un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Arborele genealogic prin Geni

28 Dec 2007  ·

Uncategorized  ·

2 comentarii

Am o familie destul de mare şi răspândită prin toată ţara. În afară de cei din Bucureşti, nu prea îmi cunosc rudele şi nici nu mi-am dat silinţa să corectez acest lucru (părerea mea e că oamenii cu care trăieşti zi de zi sunt cei care te pot ajuta în viaţă şi sunt cei pe care te poţi bizui dacă ai nevoie de ceva, nu rudele pe care le saluţi o dată pe an de Crăciun; această mentalitate a mea nu este împărtăşită de părinţii mei şi deci uneori ne mai certăm pe faptul că nu mă interesează ce fac diverse rude). Totuşi, cu diverse ocazii îmi mai povestea bunica mea ce-a făcut în tinereţe şi ce viaţă a avut. S-a născut în Bucovina într-o familie bogată, dar când a început Al Doilea Război Mondial românii de acolo au fost nevoiţi să fugă de ocupaţia ruşilor şi ea a ajuns în Oltenia undeva. Un drum plin de peripeţii, de trenuri bombardate, de prizonierat în lagăr rusesc, de fugit singură prin România, de regăsit cu familia ei, de alte regăsiri după mulţi ani, de întâlnit viitorul ei soţ şi al meu bunic, etc. O întreagă telenovelă, şi doar dintr-un sfert al familiei. Dar mi-a dat ideea că am nevoie de o metodă de a ţine evidenţa tuturor rudelor pe care le am, a gradului de rudenie şi al oraşului în care trăiesc aceştia, pt că momentan doar bunică-mea îi ştie clar pe fiecare.

Acum vreun an am luat de pe download.com cam toate programele de genealogie disponibile şi le-am încercat. Toate erau cam handicapate. Eu vreau doar să văd un arbore simplu, cu linie orizontală între cei căsătoriţi, cu verticală pentru copii, şi eventual să poţi introduce câteva date personale despre fiecare. Pare simplu, dar n-am găsit nici un soft util pt acest lucru. Noroc cu Web2.0

Azi am intrat pe Go2Web20.net şi am filtrat după family. Din site-urile pe care le-am găsit acolo, am încercat Geni, ItsOurTree şi Kindo. Toate se bazează pe aceeaşi interfaţă în Flash şi fac exact ce îmi doream, dar Geni o face cel mai bine. E cel mai rapid şi cel mai uşor de customizat. În plus, la femei îţi cere direct şi numele de căsătorie, şi dacă îl ştii îl pune automat şi la părinţii lor. Pt că astfel de site-uri sunt tot de socializare, ideea este ca site-ul să-ţi contacteze automat rudele când le introduci adresa de email în copacul tău, iar rudele să se înscrie şi să completeze şi mai departe totul. La americani ştiu că e o metodă grozavă de a uni lumea şi ţara şi de a descoperi rude noi. La noi, e cam inutil pt ca 95% din rudele mele nu au email. Din acest punct de vedere, Geni e singurul căruia îi poţi spune să nu te mai bată la cap cu emailurile altora. De fapt, am zis bine la început, Geni este cel mai customizabil. În plus, faptul că totul se stochează pe net mă face să mă bucur că n-am găsit un soft bun acum un an, ca să nu mai trebuiască să fac backup şi la acea bază de date în caz de reinstall sau upgrade.

Pe scurt, dacă v-a trecut prin cap această dorinţă de a cataloga familia, folosiţi cu încredere Geni. Ar trebui cineva să facă un astfel de site şi în România, pt ca în orice ţară ar avea succes.

    2 comentarii

  1. Eu am facut chestia asta mai demult, prin liceu. Faza e ca nu mi-am batut capul sa caut un program care sa o faca automat, ci l-am realizat eu manual, in Excel. Il mai am si acum, si uitandu-ma la el imi dau seama ca a iesit chiar destul de bine:)
    Cat de partea cu adresele de mail, cam la fel sta si la mine treaba…:)

      (Citează)

  2. Si pe mine m-a trasnit odata sa fac arborele genealogic tot pentru ca nu ma chinuiam sa retin detalii despre anumite rude, la inceput ma apucasem pe My Heritage, dupa care am descoperit si Geni.com plus inca unul pe care nu mi-l amintesc.
    Geni.com a fost cel mai complet dintre care le-am incercat, simplu de utilizat, usability impecabil.

    P.S. Poate nu o sa va vina sa credeti insa pe My Heritage am gasit o ruda indepartata, cu care am si luat legatura :). Ceva de genul urmasii>surorii>bunicii/strabunicii (nu mai stiu). Sistemul e foarte simplu: ruda si-a facut arborele genealogic, si eu la fel, iar site-ul a detectat numele si familiile asemanatoare. Am ramas masca cand am vazut ca apar similaritati intre arborele meu si al altcuiva.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus