+ Susține blogul cu un click la: eMAG - Fashion Days - Finestore - Dyson - PC Garage +
« China are tot interesul ca războiul din Ucraina să continue pe termen lung
Review Samsung The Frame Pro: televizorul cu rol de tablou digital »
24 Jul 2025 ·
GÂNDURI ·
Uitați o veste bună. Un proiect de lege care stabilește amenzi mari pentru comercianții care nu înlocuiesc produsele neconform vândute, dacă neconformitatea a fost stabilită la scurt timp după vânzare, a trecut de Senat. Mai trebuie votat de Camera Deputaților, dar probabil că va trece și acolo. Guvernul Bolojan sprijină de asemenea proiectul.
Ideea este următoarea: dacă în maxim 30 de zile de la achiziție constați că produsul cumpărat are neconformități, vânzătorul trebuie să ți-l înlocuiască. Legea era deja în vigoare, dar nu prevedea decât obligația comerciantului în acest sens, nu și amenzi dacă refuză să o îndeplinească.
Din câte È›in eu minte, atunci când s-a introdus pentru prima oară această lege în 2023, ea protejează consumatorul de următoarea situaÈ›ie: cumperi un produs, să zicem un laptop, È™i acesta se defectează cândva în primele 30 de zile. ÃŽn loc să È›i se spună “ce ghinion, du-l în service pentru garanÈ›ie!”, ceea ce nu se È™tie cât durează (legal 15 zile lucrătoare, dar neoficial… la noroc), comerciantul trebuie să È›i-l înlocuiască.
Altfel spus, neconformitățile descoperite în primele 30 de zile se consideră vicii din fabrică și poți beneficia de înlocuire, nu doar de repararea produsului.
Acum probabil că veÈ›i spune “păi dacă se strică în primele 30 de zile, îi dau retur!” PuteÈ›i încerca asta, dar legal vorbind, procedura de retur (14 zile conform legii, mai mult dacă unii comercianÈ›i vor să prelungească termenul, precum face eMAG prin Genius) nu este gândită pentru defecte. Procedura de retur este gândită pentru alte situaÈ›ii.
Mai exact, este gândită pentru situația în care, cumpărând online produsul și deci fără a-l vedea cu ochii tăi în momentul achiziției, descoperi abia după livrare că nu este ceea ce-ți trebuie ție. Altfel spus, produsul în sine este conform cu specificațiile și descrierea dată de comerciant, doar că nu îți place sau nu ți se potrivește ție.
Poate are altă nuanță de culoare decât credeai sau poate nu îți vine bine tricoul sau poate nu se potrivește placa video în PC-ul tău pentru că este prea mare pentru carcasa pe care o ai sau poate că laptopul este prea prea zgomotos pentru gusturile tale. Acestea sunt motive valide de retur, dar returul, ca procedură, trebuie făcut cu un produs intact și ambalajele în stare cât mai bună etc, altfel comerciantul poate chiar să-ți rețină niște bani pentru aducerea produsului la starea inițială.
Dacă produsul respectiv este însă neconform cu descrierea lui, adică este diferit sau este defect, legea aceasta împiedică vânzătorul să te trimită cu el la service pentru garanție sau modificări. Îi poți cere direct să-l înlocuiască.
Legea nu prevede amenzi în forma actuală. Acum vor fi introduse amenzi de la 5.000 lei la 25.000 lei pentru fapta unui vânzător de a nu înlocui bunul neconform. Va fi dată o perioadă de grație prin care vânzătorii să se pună la curent cu noile prevederi. Sigur, asta după ce-l aprobă Camera Deputaților și apoi este publicat în MO, dar n-ar trebui să dureze mult.
sursa: Profit.
« China are tot interesul ca războiul din Ucraina să continue pe termen lung
Review Samsung The Frame Pro: televizorul cu rol de tablou digital »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
5 comentarii
24/07/2025 la 7:00 PM
Sper să se aplice și la autoturisme 😀
Vali(Citează)
24/07/2025 la 7:48 PM
E mai nuantata legea:
” Pentru ca bunurile să fie aduse în conformitate, consumatorul poate opta între reparaÈ›ie È™i înlocuire, cu excepÈ›ia cazului în care măsura corectivă aleasă ar fi imposibilă sau, în comparaÈ›ie cu cealaltă măsură corectivă disponibilă, ar impune vânzătorului costuri care ar fi disproporÈ›ionate, luând în considerare toate circumstanÈ›ele,…”
Si in majoritatea cazurilor pentru, de exemplu electronice scumpe, costurile de inlocuire sunt disproportionate fata de cele de reparare..
Bipbip(Citează)
25/07/2025 la 11:18 AM
Eu retur am dat produse fara ambalaj original. Le am zis ca fac retur ca e produsul defect. Mi au zis ca nu conteaza motivul, sunt in zilele de retur. Asta la media galaxy. La emag am dat retur inclusiv un dvd cu un joc, care a venit crapat…nu au comentat nimic.
Alin(Citează)
25/07/2025 la 12:31 PM
Mizeriile de la evomag vand mereu chestii google fara cablu de alimentare (ștecher) european. Ca cica să-ți cumperi tu adaptoare. E buna legea.
Coco(Citează)
25/07/2025 la 2:57 PM
Pentru ca probabil ei le importa prin canale gri din Asia. In plus, avand in vedere ca le e lene sa puna adaptor pt stecher, probabil o sa te arda si la garantie.
Daca te pasioneaza Pixel il poti lua de pe Amazon. Nu mai incuraja teparii de evomag.
Florin(Citează)