un blog de Radu Dumitru

+ Susține blogul cu un click la: eMAG - Fashion Days - Finestore - Dyson - PC Garage +

Review Garmin Venu X1: un smartwatch pătrat practic și bun la toate

4 Jul 2025  ·

TEHNOLOGIE  ·

8 comentarii

Venu X1 este cel mai nou ceas Garmin și este singurul de formă pătrată pe care-l vinde compania în acest moment. Probabil este o dovadă despre cum Apple a schimbat forma ceasurilor inteligente, popularizând-o pe cea pătrată, dar imediat ce am pus Venu X1 la mână mi s-a părut că este mult mai ușor de folosit un smartwatch de această formă. Ecranul de 2 inci are rezoluție înaltă, încap mult mai multe informații în el datorită formei sale, iar în plus Venu X1 este foarte ușor și subțire pe mână, având totuși o autonomie de o săptămână.

Preț: 3.969 lei la Garmin, disponibil pe negru sau verde închis.

Am văzut câteva review-uri care-l compară cu Apple Watch Ultra, dar eu cred că ar trebui să oprim comparația la faptul că au aceeași formă. Cele două ceasuri sunt destul de diferite în restul aspectelor, inclusiv prin faptul că Watch Ultra este un computer la încheietura mâinii, cu aplicații dedicate pentru tot felul de servicii populare și chiar și automobile, iar Venu X1 este un ceas tipic Garmin, cu senzori de calitate și un echilibru bun între funcții health și smart, dar construit în cele din urmă pe rețeta uzuală Garmin.

Mi-a plăcut mult cum arată. Ceasul are 51 mm pe diagonală, dar este subțire de doar 7,9 mm și cântărește doar 34 de grame. Pare un fulg atunci când îl pui la încheietură (Fenix 8-ul de 51 mm diametru este de trei ori mai greu!), iar faptul că este subțire îl face mult mai ușor de ascuns sub manșeta unei cămăși și mai ales de ferit de lovituri accidentale. Aproape că se mulează pe piele și devine un accesoriu aproape natural.

Cureaua din pachet este una de nylon cu prindere cu arici (sau velcro, dacă preferați așa). Asta o face perfect reglabilă la mână, dar prin aspectul ei nu-i dă deloc un aer premium ceasului, nici striația de pe lateralul ceasului. Pot reproșa din nou ceea ce am mai zis anterior despre Garmin: inclusiv pachetul în care vine ceasul este un carton mic, simplu și ieftin, iar Garmin ar trebui să investească mai mult în packaging pentru a transmite clientului din prima ideea că a cumpărat un ceas premium. Eu știu că ceasurile sunt premium prin funcțiile lor, precizia de detecție și autonomia mare, dar nu par așa la primul contact, când scoți produsul din cutie.

Venu X1 este un mix de materiale. Partea din spate a ceasului, “placa” pe care pare așezat, este din titan, dar nu se precizează tipul său. Alți producători se laudă cu titan “grade 5”, adică un aliaj mai rezistent. Restul carcasei este din polimer ranforsat cu fibre, adică un plastic foarte rezistent, iar sticla de pe ecran este un cristal de safir. Altfel spus, o combinație bună, dar n-ar fi stricat o carcasă integrală din titan. Venu X1 este de asemenea rezistent la apă și poate fi folosit la înot, dar nu la scufundări.

Per total, însă, am apreciat mult mai mult caracterul practic al ceasului. Este ușor și subțire față de altele din piață și l-am purtat cu plăcere în aceste zile fără a mă deranja niciodată.

Ecranul este excelent. AMOLED de 2 inci, cu opțiunea always-on, foarte luminos, foarte viu colorat și cu rezoluție înaltă. Graficele diverselor aplicații Garmin arată bine de tot pe acest ecran, meniurile și widgeturile sunt mult mai ușor de văzut și navigat, iar asta face ceasul exact cum spuneam mai sus, mai practic decât alte modele.

Garmin a pus și pe Venu X1 o lanternă în partea de sus și este foarte utilă. Ca și pe alte ceasuri, îi poți regla intensitatea pe alb sau o poți face de culoare roșie, ceea ce mie mi se pare foarte util când cauți ceva noaptea prin casă sau inspectezi copilul sau ești într-o drumeție la cort șamd.

Sunt doar două butoane pe acest ceas și deci te bazezi mai mult pe ecranul tactil, dar poți schimba rolul butoanelor. Apăsare lungă pe cel de jos pornește lanterna, de exemplu. Eu am pus și ca o apăsare simultană pe ambele să activeze modul Do Not Disturb, că uneori vin prea multe notificări pe chat-urile din care fac parte, și deci l-am transformat și mai mult într-un ceas practic pentru mine.

În ce privește cei trei piloni ai unui ceas smart, Garmin Venu X1 este construit pe rețeta clasică a acestei companii. Partea de smart este asigurată prin notificări care vin prompt, ai informații despre meteo și agenda ta, ai cronometre, Voice Notes, Stocks, compatibilitate Garmin Pay și ce te mai poți aștepta de la un smart watch.

Mai ai și hărți, inclusiv a Bucureștiului. Prin ele poți vedea liste de POI și, să zicem, dacă alegi o cafenea de acolo ai apoi opțiunea de a merge sau alerga până la ea, cu tot cu navigație pe ecran. Mai poți și să pui tu un loc undeva pe hartă pentru a beneficia de navigație până acolo. Sistemul este un pic greu de folosit, intri prin multe meniuri de POI și navigație pentru asta, iar exemplul cu cafenelele l-am dat tocmai pentru a vă spune că sunt apoi afișate cu zecile în ordinea distanței față de tine, deci dai ceva scroll prin listă ca să alegi una.

Sistemul este, însă, funcțional, iar navigația pe ceas este de ajutor în multe momente, de exemplu ca turist.

Autonomia este, de asemenea, bună. Oficial are 8 zile, ceea ce este sub media ceasurilor Garmin, dar oricum suficientă pentru a pleca în deplasări fără grija încărcării.

Poți instala noi fețe din aplicația oficială Garmin, dar mie mi-a plăcut cea default de pe ceas, care este data heavy și poate fi modificată ușor, plus alese alte culori.

În ce privește fitness-ul, Garmin în general excelează la astfel de activități. Ceasul nu doar că monitorizează activitatea ta fizică, dar face și recomandări, îți spune cât de pregătit ești de antrenamente, te ajută cu aclimatizarea, știe o mulțime de sporturi solo sau de echipă. Pentru toate îți face analize detaliate, le poți vedea apoi pe hartă… în fine, este un Garmin clasic în acest aspect, iar ceasurile Garmin sunt foarte apreciate de sportivi și pasionați de fitness pentru precizia lor și calitatea monitorizării fizice.

Pentru sănătate, Venu X1 îți măsoară pulsul la încheietură și concentrația de oxigen în sânge. Are și senzor pentru temperatura pielii, care este util mai degrabă pentru a diagnostica probleme de somn pentru că ziua temperatura pielii variază foarte mult și în funcție de factori înconjurători. Ceasul mai calculează nivelul de stres, rata respirației, variația pulsului și îți spune și Body Battery.

Mie Body Battery mi se pare un indicator excelent privind câtă energie mai ai și mereu s-a potrivit cu felul în care mă simt. Funcția este atât de bună încât am văzut că majoritatea altor branduri au început să o implementeze sub diverse nume.

Ceasul nu doar că îți monitorizează somnul și etapele acestuia, dar îți dă și sfaturi pentru următorul somn, de exemplu să te culci cu 20 de minute mai repede astăzi pentru că ai avut o noapte agitată anterior. Uneori mai dă și rateori, într-o zi mi-a arătat că am adormit la 3 noaptea, deși la acea oră m-am trezit ca să merg la baie, însă toate ceasurile mai fac așa ceva. În general, însă, detecția de puls, somn și altele pe Garmin Venu X1 este foarte bună.

Per total, Venu X1 este un ceas foarte practic și aș spune că este mai potrivit pentru ca ceas lifestyle, având ecran mare și o îmbinare reușită de funcții de toate tipurile, dar fără a excela în vreun aspect. Sportivii profesioniști vor prefera mai degrabă modele Fenix sau Enduro sau Instinct, care sunt mult mai rezistente și cu funcții avansate în anumite direcții.

Pentru amatorii care vor câte un pic din toate, însă, Garmin a reușit să creeze cu Venu X1 un model superior față de seriile Forerunner, Venu existente și Vivoactive, un ceas practic, ușor de purtat, cu ecran mare și luminos și ușor de utilizat, plus autonomie decentă. Mie mi-ar fi plăcut să văd și o carcasă integrală din titan și poate un aspect general mai rafinat. Așa cum arată, Venu X1 pare că se adresează doar bărbaților care vor un ceas practic, nu unul fashion, dar cred că pentru foarte mulți ar putea fi o alegere chiar mai bună decât un model Fenix sau Forerunner 970.

Preț: 3.969 lei la Garmin, disponibil pe negru sau verde închis.

    8 comentarii

  1. Cu ecranul ala, prinde bateria 8 zile doar daca nu te atingi de el.

      (Citează)

  2. Exista in aplicatie functii pe care le poti accesa doar cu abonament platit?

      (Citează)

  3. Garmin se duc foarte mult pe modelul de business ‘nu ne pasa de clientii vechi, important e sa vindem cu orice pret’. Posesor de Venu 2, sotia are Venu 3. De cand a aparut Venu 3 nu au mai existat updates pentru 2, iar 3 are foarte multe funcții in plus care sunt doar bazate pe soft, deci puteau sa le adauge si pe modele mai vechi. E frustrant sa ai un ceas care e in garanție dar deja pare invechit.
    Acum au adaugat si abonamentul Connect+ si se zvonește ca functionalitatile noi vor fi doar contra cost. Not cool dupa ce dai 500-1000 de euro pe un ceas.
    Ma vedeam fan Garmin pe viata, dar e posibil ca Venu 2 sa fie primul si ultimul.

      (Citează)

  4. De la garmin recomand doar seria fenix sau forerunner.
    Restul in maxim 6 luni sunt abandonate si nu mai primesc actualizari software, inclusiv seria venu.
    Nu e ca la apple sau samsung, unde toate ceasurile primesc noul update, la garmin trebuie sa cumperi varianta noua daca vrei functiile noi desi majoritatea sunt doar software, deci pot fi portate usor.

      (Citează)

  5. Nu pare mai bun ca un Huawei Watch Fit 4 Pro, dar costa de 3 ori mai mult.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus