un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cum sa primesti telefoane la review…

17 Jul 2010  ·

GÂNDURI  ·

16 comentarii

… şi cum să te îmbeţi pe banii altor firme şi alte asemenea. În ultima vreme primesc multe întrebări despre asta şi văd destule articole tendenţioase pe alte bloguri, aşa că de ce să nu turnăm şi mai mult gaz peste foc? Cum faci deci să treacă pe la tine cele mai noi telefoane şi să fii invitat la evenimente mişto?

1. Muncești. Nu primeşti nimic doar pentru că ai un blog pe net, altfel ar fi câteva zeci de mii de telefoane la teste. Poţi să scrii cel mai avansat review, dar dacă nu-l citesc decât cei 30 de vizitatori zilnici pe care îi ai, firmele nu profită cu nimic. E ca la televizor, unde publicitatea se vinde cel mai bine pe canalele cu audienţă mare. Trebuie să ai ceva trafic, să îţi fie cât de cât cunoscută prezența pe Internet, iar asta înseamnă multă muncă. Postul acesta nu e despre cum să atragi trafic mare, dar un lucru e cert, dacă nu iei în serios bloggingul, nu te vor lua nici alţii.

2. Experienţă. Eu am făcut Facultatea de Electronică, îmi place tehnologia de toate felurile, am lucrat alături de oameni care construiau de la zero tot felul de dispozitive de comunicaţie, citesc zilnic o grămadă de site-uri de profil. Nu, nu Gizmodo și Engadget, pe alea dau o dată pe săptămână acum. Poţi scrie despre telefoane şi dacă eşti contabil, dar nu vor fi mulţi înclinaţi să ţi le dea pe mână. La fel cum eu nu voi vedea niciodată în premieră o melodie a unui cântăreț, dar cei de la Monden.info probabil că da.

3. Ce scrii te reprezintă. Nici un brand mare nu va dori să-şi lege numele de al tău, dacă în majoritatea posturilor înjuri şi îţi bagi toate cele în chestiuni triviale precum coada de la autobuz sau şeful enervant. E ok dacă scrii despre ele, dar modul în care o faci te poate descalifica de la alte activităţi. Similar, dacă scrii “oricum iPhone e mai bun”, nu pari a fi potrivit pentru a testa şi alte produse. Nu merge nici doar să fii un repetor de știri găsite pe site-urile internaționale, pentru că lumea știe engleză și le citește direct acolo. În lipsă de altceva poți să le comentezi, să le particularizezi prin părerea ta. Observați că pe Internet cei mai apreciați sunt oamenii cărora nu le-a fost niciodată frică să-și spună opinia, bună sau rea.

4. Investiţie proprie. Am fost printre primii din ţară care şi-au cumpărat Touch HD, apoi Hero şi apoi Desire. 6000 de lei băgaţi în telefoane, dar articolele scrise despre ele au atras mulţi cititori şi multă atenţie. Nu zic să daţi mâine 8000 de lei pe un iPhone 4, dar scrieţi despre orice aveţi. O cască bluetooth, un aparat foto, televizorul din sufragerie sau cuptorul cu microunde din bucătărie. Nu contează că nu e ultimul răcnet, undeva pe Internet sunt nişte oameni care caută informaţii reale, umane, despre ele şi firme care supraveghează ce se spune despre produsele lor.

5. Oportunităţi. Cu “pică pară mălăiaţă” nu se rezolvă nimic. Ştie cineva cum am început eu? M-am înscris pe eMag.ro, pe vremea când dădeau produse la test celor care acceptau să scrie review-uri pe forumul eMag. Toţi vroiau să testeze laptopuri şi placi video pentru jocuri, eu cred că am fost singurul care s-a băgat la smartphone-uri (când smartphone însemna ceva jenant pe windows mobile 5 care cu greu mergea folosit fără stylus). Dar asta simţeam că ştiu cel mai bine, acolo puteam să am o părere relevantă. Şi am testat vreo 4 modele pentru ei, apoi mi-am cumpărat eu câteva. Abia apoi au apărut la orizont Gadgeteer, susţinut de Vodafone, şi firme de PR ce-şi promovează tot felul de alte produse. De la zero nu te ia nimeni, nu se fac surprize plăcute aici.

6. Saturaţie. Poţi să faci perfect tot ce scrie mai sus şi să nu te bage nimeni în seamă. La un moment dat se umple piaţa. E un număr limitat de locuri. Cei care au fost primii rămân acolo, cei care vin din urmă nu mai au unde să încapă. S-au vândut toate biletele, a plecat vaporul, s-a terminat marfa. Se întâmplă.

Ideea principală e prima: e mult de muncă. Promovarea prin social media este la începuturile ei, mai ales la noi în ţară, unde firmele nu înţeleg bine fenomenul şi au o teamă în a se expune astfel. Dacă o fac, o fac la scară mică şi doar la top, de unde pot obţine rapid rezultate pentru a le analiza. Iar asta înseamnă că voi trebuie să fiţi acolo, la top pe respectivul domeniu, şi să-i aşteptaţi. Nu ştiu despre alţii, dar eu am acest blog de mai mult de 4 ani şi consider că muncesc în fiecare zi câteva ore la el sau pentru el şi tot nu e cine ştie ce. Toţi vor să fie Zoso, să testeze maşini Ferrari şi televizoare Samsung, dar îmi aduc aminte că am văzut un clip de la o întâlnire cu bloggerii din Ploieşti, când toţi au râs şi am crezut că Zoso face mişto de ei când spune că munceşte 16 ore pe zi la blog. Eu cred că a răspuns pe bune.

Dacă scopul tău e doar să te îmbeți pe banii altora, ia-ți gândul. Cei care fac asta acum au în spate ani de muncă, zi de zi.

    16 comentarii

  1. Nu stiu altii dar mie personal imi place foarte mult stilul tau de a face review-uri la produse. Mi se pare ca esti peste ceilalti de pe gadgeteer de exemplu.

      (Citează)

  2. Care e rostul articolului daca exista punctul 6?

      (Citează)

  3. nr 6 spune ca la un moment dat se va umple piata. e posibil ca momentul ala sa nu fi venit asa ca baga tare

      (Citează)

  4. Blog – Am
    Student Electronica – Sunt
    Investitie proprie – Bifat.

    Mai trebuie lucrat pe ici pe colo . Mersi de sfaturi.

      (Citează)

  5. @silviu: “La un moment dat se umple piaţa” si nu “La un moment dat se va umple piaţa”.

      (Citează)

  6. “au crezut”, nu “am crezut”.

      (Citează)

  7. Mamă ce mişto ai punctat toate aspectele! Chiar dacă Daniel încă nu a înţeles. Odată înţelese toate cele scrise de tine şi aplicate şi în viaţa de zi cu zi cred că am fi ceva mai departe. Explicaţia galantă este valabilă mai ales celor ofticaţi că Zoso sau Nwradu au fost primii pe nişele lor şi de-asta nimeni nu mai are loc de ei. Nu de-asta, ci pentru că e normal ca la un moment dat locurile să se ocupe şi trenul să plece. Chiar şi fără tine. E natural să se întîmple ca oameni chiar la fel de buni să rămînă pe dinafară. Dar, dacă ai puţină minte, trenul următor poate fi al tău. Şi asta dacă nu cumva vrei să te plîngi toată viaţa că Zoso şi Nwradu sînt nişte bulangii că nu-ţi lasă şi ţie un colţ de pîine ca să mănîncă şi gura ta.
    Mi-a plăcut sincer acest articol. Ar trebui aşezat cumva în legile nescrise ale vieţii online!
    Să trăieşti o mie de ani!

      (Citează)

  8. Heh, până la urmă chestiile astea sunt ştiute de toţi, dar puţini vor veni cu munca şi dedicaţia necesară pentru a ajunge să facă ceva ce le place pe domeniul lor.

    Sănătate. Ăsta e un răspuns mai indirect la un post mai vechi de-al meu într-un fel sau altul, încă îmi susţin părerea de cei care fac reviewuri de produse de tehnologie în RO. Eşti printre puţinii care fac treaba cum trebuie.

      (Citează)

  9. La smartphoneuri te-ai bagat de cand copiai la TV de pe ele, ca sa poti sa scrii acum ca esti absolvent a fac. de electronica si telecomunicatii? sau ala care se facuse alb ca varul ca i s-a cerut smartphoneul nu erai tu?

      (Citează)

    • Nu, era Andrei C. ala :)) Geniala faza. Pe vremea aia nu-mi placeau PDA-urile, nu era software util pentru ele. Dar nu se intampla la TV, ci la materia cu traductoare si din astea, i-am uitat numele.

      Eu copiam de obicei cu foaie scrisa cu pix fara pasta, dupa cum am detaliat si pe aici de cateva ori. Nu mi se pare nici o rusine sa copiezi in facultate. Important e sa intelegi ce se intampla, de ce, cum, nu sa retii ca prostul scheme si formule si sute de pagini. De exemplu la TV si acum stiu sa explic toata schema bloc a decodorului alb-negru, PAL si NTSC, dar nu pricep de ce ar trebui sa stiu sa o desenez din cap.

        (Citează)

  10. legig ucsegig

    18/07/2010 la 1:52 PM

    Parca totusi la TV era. Dar intr-adevar nu erai tu.

      (Citează)

  11. BSAD.

      (Citează)

  12. Tine-o tot asa :)

      (Citează)

  13. Bine punctat ! Doar ca nu toti cei care respecta pasii de mai sus ajung sa se bucure de succes… probabil punctul 6 este de vina :)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus