte sau mergi la concurs de mountain-bike. Nu preferi un ceas mai finuț?

        (Citează)

  12. Eu dorm cu ceasul meu Q&Q la mînă… fac şi duş cu el… să trebuiască să-l dau jos mereu şi să-l pun la încărcat, nu mersi… aşteptăm ceasuri “inteligente” cu autonomie mai mare.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus