un blog de Radu Dumitru

+ Susține blogul cu un click la: eMAG - Fashion Days - Finestore - Dyson - PC Garage +

Nu înțeleg planul Apple privind iPad-urile, care devin aproape laptopuri

1 Jul 2025  ·

TEHNOLOGIE  ·

3 comentarii

Nu prea înțeleg planurile Apple în ceea ce privește iPad-urile. La WWDC au anunțat câteva îmbunătățiri semnificative pentru viitorul iPadOS, unele care transformă tabletele aproape în laptopuri office și chiar și mai performante, dacă le atașezi și o tastatură.

Și nu înțeleg planul pentru că până acum Apple părea să își dorească o diferențiere clară între iPad-uri și MacBook-uri. Chiar îmi notasem următoarea idee pentru un subiect pe blog: în mai 2024, un șef Apple a declarat într-un interviu că majoritatea clienților de MacBook au și un iPad și le folosesc pe amândouă.

N-a mai devenit articol, dar afirmația aceasta răspundea parțial la o întrebare din piață: de ce Apple nu introduce ecrane tactile pe MacBook-uri? Și răspunsul părea deci a fi că vor să diferențieze foarte clar cele două tipuri de dispozitive pentru că, dacă cele două cercuri ale diagramei Venn încep să se intersecteze prea mult, mult mai puțini oameni își vor cumpăra un iPad și un MacBook.

Și totuși, la ultimul WWDC Apple a anunțat schimbări foarte mari pentru iPad. Toate tabletele (Mini, normal, Air, Pro) care rulează iPadOS 26 vor avea de acum:

  • ferestre redimensionabile pentru aplicații
  • posibilitatea de a afișa simultan multe ferestre pe ecran și de a le organiza una lângă alta
  • butoanele clasice de închis, minimizat și maximizat din MacOS
  • cursor clasic pentru mouse (momentan este un cerc care zici că simulează apăsarea cu degetul)
  • bară superioară de opțiuni pentru programe, ca pe MacOS
  • manager de fișiere mai performant, ceea ce este o veste foarte bună. Este foarte dificil pe tablete să lucrezi cu foldere și fișiere în prezent.
  • manager de foldere ca în MacOS, cu pictograme și culori pe alese
  • background tasks îmbunătățit, fiind dat exemplul unei randări video care se face pe fundal în timp ce tu folosești o altă aplicație
  • opțiuni avansate de audio input și output
  • programul Preview de pe MacOS, care poate deschide principalele tipuri de fișiere foto și documente

Practic, un iPad conectat la o tastatură și un mouse devine un fel de ultrabook bun pentru muncă stil office, cu emailuri, editare de documente, de imagini și multe altele. În plus, tabletele mai performante pot face inclusiv editare video de nivel mediu (Adobe Premiere, DaVinci Resolve și Final Cut Pro sunt disponibile pentru iPad), editări audio, plus grafică, indiferent că vorbim de la zero sau de editare foto. În fond, au și stylus la dispoziție, ceea ce le face chiar mai puternice decât laptopurile pentru anumite tipuri de aplicații.

Mi se pare că Apple duce spre iPad o parte dintre potențialii clienți de MacBook Air. Cine știe, poate că socotelile lor spun că profitul este mai mare când cumperi un iPad și o husă oficială cu tastatură de la Apple. Trebuie totuși reținut că nu te forțează nimeni să folosești accesoriile oficiale. Eu am un Logitech Keys-to-go pentru tableta mea, de exemplu.

Pe de altă parte, este posibil ca iPad-urile să devină astfel mai dezirabile. Dacă devin mai eficiente și mai ușor de folosit pentru task-uri office, poate că mai mulți oameni își vor dori un iPad pentru deplasări. Eu, de exemplu, n-aș mai avea motiv să iau laptopul cu mine într-o vacanță. În prezent rezist vreo 2 zile cu laptopul, dar pentru perioade mai lungi, când de obicei am de făcut și ceva mai avansat (scos 30 de fotografii din OneDrive, editat rapid luminozitatea și rotația lor, redimensionare, creat un featured image, folosit simultan 2-3 ferestre pentru a scrie și a mă documenta, în timp ce într-un colț rulează și F1 TV, să zicem) prefer un laptop. Cred că în viitor m-aș descurca și cu un iPad.

Bănuiesc că vom vedea cum evoluează vânzările în următorii ani.

    3 comentarii

  1. Păi e simplu! Laptopuri Mac au fost vândute zeci de milioane de bucăți, tabletele au fost de ordinul sutelor de milioane. Se strică mai repede.

    Dincolo de mkt, tot win laptop e baza. Cu toate problemele, 90% din rețelele de birou sunt windows based.

    Macul e pentru chestii de nișă, vorbim de exploatare și amortizare.

      (Citează)

  2. Pe mine ma incanta foarte tare ce urmeaza sa faca din iPad. Folosesc Macbook-ul pentru munca office, alaturi de un monitor si de tableta (folosita si ea ca monitor). Insa de fiecare data cand merg intr-o discutie cu colegi, cu clienti, mi-ar placea sa pot sa proiectez pe TV direct din tableta, sa stau cu ea in mana in picioare si sa explic chestii scroland. Mult mai facil.

    Apoi in deplasare. Daca ar face toate chestiile astea, as putea sa revizuiesc si sa redactez documente din avion, dintr-o receptie si din diverse alte locuri, fara sa mai fie nevoie sa scot mac-ul. Deci daca nu as fi avut tableta, acum cu siguranta as fi vrut una.

    Eu cred ca este o miscare inteligenta pentru ca majoritatea utilizatorilor de apple le-au luat pentru productivitate, foarte putini pentru entertainment.

      (Citează)

  3. Recunosc că n-am urmărit ultimul WWDC și detaliile legate de iPad OS, dar părerea mea e că se dorește o integrare mai bună în ecosistem, nu neapărat ca iPad-ul să înlocuiască niște macuri. Toată povestea asta cu înlocuitul laptopului e în opinia mea prost tratată prin presa de specialitate, mai ales pentru că oamenii ăia știu puțin din toate (grafică, audio, office, foto etc.) dar nu sunt specializați pe ceva anume.

    Viitorul cred că e ce zice Radu, uneori să iei cu tine iPad-ul și să poți face anumite lucruri fără să ai laptopul la tine. Cine a vrut iPad pentru deplasări și-a luat deja, mai ales pentru citit, streaming și altele. Dacă însă ai nevoie de laptop, în principal pentru file explorer, nu e mai comod decât un MacBook Air – ai ergonomie mai bună, OS mai bun, tastatură mai bună.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus