+ Susține blogul cu un click la: eMAG - Fashion Days - Finestore - Dyson - PC Garage +
« Cred că un seller din China vinde SSD-uri Samsung fake pe eMAG
Programul Rabla poate se reia în curând, dar pe fonduri mult mai mici »
Știri din România:
Cele mai importante știri:
Altele:
« Cred că un seller din China vinde SSD-uri Samsung fake pe eMAG
Programul Rabla poate se reia în curând, dar pe fonduri mult mai mici »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
5 comentarii
16/07/2025 la 10:04 AM
Aeroportul din sud ar trebui evaluat citind cu atenție fraza:
“Vom trece la studiul de fezabilitate, la următoarea etapă, când vom identifica o sursă de finanțare pentru acest proiect, un parteneriat pe care dorim să-l dezvoltăm cu un operator internațional de tradiție și cu extrem de multă expertiză.”
Adică ei nu au bani (fonduri europene pt aeroporturi nu mai există, deci doar din bugetul local și/sau credite comerciale), ci doar un teren undeva, mai vedem după studiul de fezabilitate.
O glumă, ca faimosul aeroport dorit de județele BR și GL, fără amplasament stabilit după 5 ani de studii și analize.
Vali(Citează)
16/07/2025 la 10:16 AM
Este povestea standard din Romania. Nu trebuie sa gasesti neaparat fonduri pentru constructia aeroportului, este suficient sa gasesti fonduri pentru studiul de fezabilitate pe care il faci cu firma unui prieten.
Si studiul nici nu trebuie facut pe bune, pentru ca oricum expira pana cand se vor gasi bani de constructie.
Andrei G(Citează)
16/07/2025 la 11:27 AM
Studiul de fezabilitate nu expiră fiindcă rolul lui este de a fundamenta o hotărâre de guvern cu indicatori tehnico-economici, ci unele din avizele emise, parte din el, își pierd valabilitatea după o vreme, existând posibilitatea, ulterior alocării bugetare aferente, să fie reînnoite sau reobținute în cadrul acțiunii de revizuire a documentației.
Vali(Citează)
16/07/2025 la 1:31 PM
Rolul studiului de fezabilitate e de a stabili dacă proiectul e… fezabil și care este costul realizării. Prima necesitate a actualizării SF este dată de prețurile care cresc, deci costul per anamblu al lucrării crește. SF se poate actualiza și datorită schimbărilor ce se doresc în cazul unui proiect și care au un impact semnificativ.
dam167(Citează)
16/07/2025 la 3:14 PM
@Vali, studiul trebuie actualizat de fiecare data cand apar modificari relevante.
Cateva exemple de modificari care pot duce la necesitatea refacerii studiului de fezabilitate pot fi:
– alegerea unei noi solutii tehnice sau reducerea/extinderea proiectului;
– cresterea sau scaderea costurilor fata de cele estimate initial;
– schimbarea surselor de finantare;
– modificari ce apar la infrastructura sau PUZ-urile zonale.
Pe scurt, se poate decide oricand ca este de fapt nevoie de un aeroport mai mic. Sau nu se mai poate construi exact pe amplasamentul initial pentru ca intre timp s-au contruit locuinte in zona.
Exista si necesitatea de a reface studiul de fezabilitatea deoarece solutia constructiva initiala a devenit prea costisitoare intre timp.
Andrei G(Citează)