+ Susține blogul cu un click la: eMAG - Fashion Days - Finestore - Dyson - PC Garage +
17 Jul 2025 ·
Algoritmul Google a penalizat la început de iulie o mulțime de site-uri din România. Iată câteva din SATI, alese cam la întâmplare de mine.
Printre cele care și-au luat-o rău este Go4it:
Dar iată și Libertatea, 4tuning, TechRider, Newsweek și Promotor:
Trendul se vede ușor. În același timp, mai multe site-uri de “economie” par să fi fost avantajate de schimbări:
Vorbeam ieri cu posesorul unui site pe care traficul a scăzut substanțial cam în aceeași perioadă. El dădea vina pe rezumatele făcute cu AI de Google, care nu mai fac oamenii să dea click spre site-ul sau.
Google îi spune că site-ul său a apărut de multe ori în search, dar rata de click a scăzut substanțial, iar afișările tot substanțial. Asta se cunoaște, până la urmă, în încasări foarte mici din reclame, iar un creator de conținut și echipa sau nu au alte surse de venit, de obicei.
Pentru modificările de algoritm, singura soluție este, de obicei, să-i dai înainte și să speri că roata se întoarce. Faci în continuare conținut și speri ca traficul să revină treptat. Conținutul bun, de obicei, iese la suprafață.
Pentru treaba cu AI-ul, nu prea sunt soluții. Faci conținut bun și des? Bravo ție, Google afișează rezumate AI și mai bune, făcute pe spatele tău. Pentru asta nu știu ce soluție ar fi. Stăteam de vorbă cu el și singurul lucru pe care l-am putut spune a fost “îmi pare rău” și “să sperăm că va fi mai bine”, de parcă ar fi murit cineva.
Și pe blog am văzut o scădere a traficului din Google. Erau câteva zeci de vizite din Google News care au dispărut aproape complet. Pare că a scăzut și traficul din Google Discover. Am văzut și o scădere a traficului din Search organic, dar mult mai redusă decât în graficele de mai sus. Nu rupeam eu în două oricum pe search.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
15 comentarii
17/07/2025 la 6:57 AM
Da click aici
Nu o sa-ti vina sa crezi
Vezi ce a mai facut ruda de gradul 4 a amantei jucatorului de fotbal
Guvernul o sa interzica. Vezi aici daca esti printre cei afectati
Citeste ce vor sa daca (n.r. proiect de lege)
MURITI!
Dan(Citează)
17/07/2025 la 7:20 AM
De ce sa moară?
Mai bine … LA MUNCĂ!
Laur(Citează)
17/07/2025 la 8:39 AM
“Pentru asta nu știu ce soluție ar fi.”
sa faci continut bun pentru care oamenii sa plateasca direct?
john2381(Citează)
17/07/2025 la 11:58 AM
imagine paying for nwradu =)))
GabrielG(Citează)
17/07/2025 la 8:53 AM
Interzici chatboturilor sa iti scaneze continutul si pui paywall
mArius(Citează)
17/07/2025 la 8:58 AM
Am intrat la prima știre pe Newsweek doar ca să observ 2 chestii legate de numărul de zile libere prin Europa:
1. Ni se spune că Slovacia are cele mai multe: 15 buc. Mai jos, scrie că România are 17 buc în 2025.
2. Scrue că România are 17 buc zile libere oferite de stat, însă din enumerarea ulterioară rezultă doar 12 buc. Probabil fiindcă au omis 1 și 2 ianuarie, altfel eterna confuzie între sărbătorile legale (pentru absolut toți angajații) și zilele nelucrătoare care se recuperează ulterior prin prelungirea programului de lucru (doar la unii de la stat).
Mai jos linkuri către digi24.
Vali(Citează)
17/07/2025 la 9:28 AM
Teoretic sunt 17 zile libere, dar practic sunt mult mai putine.
Prima zi de Paste si de Rusalii sunt intotdeauna duminica, zi care oricum este libera. Deci ramanem doar cu 15 zile.
Mai departe, din cele 15 zile, in jur de 3 zile pica sambata/duminica. Asadar in medie avem 12 zile libere pe an.
Andrei G(Citează)
17/07/2025 la 10:32 AM
Sunt sigur că sunt unele site-uri se bazează mult pe vizitele venite de pe Google. Am văzut și eu rezumatul făcut de AI pe Google, dar de cele mai multe ori intru pe site-ul respectiv pentru că rezumatul nu e mereu bun.
Nu am idee dacă se poate opri indexarea de către Google, pentru că asta va duce cu siguranță la ieșirea din căutările Google. Ar trebui totuși să existe o modalitate de a opri rezumatele astea. Sunt destui care iau informația din rezumatul Google de bună și nu verifică informația.
Mihai(Citează)
17/07/2025 la 11:27 AM
Eu ma uit la sursa rezumatului și vad dacă e site ok sau dubios. Sau uneori chiar intru pe sursa sa aflu mai multe. Majoritatea rezumatelor sunt însă surprinzător de bune.
Of course, crap in, crap out. De ex am cautat ceva specific despre ultimele taxe impuse de la 1 august. Și articolele sunt atât de proaste încât evident și rezumatul a fost prost. A trebuit sa caut direct în documentul scris cu limba de lemn publicat pe .gov.
Matilda(Citează)
17/07/2025 la 10:35 AM
desi Radu e un blogger popular, nu sunt sigur ca un paywall ar fi solutia.
de ce? am vazut la marile ziare de afara – de multe ori articolele lor sunt referite de alte publicatii (gen Digi24), dar nu le poti accesa. ce faci cand vezi un paywall, te abonezi sau zici in gand o injuratura si inchizi pagina?! aham.
de ce? pentru ca e atat de multa informatie gratuita incat pur si simplu nu merita nici macar efortul, darmite costul, de a te abona! plus ca un paranoic ca mine, care a setat eliminarea cookie-urilor la fiecare inchidere a Firefox, va trebui sa se si autentifice every fkin day pe site-urile unde ar avea abonament… neah, 2much effort 4nothing.
veti zice dar nu au dat faliment publicatiile care cer bani. probabil, nu inca, dar pariez ca le-a scazut traficul considerabil! as merge pana acolo incat sa cred ca ar fi castigat aproximativ la fel din reclame daca ramaneau must carry… de cand Radio Romantic a devenit “premium” sunt convins ca se inghesuie lumea sa plateasca!
povestea cu robots.txt poate sa mearga sau nu, un CAPTCHA mai complex ar ajuta.
WhiteLion(Citează)
17/07/2025 la 12:43 PM
De obicei paywall e la publicatiile de opinie, nu de informatie. Platesti ca sa afli ce a zis Gogu Martalogu despre subiectul X.
Copiezi linkul si il cauti pe archive.org. Daca nu este salvat ii ceri sa il salveze. Exista sansa sa il poti accesa gratuit acolo.
alunelu(Citează)
17/07/2025 la 10:40 AM
Site-urile care ofera continut informativ sunt cele mai expuse la rezumatele generate de AI. Daca Google sau ChatGPT ofera deja esenta articolului in cateva fraze, utilizatorul nu mai are niciun motiv sa dea click. In schimb, magazinele online nu vor fi afectate prea tare, indiferent de unde vine traficul, omul tot trebuie sa intre pe site ca sa cumpere. La fel si in cazul influencerilor sau bloggerilor cu comunitati stabile, cititorii lor intra direct tastand numele site-ului, nu din Google. Deci tu, Radu, nu cred ca ai pierdut prea mult trafic ;) Problema reala este pentru cei care se bazau pe search ca principala sursa de trafic si monetizare, acolo durerea se simte cel mai tare.
butcher(Citează)
17/07/2025 la 12:32 PM
Ca blogger cunoscut iti pastrezi in continuare traficul si fara Google. Dar cum faci sa aduci cititori noi? De unde ii atragi, daca lumea nu mai da click pe site-ul tau?
Andrei G(Citează)
17/07/2025 la 2:02 PM
Prin google ads, promovare pe social media, sunt cateva metode… Si ce picura din ChatGPT/Gemini/etc pentru ca AI-urile mai precizeaza sursa, dar clar e o scadere masiva din search.
butcher(Citează)
18/07/2025 la 2:49 AM
Adica pe scurt, atragerea de cititori noi devine mai dificila si mai costisitoare.
Andrei G(Citează)