un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

E ceva gresit la Oscaruri

8 Mar 2010  ·

GÂNDURI  ·

19 comentarii

The Hurt Locker, marele câştigător al 6 premii Oscar, incluzând cel mai bun film şi cea mai bună regie, are încasări totale de 21 de milioane USD în cele 8 luni de când a fost lansat. Avatar, lansat de mai puţin de 3 luni, are 2,559 miliarde USD încasări, de 120 de ori mai mult. Probabil că pe popcornul consumat la Avatar s-au dat mai mulţi bani decât a încasat Hurt Locker în toată istoria lui.

N-am văzut nici Avatar şi nici Hurt Locker. Dar nu mă poate convinge nimeni că cel mai bun film al anului este unul care abia la jumătate de an de la lansare a reuşit să ajungă “pe zero” şi apoi să obţină şi un mic profit. Nu mi se pare logic.

Sumele sunt de pe BoxOfficeMojo.com.

    19 comentarii

  1. Atentie, filmul Hurt locker este lansat in 2008 .. http://www.imdb.com/title/tt0887912/

    Ciu$$

      (Citează)

  2. încasările n-au nici o legătură cu calitatea filmului… degeaba se duc milioane de cocalari proști la avatar și zic că e cel mai bun film din istorie și filmul face niște încasări imense, că asta nu înseamnă că e un film bun… dacă vrei să fi riguros ar trebui făcut un studiu asupra iq-ului celor care au dat banii din încasări…

    oricum, eu le-am văzut pe amândouă… sunt filme bune (din categorii diferite) și zic că nici unul din ele nu se compară cu Inglourious Basterds care e cu cel puțin o clasă peste ele…

    dar oricum The Hurt Locker a câștigat oscarurile alea multe pentru că americanii sunt obsedați de războiul din Iraq și snobi cum sunt (și proști) se lasă impresionați de câteva scene cu soldații din Iraq… asta e…

      (Citează)

  3. Probabil pentru că Oscar-ul nu premiază bugete. Am auzit că premiază montaj, scenariu, rolul principal, secundar etc… Lasă că e mai bine aşa. Este dovada vie că nu orice manea poate ajunge în lumea bună, nu că The Hurt Locker ar fi aristocrat.

      (Citează)

  4. De cand numarul de spectatori arata si calitatea unui film? De fapt, de cand ceea ce place, e apreciat, e votat de majoritate e ceva neaparat bun?

      (Citează)

  5. Norocul lui Hurt Locker este ca este comparat cu Avatar (din punct de vedere al valorii de “manea”) si astfel iese mai bine. Altfel este si el o “manea” in toata regula.

      (Citează)

  6. “milioane de cocalari proști la avatar” deci d-aia a incasat Avatar-ul de 120 ori mai mult decat Hurt Locker: s-au dus milioane de cocalari.
    Pe când la Hurt Locker s-au dus doar oamenii inteligenti măi; se ştie că acestora le place mai mult genul. Bleeaaah

      (Citează)

  7. stii ce ai afirmat? ca intr-un fel, dupa regula ta, Sandra Brown (banuiesc ca asa se scrie!) e una din cele mai talentate scriitoare de literatura… ca doar a vandut miliarde de volume, iar unu’ ca Umberto Eco e mai slabut, ca doar a vandut mai putin! Oscarul in sine ajunge din ce in ce mai slab. Bine ca ne raman: Cannes, Berlin si Venetia!

      (Citează)

  8. ce legatura au incasarile cu calitatea filmului?
    iti aduci aminte cat a incasat Titanic? Avatar e un film mizerabil, efectele speciale sunt misto. E ca o masina mizerabila cu niste scaune foarte frumoase.

      (Citează)

  9. @logical vezi ca incasarile alea nu au fost doar in romania deci nu doar cocalari s-au dus la film. cam tot felul de persoane cu orice iq s-au dus la filmul ala :)

      (Citează)

  10. @Stefan: Nu exista o diferenta ca ordin de marime de 120 intre cate carti a vandut sandra brown si cate a vandut umberto eco. Iar sa spui ca Hurt Locker este un film extrem de cult si de aia se duc asa putini la el este o blasfemie.
    Sa fim seriosi, filmele de la Holywood se fac pentru a strange cati mai multi spectatori, iar diferenta dintre Avatar si Locker la capitolul asta este umilitoare pentru cel din urma.

      (Citează)

  11. Mai multa documentare si interes pentru subiect n-ar fi stricat. Daca tot ai dat sursa, puteai observa usor acolo ca filmul a fost lansat in doar 4 cinema-uri (primul weekend), iar numarul maxim in care a rulat a fost de doar 535. Avatar, peste 4000. In plus, a contat mult si data lansarii. Daca era lansat in decembrie, ar fi depasit 100 de mil incasari datorita zecilor de premii si mai ales nominalizarilor la Oscar (cum s-a intamplat cu alte zeci de filme).
    Dar na, daca ai fi membru al Academiei, tu i-ai da premiu si la Transformers 2 ca doar are 800+ de milioane luate.

      (Citează)

    • N-am zis ca incasarile aduc Oscar, dovada ca filme precum Lord of the Rings, Batman, Harry Potter, Star Wars, Indiana Jones, Spiderman, Shrek, Nemo, etc, aflate sus in topul all time incasari, n-au luat premii oscar. Dar in acelasi timp nu prea s-a intamplat ca un film de Oscar sa aiba incasari atat de mici precum Hurt Locker.

      Nu e vorba de arta, nu e vorba de calitate, nu e vorba de cocalari. La filmele bune se duce mai multa lume, e atat de simplu. Poate nu ajung sa stranga un miliard, dar macar o suta de milioane acolo, ceva. Nu e lumea asa de proasta precum credeti si nici nu e asa mare smecherie sa deosebesti un film bun de unul rau.

      @logical: nu chiar asa multi americani, altfel s-ar fi dus mai multi sa-l vada.
      @grecu: de obicei la filmele bune se duce lumea. La fel si cum tu te uiti la ele, la fel se uita si altii.
      @NeaFane: am mai aruncat un ochi pe el cand l-a dat ProTV, mi s-a parut destul de plictisitor si fara ceva special. Nu il judec pe atat, dar la o privire rapida nici nu m-a impresionat.
      @Vladinho, @baicoian: si parintii mei s-au dus la Avatar din cauza “hype”-ului, n-as zice ca sunt cocalari.
      @docica: nu, nu am zis asta, dar daca Sandra Brown a vandut un miliard, si Umberto Eco a vandut cateva sute de milioane, nu 2-3 bucati. Hai sa nu intindem comparatia si la carti sau altele, ca ajungem sa zicem ca o masina foarte scumpa nu e la fel de buna ca una foarte ieftina.
      @Mars: pentru ca n-a avut succes, altfel il preluau mai multe cinematografe. Crash a fost lansat prin mai, dupa cateva luni deja nu mai rula, si tot incasase o caruta de bani.

      Hai sa privim castigatorii din alti ani:
      2009 – Slumdog Millionaire – 377 milioane
      2008 – No Country for Old Men – 177 milioane
      2007 – The Departed – 289 milioane
      2006 – Crash – 98 milioane
      2005 – Million Dollar Baby – 216 milioane

      Observati incasarile, da? Puteti sa va uitati si la incasarile pana sa castige Oscarurile respective, sunt mari si ele. Anul acesta este complet atipic.

        (Citează)

  12. ca norocul s-au inventat categoriile :)

    cele doua filme, puse alaturi, necesita rescrierea definitiei pentru “bun”, cel putin la filme, in contextul societatii de consum de astazi. dar pentru ca si filmul este o arta, am rezerve in a decide calitatea dupa opinia majoritatii.

      (Citează)

  13. păi și eu am fost la Avatar :D… și nu pot să zic că mi-a displăcut, doar că e un film banal…

    cele mai bune filme din 2009 sunt Inglourious Basterds, Le Concert si Amintiri din Epoca de Aur… fata de astea 3, restul nici nu conteaza… parerea mea…

      (Citează)

  14. @grecu: de cand filmele sunt facute pentru spectatori.

      (Citează)

  15. Radu, Lord of the Rings s-a UMPLUT de Oscaruri, incl Cel mai bun Film.. la fel si multe altele enumerate de tine, la categoriile unde au excelat. Evident, nu lua nimeni in calcul Raiders of the Lost Ark la Best Picture.. De asta sunt numeroase categorii, unde premiile, zic eu ca Academia le cam nimereste. Si anul asta sincer, Avatar a avut noroc cu marirea numarului de nominalizari la Best Picture de la 5 la 10, altfel n-avea ce cauta. District 9 are un impact emotional mult mai bun, si pana si el nu aparea pe lista fara extinderea categoriei. Si referitor la incasari, cred ca Hurt Locker abia acum incepe sa produca, din dvd’s and stuff..

      (Citează)

  16. Poate n-a castigat oscarul pentru ca este 90% “Desen Animat” ? Nu cunosc trecutul Oscarurilor dar a mai castigat pana acum un desen animat cel mai bun film la Oscar?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus