un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Nicolae Teslea, marele inventator român găsit de Antena 3

13 Nov 2012  ·

GÂNDURI  ·

21 comentarii

Nicola_teslaAți auzit de inventatorul Nicola Tesla? Îl știți, este cel care a avut o contribuție importantă la crearea turnurilor de apărare cu curent electric din Command & Conquer: Red Alert, precum și alte lucruri inutile precum curentul electric, telefonia și comunicațiile radio, lucrând pentru Edison în America.

Ei bine, pentru Antena 3 el a fost român, Nicolae Teslea:

Astăzi vă vom spune povestea românului Nicolae Teslea. Născut la 10 iulie 1856, în localitatea Smiljan, în apropiere de Gospić, Croaţia ca fiu al preotului ortodox Milutin Teslea şi al Gicăi Măndici, o româncă ce nu şi-a lăsat niciodată fiul să îşi uite valorile româneşti.

Nicolae a vorbit limba română, fiind învăţat încă de mic copil de mama lui.

Ba mai mult, numele iniţial de familie era Drăghici, în timp a fost înlocuit prin porecla de Teslea, după meseria transmisă în familie, de dulgher ( teslari).


În realitate, Tesla s-a născut în Croația de astăzi. Și deși genealogia unui om născut în 1856 în acea parte a lumii este mai greu de urmărit, teoriile că ar fi fost de fapt istro-român sunt doar teorii ce se găsesc doar pe site-uri românești.

Tesla s-a considerat sârb, s-a numit sârb în toate scrisorile sale, a murit sârb: “I am equally proud of my Serbian origin and my Croatian fatherland“. Cei care i-au studiat viața pentru cărți și documentare n-au zis niciodată că ar fi român, ba chiar familia sa, grupul său etnic, era prezent în acea zonă a Europei de la jumătatea mileniului trecut. Hai să considerăm chiar și cazul absurd în care ar fi plecat din București spre Serbia acum sute de ani… până când ești român? Dacă te muți în altă țară și familia ta stă acolo sute de ani, eu zic că devii de-al lor, că doar și americanii de astăzi sunt americani, nu nemți, italieni, englezi sau danezi, și nici nemților nu le mai spune nimeni că de fapt sunt huni veniți din Asia.

De la “e o teorie nedovedită” până la “românul Nicolae Teslea pe care de fapt îl chema Drăghici” e o cale atât de lungă că mii de ani i-au trebuit luminii să ajungă, dar Antenei 3 doar câteva minute. După principiul acesta, noi de fapt suntem romani din Roma (eu de pe marginea lacului Como, că îmi place pe acolo), dar ne-a mutat Traian aici când a cucerit Dacia. Hai totuși să nu furăm geniile altor țări.

De numele său se leagă primul contact cu alte civilizaţii, savantul recepţionând din spaţiu un semnal radio repetat. A fost ridiculizat de contemporani pentru această descoperire.

Ai dracu’ americani, cum au făcut ei mișto de Nicolae Teslea, înainte Drăghici! Le-a arătat-o el mai târziu, când a coordonat experimentul Philadelphia.

Aș spune că Antena 3 trebuie să-și verifice mai bine sursele, pentru că forumurile de oameni convinși că extratereștri le vorbesc noaptea prin energii paranormale nu sunt considerate suficiente, dar na… e Antena 3, trenul acela a plecat de mult.

Nu ratați articolul de mâine din seria “Ei sunt România”: vei face accident vascular de la șoc atunci când vei vedea cum Shakespeare (numele inițial de familie Toader), Einstein (nume original Popercă) și Napoleon (nume original Goiciuc din satul Poarta Bună) au fost de fapt români.

    21 comentarii

  1. Vezi că Napoleon era, de fapt, român. Îl chema Nea P–ă Ion.

      (Citează)

  2. Pana cand nu ajunge Base ruda indepartata cu Hitler nu cred ca se opresc… :))

    Oricum… se poate si mai rau… Mai stii cum aflii ca Adam si Eva i-au facut pe Cain si Abel intr-o casuta mica, aflata exact unde e acum sediul antelelor? Cum aflii ca Antena 3 sta exact pe locul de inceput al civilizatiilor…

    Lasa-i frate, ei au Romania lor… noi traim in Romania reala..

      (Citează)

  3. daca apare la A3 , e clar facatura…

      (Citează)

  4. bombă de presă: neil armstrong a fost român, pe numele lui nilă a lu’ mânătare, văr primar cu iuri gagarin, născut ion gregorie.

      (Citează)

  5. Problema e că cineva a photoshopat poza aia și i-a scos clopul lu Nae (cum îi zicem noi, românii)

      (Citează)

  6. si Calorifer tot roman a fost !

      (Citează)

  7. In curand o sa aflam ca si Einstein a fost roman… clar undeva in trecutul lui a avut un stramos roman si bineinteles ca trebuie sa ne mandrim cu asta.

    Sunt ridicoli cei din trustul Intact, nu mult mai ridicoli decat restul dar stiu ei ce stiu. Romanilor le place sa se mandreasca cu povesti de genul asta. In lipsa unor realizari proprii oamenii prefera sa se simta bine cu faptul ca un croat care a schimbat lumea (si evident Red Alert) a avut, posibil, o mama romanca.

      (Citează)

  8. Mai bine v-ați mândri ca @nashu e român…

      (Citează)

  9. POvestea asta este mult mai veche, nu e inventata de antena 1 ;))

      (Citează)

  10. aurica geamantan

    14/11/2012 la 12:49 AM

    Nu comentez articolul de fata din perspectiva celor instruiti (s-a spus deja tot in cele 10 comentarii precedente). vreau doar, daca mi se permite, sa evoc un episod “Discovery: how it’s made” in care se propaga ideea – poate corecta – ca stiloul ”
    “toc rezervor”” NU a fost inventat de Petrache Poenaru. Si poate nu din rea vointa, marketing capitalist, etc. Poate din lipsa de cunostinte. Poate e dubios daca de fapt fratii Wright au fost primii care au zburat, sau poate de fapt a fost Traian Vuia. Faza care mie mi se pare interesanta e: de ce noi, romanii – cel putin unii dintre noi – ne dam “cu tesla-n puncte puncte” – fara sa stim, de fapt cum sta treaba?

      (Citează)

  11. Spui Antena 3 si tragi apa… Cam despre asta este vorba…

      (Citează)

  12. I think he’s an African origin because all humans (Homo sapiens) originated from Africa. :) As far to his Romanian/Illyrian potentially origin, these are all speculation and incomplete informations. So it remains officialy that he was Serb from Croatia. After all, it is much more important Tesla’s contribution to the science than his ethnic origin. Nationalism is a disease of mankind. :)

      (Citează)

  13. Scurtu Sorin Izvoraş

    03/04/2013 la 9:22 PM

    Bune poante, insa acopera prea mult adevar dureros.
    Exemple- Ilia Metchinikof- in traducere Ilie Spatarul sau Purtatorul de sabie Nepot al Spatarului Milescu- plecat in Rusia- premiul Nobel impreuna cu un austriac- medicina (poate si Tesla este un asemenea caz totusi)
    -Creatorul insulinei
    -Creatorul studiilor ce au dus la realizarea computerelor actuale
    -Creatorul Televiziunii tridimensionale – 1995 –
    -Justin Capra- cu zeci sau sute de inventii in automobilism
    -Henry Coanda- aviatie(avionul cu reactie) etc etc.
    Sa-i dam uitarii?! Oare de ce toti romanii, cum ajung in “occident”- de acum aproape facem si noi parte din el- devin extrem de apreciati(cei cu valoare certa) sau extrem de muncitori.
    Deoarece aici suntem o “adunatura” de valori reale ce insa nu se suporta una pe cealalta, iar lupta cu “capra vecinului” ne macina si fortele pe care ar trebui sa le punem in slujba propriei propasiri. Hai sa ne recunoastem noua propriile merite, fara a le elimina pe ale altora si poate la randul lor se vor comporta la fel. Sa incepem noi.
    Cu stima
    Scurtu Sorin Izvoras

      (Citează)

  14. Scurtu Sorin Izvoraş

    07/04/2013 la 8:52 AM

    Citat din Diana Iane
    “Este considerat de biografii americani ca fiind un emigrant de origine sârbă. În realitate el a fost istro-român, nascut in noaptea de 9 spre 10 iulie 1856 ca fiu al preotului ortodox Milutin Teslea si al Gicai Mandici. Familia tatalui era de graniceri antiotomani, in fostul imperiu austro-ungar. Numele initial de familie era Draghici, dar el a fost inlocuit in timp, prin porecla de Teslea, dupa meseria transmisa in familie, de dulgher (teslari).

    Henri Coanda il prezinta pe marele inventator Tesla ca roman banatean din Banatul sarbesc, dar realitatea era ca prietenul sau Nicolae era istro-roman din Croatia. Coandă afirma: « Daca acum, sa zicem, 150 de ani, s-ar fi spus, ar fi venit cineva sa ne spuna cum spunea Teslea Nicolae, Teslea, romanul din Banat: “Voi face lumina electrica, adica lumina, voi face asta miscand o bucata de fier in fata unui fir de arama”, lumea l-ar fi inchis ca nebun”. Provincia Lica era locuita compact de istro-romanii morlaci, inca din sec. XV-XVI. Gospici se afla la cativa kilometri de tarmurile Marii Adriatice, iar satul Similian la 12 km de Gospici, satul fiind patria lui Tesla.”

      (Citează)

  15. daca spune Coanda ceva, trebuie sa fie si adevarat? Oare cati mari oameni nu au spus prostii la viata lor?

      (Citează)

  16. Scurtu Sorin Izvoras

    11/01/2014 la 12:16 AM

    Nu intamplator articolul este de asa natura faurit incat sa atraga asemenea discutii.
    Prea multi negativisti se pripasesc prin toate colturile internetului. Ce-i mana in lupta pe acesti oameni, de ce nu incearca sa faca lumina cu adevarat in controversele purtate cu ceilalti, ci doar vorbesc fara acoperire despre ceea ce ei considera a fi “just”.
    Nu vreau sa aduc alte critici asupra acestora ci, sa dau un exemplu actual.
    Nu o luati ca pe o grandomanie ieftina, insa pot afirma faptul ca sunt creatorul TV3D Reale.(1995)
    Mai am si alte realizari in alte domenii, insa peste tot, absolut, m-am lovit de asemenea oameni, este adevarat, si cu alte interese in a escamota adevarul evident.
    Cautati, daca sunteti interesati de subiect, numele meu complet, si vedeti ce gasiti. (Scurtu Sorin Izvoras scris la cautare)
    Nu intamplator, am constatat o linie continua in familia mea, de oameni ce au avut porniri catre toate domeniile interesante (deci toate) ale vietii, de unde si realizarile lor.
    Cu netarmurit si real respect pentru toti
    Scurtu

      (Citează)

  17. da interesant articol.

      (Citează)

  18. Invatati romaneste, idiotilor ! Il chema TESLA , nu Teslea ! Teslea rimeaza ci ieslea in care v-ati nascut voi astia care nu-i stiti nici numele corect !!!

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus